Cyklistov čaká aj Alpe d'Huez, Martin vidí hazard so životmi

(Autor: SITA)
Miloslav Šebela|29. jún 2013 o 09:47

Etapu, ktorá mala byť ozdobou Tour, kritizuje majster sveta: Je nebezpečná.

BRATISLAVA. „Je to vyvážená trasa. Na trase nájdete všetko a nik sa nemôže na nič vyhovárať,“ charakterizoval stý ročník Tour de France Peter Velits.

Hoci majú najslávnejšie preteky okrúhle jubileum, na trase chýbajú mnohé slávne priesmyky. Nehľadajte na nej Tourmalet ani Galibier či Izoard, miesta, kde sa dlhé roky rozhodovalo o hrdinoch.

Organizátori tento rok stavili na jedno stúpanie, ktoré je s Tour neoddeliteľne spojené – Alpe d'Huez (1850 m).

Kľukatú cestu absolvujú pretekári do alpského lyžiarskeho strediska v 18. etape. Hore ich však najskôr nečaká cieľ. Prvýkrát v histórii zídu dolu do údolia zadnou stranou (Col la Sarenne).

Túto cestu v rámci slávnych pretekov ešte nikdy nevyužili a následne vyšliapu pretekári Alpe d'Huez druhý raz.

Kritika od majstra sveta

To, čo vyzerá ako veľkolepé finále, však kritizuje majster sveta v časovke Tony Martin.

„Je to od usporiadateľov absolútne nezodpovedné. Hazardujú s našimi životmi. Tá cesta je stará, úzka a nerovná. Je to, ako keby ste išli po kamennej ceste, máte veľmi zlú kontrolu predného kolesa,“ povedal Martin pre magazín Sport-Bild.

„Nie sú tam ani žiadne zvodidlá a po pravej ruke je priepasť hlboká 30 až 40 metrov. Pri Tour sa určite pôjde s väčším rizikom. Vôbec nechcem pomyslieť, čo by sa stalo, keby pršalo a cesta by bola klzká.“

Kopec zabijak

Táto etapa však takmer určite rozhodne o celkovom víťazovi Tour. Aj pre technický a nebezpečný zjazd.

Z hľadiska boja o celkové prvenstvo budú veľmi dôležité aj obe individuálne časovky (11. a 17. etapa), ôsma etapa v Pyrenejach a 15. etapa s cieľom na Mont Ventoux.

Tento kopec prezývajú aj Obor Provensálska, ale slávnym sa stal tým, že v roku 1967 na ňom priamo počas etapy Tour zahynul britský cyklista Tom Simpson.

Ventoux má veľmi strmé steny a v hornej časti nerastie takmer nijaká vegetácia, preto tam fúka veľmi silný vietor, čo ešte sťažuje stúpanie.

Naposledy bol súčasťou Tour v roku 2009. Žltý dres vtedy priviezol na vrchol Alberto Contador.

Žltý dres pre Sagana?

Najslávnejší zo všetkých cyklistických dresov je ten, ktorý patrí lídrovi na Tour. Ešte nikdy ho nenosil nijaký Slovák. Tento rok bude mať Peter Sagan veľkú príležitosť obliecť si ho.

Hneď prvá etapa totiž patrí šprintérom.

„Na stom ročníku Tour by som bol hrdý, ak by sa do žltého obliekol Mark Cavendish. Pretože potrebujeme spojovací bod medzi najslávnejšími pretekmi a najlepším šprintérom,“ vyhlásil pre Telegraph riaditeľ pretekov Christian Prudhomme.

Aj keby sa sobotňajšia etapa neskončila Saganovým víťazstvom, obrovskú šancu bude mať v nedeľu a v pondelok.

Ďalšie dve etapy mu totiž poskytujú viac priestoru ukázať svoje danosti, či už v stúpaniach, alebo v technických pasážach.

Tieto dve etapy by mali vďaka kopcovitejšiemu profilu rozčleniť pelotón. Ak sa rozbije a slovenský šampión sa udrží vpredu, je veľmi pravdepodobné, že bude novým lídrom Tour.

Velits pre lídra

Okrem Petra Sagana štartuje vo Francúzsku piatykrát aj Peter Velits. Vlani výborne zajazdil obe časovky, keď bol štvrtý a siedmy. Tento rok by mal podporovať lídra tímu Marka Cavendisha.

Víťaza spoznáme 21. júla v Paríži. Nebude ním obhajca prvenstva Bradley Wiggins, ktorý neštartuje pre problémy s kolenom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Cyklistov čaká aj Alpe d'Huez, Martin vidí hazard so životmi