Dáni si počkali na správny moment a prekvapili

Peter Klimko|10. jún 2012 o 00:40

Aj B-skupina už má za sebou ostrý štart na ME 2012. Dvakrát 1:0, dve brvná Portugalcov a inak nuda.

Aj Ukrajina, resp. B-skupina už má za sebou ostrý štart na ME 2012. Dvakrát 1:0, dve brvná Portugalcov a inak vo všeobecnosti nuda.

BRATISLAVA. Prekvapivý výsledok prišiel už v druhý hrací deň. Dáni v 24. minúte zaskočili holandského favorita a potom ho už len poctivou defenzívou nechali, nech sa hrá s loptou. Bezúčelne.

Robben či van Persie síce mali niekoľko nebezpečných príležitostí, tie však zväčša končili mimo brány.

Obzvlášť prvý menovaný by si to mal urovnať v hlave, veď sa niekoľkokrát stalo, že namiesto prihrávky volil zbytočné kľučky či zakončenie, na jeho smolu výrazne nepresné. Ako keby si už dookola prehrával obraz, v ktorom ho médiá ako toho, kto rozhodol zápas vynášajú nevedno kam.

Holandsko je teda pod veľkým tlakom, najbližší duel proti Nemecku musí zvládnuť, čo znamená získať tri body, lebo jeden môže byť naozaj veľmi málo.

Nemci vstup do turnaja zvládli

"V národnom tíme vyzerá byť často frustrovaný," hovoril pred úvodným zápasom Portugalska na ME 2012 Diego Maradona. Po tesnej prehre s Nemeckom sú slová futbalovej legendy namieste.

Tréner Nemcov Löw na jedného z najlepších hráčov sveta nasadil nepríjemného Boatenga a zafungovalo to. Ronaldo navyše nebol pri lopte tak často v takých pozíciách, ako je zvyknutý z Realu Madrid.

Predzápasová istota, že nagelovaný rodák z Funchalu napokon aj tak niečo vymyslí síce platila, ale nie v takej miere, aby to Bentovmu tímu prinieslo aspoň bod.

Za to nemeckí priaznivci sú celí bez seba. "Prišli sme sem po zlato," hlasno prezentovali názor v uliciach ukrajinského mesta Ľvov, ktorý zopakovali aj po stretnutí.

Aj napriek slovám Joachima Löwa, ktorý vyhlásil, že jeho tím hral dobre, to nebol príliš pohľadný zápas, príležitostného priaznivca tohto športu mohol nanajvýš tak odradiť.

Takmer trištvrte stretnutia čakali oba tímy na chybu súpera, hrali opatrne, dôsledne pokrývali kraje ihriska, strážili priestor pred vlastným pokutovým územím a hlavne nudili.

490_2.jpg

Foto - SITA/AP

Čo nám ukázali prvé zápasy B-skupiny?

Napr. to, že vysunutý pressing technicky na vysokej úrovni vybavených Holanďanov funguje len dovtedy, pokiaľ vydrží psychika. Jasnejšie povedané, ak van Marwijkov tím nepremení šance, upúšťa od svojho taktického zámeru a jeho hráči sa vybíjajú v individuálnych akciách. Taký Robben by vedel rozprávať.

Naopak Severania sa ukázali ako veľmi kompaktne hrajúci tím. Obrana držala v jednej línii, hráči boli disciplinovaní, kapitán Agger to vzadu celé riadil.

Navyše, keď bola potreba loptu vyviesť, či podržať, Dáni tak robili, čo ich pred zvyšným programom základnej skupiny v súvislosti s faktom, že už majú na konte víťaztsvo, radí medzi jasných kandidátov na štvrťfinále. A to mali byť outsiderom béčka.

Súboj Holandska s Dánskom nám ukázal aj to, aký dokáže byť futbal v každom momente iný. Spomeňme si na 36. minútu a priam tragickú rozohrávku gólmana Andersena presne na nohu Robbena.

Ak by záložník Bayernu mal svoj deň, namiesto nastrelenia žrde by vyrovnal a zápas by bol celkom iný. Zaujímavosťou je, že práve dánsky brankár sa v ďalšom priebehu predviedol niekoľkými výbornými zákrokmi.

A čo druhý duel? Na Nemcoch bolo vidieť, že si ako jeden z najväčších favoritov nemôžu dovoliť zaváhať. Najbližšie to teda môže byť o zdvihnutom sebavedomí aj väčšej pohode, však už majú na konte víťazstvo, ktoré znamená veľa.

Naopak Portugalci by mali častejšie do hry zapájať Ronalda, však mať v tíme takú výraznú individualitu je dôvod, prečo ju aj dostatočne využiť. A tiež viac vyťažiť to svojich technických daností. V opačnom prípade sa do štvrťfinále nepozrú.

hol-den.jpg

Foto - SITA/AP

Čo zaujalo?

Netímovosť Robbena aj nemohúcnosť van Persieho v zakončení. Futbalista londýnskeho Arsenalu má za sebou najlepšiu sezónu na klubovej úrovni. V Premier League nastrieľal najviac gólov, ponúknuté šance poväčšine s istotou premieňal.

V dueli proti Dánom to ale neplatilo. V pár sľubných sa ocitol, ale pohoda, s ktorou ich počas celej sezóny využíval pri ňom tentoraz nebola.

Zaujalo aj to, že Portugalci začali byť smerom dopredu o poznanie kvalitnejší až po tom, ako inkasovali. Nechýbalo veľa a mohli mať na konte bod, to by ale musel Varela stopercentnú šancu využiť.

Jasné, proti ašpirantovi na celkové prvenstvo sa otvoriť hru určite nevypláca, ale ak sa pozrieme na mená ako Ronaldo, Nani, Meireles či Postiga, možno aj zamrzí, že toho pred nemeckou bránou neukázali viac.

Štatistiky

Len dva góly. Po jednom v každom zápase. Dohromady sedem žltých kariet.

Oranjes boli aktívni, ale výrazne nepresní, veď až 20 z 28 striel skončilo mimo dánskej brány.

Portugalci zasa nedokázali využiť ani jeden z jedenástich rohov. Nastrelili aj dve brvná. "Výsledok nie je spravodlivý," hodnotil sklamaný kouč Portugalska Paulo Bento.

Gól 1. kola B-skupiny

Padli len dva, ten dánsky je možno o čosi krajší. Jeho autorom je Krohn-Dehli.


Ďalší program B-skupiny ME 2012 v Poľsku a na Ukrajine

V stredu 13. júna sa najprv o 18 h proti sebe postavia Dánsko a Portugalsko a od 20.45 h je na programe pútavý súboj dvoch ašpirantov na zlato Holandsko - Nemecko.

Tabuľka:

1. Nemecko 1 1 0 0 1:0 3
1. Dánsko 1 1 0 0 1:0 3
3. Portugalsko 1 0 0 1 0:1 0
3. Holandsko 1 0 0 1 0:1 0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Dáni si počkali na správny moment a prekvapili