Deň Vďakyvzdania by mal v Detroite patriť Mariánovi Hosssovi

TASR|26. nov 2008 o 14:03

Tradičný americký sviatok Deň Vďakyvzdania by mal v hokejovom Detroite byť v prvom rade o Mariánovi Hossovi.

Detroit. Vo štvrtok by sa teda hokejoví priaznivci v metropole štátu Michigan mali v prvom rade poďakovať za predsezónny príchod Slováka do "mesta motorov".

Starší z bratov Hossovcov sa zžil so svojím novým tímom pomerne skoro. Po necelej štvrtine odohratých súbojov základnej časti hrá Detroit vo veľkej fazóne. Spolu s tímom žiari aj letná posila z trhu voľných hráčov, ktorá si medzi ponukami vybrala práve Detroit, posilňujúc tak svoje šance na zisk najcennejšej klubovej trofeje na svete. Hossa vedie klubové štatistiky v počte gólov (11) a v spoločnosti ďalších troch spoluhráčov i asistencií (13), čo logicky dáva spolu vedúcu pozíciu aj v kanadskom bodovaní interného rebríčka. Naviac ho vidno okrem útoku vynikať i v obrannej činnosti, čo nie je práve vlastnosťou všetkých ofenzívnych lídrov v lige. "Myslím si, že v prvých týždňoch sa trochu hľadal, akoby vždy skôr hľadal nahrávku než strieľal na bránku. Ale posledných 15 zápasov už zapol na plné obrátky, hrá presne tak, ako sme ho poznali zo zápasov proti nám v minulosti. Silný s pukom, tlačiaci sa k bránke skóruje, ale presnými prihrávkami ich aj pripravuje pre ostatných," charakterizoval svojho kolegu švédsky veterán v obrane Red Wings Nicklas Lidström.

K slovám chvály sa pridal aj denník Detroit Free Press, ktorí postavil Hossu na vrchol zoznamu, ktorý by mal byť objektom vďaky Detroitčanov. "Forčekuje, odvádza skvelú prácu v obrannej tretine a minule 'zatiahol' aj účet po tímovom obede vo Vancouveri," vymenovalo periodikum s nadhľadom jeho najväčšie pozitíva a pokračuje: "Je jednoznačne najlepším hráčom mužstva na oboch koncoch klziska. Keď je pri puku, stále je nebezpečný, lebo dokáže rovnako s prehľadom prihrať ako aj vystreliť. Viaže na seba protihráčov, pýta si fauly a aj keď nie vždy boduje ako napríklad naposledy vo Vancouveri, aj tam dokázal hrať pre tím."

Denník pridáva aj fakt, že v Detroite môžu už teraz začať rozmýšľať nad tým, ako si hviezdneho krídelníka udržať aj na ďalšie sezóny a nestratiť pritom ani ostatných ako napríklad Zetterberga či Franzéna. Zrejme k tomu bude potrebné aj to, aby "červené krídla" obhájili víťazstvo o Stanleyho pohár, čo by bolo pre Hossu splnením dávnejšie deklarovaného sna.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Deň Vďakyvzdania by mal v Detroite patriť Mariánovi Hosssovi