Davis Cup: Gombos prehral, Slováci remizujú s Poliakmi 1:1

Predovšetkým od Martina Kližana sa očakávajú body pre náš tím.
Predovšetkým od Martina Kližana sa očakávajú body pre náš tím. (Autor: TASR)
Sportnet|18. sep 2015 o 15:12

Slovenskí tenisti veria v postup medzi svetovú tenisovú elitu tímových družstiev.

Davis Cup - Baráž o svetovú skupinu:

Poľsko - Slovensko

Michal Przysiezny - Martin Kližan 4:6, 4:6, 4:6

Jerzy Janowicz - Norbert Gombos 7:6, 6:4, 6:7, 6:2

BRATISLAVA, GDYŇA. Slovenskí tenisti hrajú po úvodnom dni barážového stretnutia o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára v Gdyni s domácim Poľskom nerozhodne 1:1.

O vyrovnávajúci bod pre domácich sa postaral líder poľského tímu Jerzy Janowicz, ktorý zdolal Norberta Gombosa za 3:37 h v štyroch setoch 7:6 (1), 6:4, 6:7 (5), 6:2.

V úvodnej dvojhre si Martin Kližan po koncentrovanom výkone poradil s poľskou dvojkou Michalom Przysieznym za 2:08 h v troch setoch 6:4, 6:4, 6:4.

Kližan potreboval tri sety

Efektívnejší, prudší, istejší a lepšie podávajúci aj returnujúci Kližan dosiahol v prvom sete brejk na 2:1. Napokon nedoplatil na to, že nezužitkoval dve šance na "poistku" v piatej hre a ešte jednu možnosť - v tomto prípade zároveň setbalovú - v deviatom geme.

V desiatej hre sa dopodával cez nepríjemných 15:30. Pri svojom servise pustil Przysieznému dovedna len päť fiftínov v rovnakom počte hier.

Navyše, hneď v otváracom geme druhého dejstva sa Kližan znova presadil na príjme. Potom si bez výraznejších problémov udržiaval servis až do ôsmej hry.

18september2015_polsko_slovensko_davis_c_r9212.jpg

Martin Kližan. FOTO - TASR

Przysiezny vtedy pridal agresivitu a zaslúžene odskočil na 40:0 na returne. Nevyšlo mu však bekhendové obhodenie spod ťažkého tlaku a potom urobil dve vynútené chyby - zhoda.

Slovák sa forhendovým stopbalom a vydareným podaním posunul na 5:3, nedoprial Poliakovi črtajúci sa záchytný bod. V desiatom geme si Kližan dodal forhendovým "winnerom" dva setbaly.

Pri prvom súper predviedol účinný bekhendový kros, ale následne inkasoval bod priamo z podania.

Eso potvrdené Jastrabím okom musel Przysiezny akceptovať v druhej hre tretej časti, v ktorej Kližan spočiatku viedol 40:15, ale dvojchybou si privodil komplikácie a tie sa vystupňovali jeho bekhendovým volejom do siete už pri zhode.

Slovák však predsa len vyrovnal na 1:1. Poliak za stavu 0:30 v piatom geme nestihol správne odpovedať na return pod nohy a potom pokazil hrateľný forhend - 2:3, čo už bol náznak rozhodnutia v prospech favorita.

Przysiezny však zabojoval, výstavným returnom si utvoril brejkbal. Nemal na kombináciu rezolútneho podania a zakončenia spredu. Kližan vzápätí pridal dve esá - 4:2.

18september2015_polsko_slovensko_davis_c_r7785.jpg

Michal Przysiezny. FOTO - TASR

Poliakov netrpezlivý bekhend v sieti znamenal Slovákov brejkbal v siedmej hre a súper sa ešte raz pomýlil z ľavej strany.

Zdalo sa, že je hotovo, ale Kližan pri podávaní na triumf za stavu 5:2 klesol dvojchybou na 15:40 a pri druhej hrozbe nedokázal dostatočne zareagovať na protiútok Przysiezného: bekhendové obhodenie zastavila sieť.

Slovák unikol na príjme v deviatej hre na 30:0, Poliak sa vymanil, znížil na 4:5. Kližan však aktívnou hrou zvládol reparát na servise.

Esom dal na 40:0, dvojchybou doprial Przysieznému nádej, zobral mu ju forhendovým volejom.

Gombos držal krok

Gombos mal na začiatku zápasu za stavu 2:1 k dispozícii brejkbal, Janowicz ho však odvrátil a o osude prvého setu rozhodol tajbrejk.

V skrátenej hre dominoval vďaka delovému servisu aq nevynúteným chybám súpera poľský dlháň. Wimbledonský semifinalista z roku 2013 sa dostal na koňa a na začiatku druhého dejstva po rýchlom brejku odskočil Gombosovi na 3:0.

Víťaz tohtoročných challengerov v Cherbourgu a Prahe nezložil zbrane, po brejku v deviatom gemeznížil na 4:5, no koncovka patrila Janowiczovi.

Poliak po strhujúcej výmene zakončenej skvelým stopvolejom išiel do vedenia 30:15 a následne profitoval z dvoch chýb Gombosa.

18september2015_polsko_slovensko_davis_c_r930.jpg

Norbert Gombos. FOTO - TASR

V treťom dejstve prehrával Gombos 3:5 a Janowicz išiel podávať na víťazstvo v zápass. Slovenský reprezentant však skvele zabojoval, vyrovnal na 5:5, v dvanástom geme odvrátil tri mečbaly a vynútil si tajbrejk.

V skrátenej hre prehrával 1:3, no následne otočil na 4:3 a po famóznom forhendovom obhodení z ťažkej pozície za stavu 6:5 získal tretí set vo svoj prospech.

Hneď na začiatku štvrtého však prišiel o servis, za stavu 2:4 opäť neudržal podanie a Janowicz už dotiahol zápas do úspešného konca. V ôsmom geme premenil v poradí štvrtý mečbal

V sobotňajšej štvorhre so začiatkom o 13.00 h by sa v poľských farbách mali objaviť Marcin Matkowski s Lukaszom Kubotom.

Slovenský kapitán Miloslav Mečíř predbežne nominoval pár Igor Zelenay, Andrej Martin.

Nedeľňajší program otvorí o 12.00 h duel tímových jednotiek Janowicza s Kližanom, v záverečnom singli by sa mali predstaviť Przysiezny s Gombosom.

Hlas:

/zdroj: TASR/

Martin Kližan: "Bol to z mojej strany super zápas. Bolo ťažké returnovať jeho servis, ale v každom sete sa mi podaril jeden-dva gemy, keď som výborne zareturnoval. Mrzí ma, že som v závere stratil podanie, ale mal som komfortný náskok. Počítal som si to a v tomto roku som v Davis Cupe neprehral ani set. Vyhral som ich 17 za sebou a až do dnešného zápasu som nestratil ani raz podanie. Čakali sme aj podľa toho. čo mi hovoril Jerzy Janowicz,, že Poliaci zvolia rýchlejší povrch. Je to podobné ako na Australian Open, spĺňa všetky normy. Je to rýchle, ale nie je to zasa žiaden extrém. Chcel som hrať prvý zápas, čo sa mi splnilo. Atmosféra v hľadisku bola výborná. Rozhodkyňa dnes nepodala svoj najlepší výkon, ale mohol som našťastie využívať Jastrabie oko, ktoré mi veľakrát pomohlo. Zobral som si ho iba vtedy, keď som si bol istý, že príde ku korekcii verdiktu."

Jerzy Janowicz - Norbert Gombos

IV. set

tenis-lopticka.jpg Koniec! Poľský tenista Janowicz nedovolil Gombosobi znížiť a štvrtý set vyhral 6:2. Po prvom dni remizuje Slovensko s Poľskom 1:1.

tenis-lopticka.jpg Gombos bol opäť aktívny a znížil na 2:3. Janowicz si podržal servis, následne brejkol Slováka a bude podávať na víťazstvo- 5:2.

tenis-lopticka.jpg Slovenský tenista si udržal podanie, no Poliak predviedol potom čistú hru- 3:1.

tenis-lopticka.jpg Gombos začal štvrtý set strateným podaním. Janowicz následne potvrdil brejk čistou hrou- 2:0.

III. set

tenis-lopticka.jpg Skvelé! Gombos prehrával v tajbrejku 1:3 aj 4:5, ale krásny úderom nakoniec vyhral tretí set a znížil na 1:2.

tenis-lopticka.jpg Gombos predvádza bojovný výkon. Odvrátil tri mečbaly a vyrovnal. O víťazovi tretieho setu rozhodne tajbrejk- 6:6.

tenis-lopticka.jpg Janowicz odvrátil dva brejkbaly a udržal servis- 6:5.

tenis-lopticka.jpg Gombos si berie späť stratené podanie a znižuje. Následne potvrdil brejk a vyrovnal- 5:5.

tenis-lopticka.jpg Slovenský tenista bojoval pri svojom podaní, no neudržal ho. Janowicz podáva na víťazstvo v zápase- 5:3.

tenis-lopticka.jpg Gombos zvládol svoj servis a opäť vyrovnal- 3:3.

tenis-lopticka.jpg Janowicz sa čistou hrou znova dostáva do vedenia- 3:2.

tenis-lopticka.jpg Domáci tenista predviedol rýchlu hru a získal tretí gem. Vo štvrtom mal štyri brejkbaly, ale ani jeden nevyužil- 2:2.

tenis-lopticka.jpg Janowicz začal tretí set čistou hrou, v druhom geme mal dva brejkbaly, ale oba Gombos odvrátil- 1:1.

II. set

tenis-lopticka.jpg Škoda. Gombos sa vrátil do druhého setu, ale v desiatej hre stratil podanie a prehral aj druhý set- 6:4.

tenis-lopticka.jpg Gombos si vypracoval tri brejkboly, no Janowicz dokázal dva odvrátiť esom. Tretí však nie a Slovák si zobral naspäť podanie- 5:4.

tenis-lopticka.jpg Tenisti pokračujú v hre z prvého setu. Obaja si udržali podania. Janowicz podáva na výhru v druhom sete- 5:3.

tenis-lopticka.jpg Slovenský tenista predviedol skvelý gem. Odvrátil tri brejkboly a znížil- 4:2.

tenis-lopticka.jpg Gombos mal dva brejkboly, ale domáci tenista ich dokázal odvrátiť- 4:1.

tenis-lopticka.jpg Janowicz potvrdil brejk a dostal sa do vedenia 3:0. Gombos si však ďalšie podanie udržal a znížil- 3:1.

tenis-lopticka.jpg Poliak si postrážil podanie a v druhej hre brejkol Gombosa- 2:0.

I. set

tenis-lopticka.jpg Janowicz bol v tajbrejku suverénny, premenil hneď prvý z piatich setbalov a vyhral prvý set- 7:6.

tenis-lopticka.jpg Janowicz aj Gombos si udržali podania, prvý set tak skončí tajbrejkom- 6:6.

tenis-lopticka.jpg Žiadna zmena. Tenisti si držia svoje podania- 5:5.

tenis-lopticka.jpg Ďalšia čistá hra v podaní poľského tenistu- 4:4.

tenis-lopticka.jpg Janowicz predviedol čistú hru a vyrovnal. Gombosovi sa však darí a ešte nestratil podanie- 3:4.

tenis-lopticka.jpg Slovenský tenista si zatiaľ drží servis- 2:3.

tenis-lopticka.jpg Janowicz sa vytrápil, urobil tri dvojchyby, ale dokázal udržať podanie- 2:2.

tenis-lopticka.jpg Gombos si drží proti favorizovanému Poliakovi servis- 1:2.

tenis-lopticka.jpg Obaja tenisti si udržali úvodné podania- 1:1.

Michal Przysiezny - Martin Kližan

III. set

tenis-lopticka.jpg Výborne! Kližan vyhrával už 40:0, následne urobil dvojchybu, ale druhý mečbal už využil a vyhral zápas- 4:6.

tenis-lopticka.jpg Kližan prišiel o podanie a následne Przysiezny potvrdil výhodu brejku pri svojom servise- 4:5.

tenis-lopticka.jpg Poliak stratil servis a Kližan bude podávať na víťazstvo v zápase- 2:5.

tenis-lopticka.jpg Przysiezny mal výhodu brejku, no Kližan ho dvoma esami odvrátil- 2:4.

tenis-lopticka.jpg Skvelé! Kližan si udržal podanie a následne brejkol súpera- 2:3.

tenis-lopticka.jpg Domáci tenista si podržal podanie a vedie- 2:1.

tenis-lopticka.jpg Przysiezny začal tretí set na podaní a ujal sa vedenia. Poliak sa mohol dostať aj do vedenia 2:0, ale Kližan odvrátil brejkbal- 1:1

II. set

tenis-lopticka.jpg Výborne! Kližan si udržal podanie a vyhral aj druhý set- 4:6.

tenis-lopticka.jpg Poliak však predviedol čistú hru a opäť znížil - 4:5

tenis-lopticka.jpg Kližan zvládol veľmi náročný gem. Najskôr prehrával 0:40, potom odvrátil tri brejkbaly a cez zhodu získal piaty gem- 3:5.

tenis-lopticka.jpg Obaja tenisti si podržali podanie. Podávať bude Kližan- 3:4.

tenis-lopticka.jpg Poliak si tentoraz udržal podanie, ale to isté sa podarilo aj Kližanovi- 1:3.

tenis-lopticka.jpg Kližan potvrdil výhodu brejku pri svojom podaní- 0:2.

tenis-lopticka.jpg Przysiezny začal druhý set dvoma esami, ale Kližan sa dokázal vrátiť a získal súperove podanie- 0:1.

I. set

tenis-lopticka.jpg Skvelé! Kližan zvládol desiatu hru, premenil druhý setbal a získal prvý set- 4:6.

tenis-lopticka.jpg Domáci tenista si udržal servis, hoci sa Kližan dostal k setbalu- 4:5.

tenis-lopticka.jpg Obaja tenisti si udržali svoje podania, no Kližan je stále bližšie k zisku prvého setu- 3:5.

tenis-lopticka.jpg Škoda. Náš tenista mal šancu opäť brejknúť Poliaka, no ten si podanie udržal. Našťastie, aj Kližan je na servise zatiaľ istý a stav je tak stále pozitívny- 2:4.

tenis-lopticka.jpg Výborne! Náš tenista uchmatol hneď v tretej hre súperovi podanie, aby následne potvrdil výhodu brejku aj pri svojom servise- 1:3.

tenis-lopticka.jpg Kližan vyrovnáva- 1:1.

tenis-lopticka.jpg Zápas začal, na podaní je domáci tenista a hoci až cez zhodu, ujíma sa vedenia- 1:0.

Prečítajte si tiež:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup: Gombos prehral, Slováci remizujú s Poliakmi 1:1