Na víťazstvo čakal viac ako tisíc dní. Tento pocit nikdy neomrzí, hovorí Cavendish

Mark Cavendish vyhráva etapu na pretekoch Okolo Turecka.
Mark Cavendish vyhráva etapu na pretekoch Okolo Turecka. (Autor: Reuters)
Miroslav Kováčik|12. apr 2021 o 19:20

Brit neskrýval obrovskú radosť.

BRATISLAVA. Jeho kariéra sa spája s víťazstvami, ale aj s niekoľkými kontroverznými situáciami. Pri vytváraní si čo najlepšej pozície pre záverečný šprint býval nekompromisný a súperom často ukázal chrbát.

V posledných sezónach sa však britský cyklista Mark Cavendish trápil a nedokázal držať krok s mladšími a rýchlejšími pretekármi. Na víťazstvo márne čakal dlhé mesiace a zdalo sa, že sa ďalšieho už nedočká. 

Vlani na jeseň po belgickej klasike Gent – Wevelgem so slzami v očiach povedal, že to boli zrejme jeho posledné preteky v kariére.

Najlepší šprintér svojej éry bol v podstate na dne. Bez výkonov, bez výsledkov a bez kontraktu na nasledujúcu sezónu to vyzeralo, že jeho kariéra sa skončí. 

Realita je však iná. 

Bol prekvapený, aký bol rýchly 

V decembri minulého roka sa dohodol na spolupráci s tímom Deceuninck Quick - Step, keď sa sám vyjadril, že by v tomto tíme jazdil aj zadarmo. 

Za dôveru sa šéfovi tímu Patrickovi Lefeverovi odvďačil na pretekoch Okolo Turecka, kde triumfoval v druhej, takmer 145 kilometrov dlhej etape.

Víťazstvo dosiahol po neuveriteľných 1159 dňoch. 

Naposledy sa tešil vo februári 2018 počas pretekov Okolo Dubaja. Vtedy zdolal cyklistické esá ako Marcel Kittel, Elia Viviani či Alexander Kristoff. 

Tentokrát bol rýchlejší než Belgičan Jasper Philipsen či Nemec André Greipel, ktorý je so 156 víťazstvami najúspešnejším aktívnym cyklistom na svete. 

"Vedel som, že keď budem na Greipelovom zadnom kolese, bude to súboj v posledných stovkách metrov. Philipsen začal skoro a mal malý náskok. Bol som prekvapený, aký rýchly som bol," cituje Cavendisha web cyclingnews.com.

"Je to neuveriteľné, skutočne skvelé. Tento pocit ma nikdy neomrzí. Preteky Okolo Turecka síce nie sú Tour de France, ale zdolať Jaspera a Andrého nie je jednoduché," dodal rýchlik z ostrova Man. 

„Musím mu veľmi poďakovať Patrickovi Lefeverovi. Veril mi. V cieli ma premohli emócie, najmä pre to, že mi už takmer nikto neveril, ale Patrick áno. Pre mňa je hrdinom,“ hovoril Cavendish pre akreditované médiá.

Práve Lefeverovi ako prvému po pretekoch volal. 

Rekord Merckxa zrejme neprekoná 

Dobrú výkonnosť Brit ukázal už na stredajšej klasike Scheldeprijs, kde finišoval tretí za Philipsenom a tímovým kolegom Samom Bennettom. 

Pre Deceuninck - Quick Step je doterajší priebeh pretekov Okolo Turecka veľmi úspešný. Cavendish si oblečie dres pre lídra celkového poradia a pozitívny je aj návrat Fabia Jakobsena po ťažkom zranení na vlaňajších pretekoch Okolo Poľska. 

Cavendish už v minulosti pôsobil v tíme Patricka Lefevera. Bolo to v rokoch 2013 až 2015, ešte pod názvami Omega Pharma Quick-Step a Etixx Quick-Step. 

Aktuálne má na konte 147 profesionálnych víťazstiev, o deväť menej než Greipel.

Na Tour de France vyhral 30 etáp, legendárny Belgičan Eddy Merckx drží rekord s 34 triumfami. To sa zdá byť pre Cavendisha už ťažko dosiahnuteľná méta. 

Na pretekoch Grand Tour vyhral spolu 48 etáp. V historickom poradí je v počte triumfov na trojtýždňových pretekoch tretí.

Brit je tiež majstrom sveta z roku 2011. Šancu získať ďalší dúhový dres mal v roku 2016 v katarskej Dauhe. V závere mal dobrú pozíciu, ale fantastickým šprintom popri bariére ho na druhé miesto odsunul Peter Sagan.

Cavendish: So Saganom sme priatelia

So slovenským cyklistom mal na Tour de France kontroverziu o rok neskôr, keď po kontakte s ním spadol. Sagana vtedy z podujatia vylúčili. 

Na prvý pohľad sa zdalo, že na zem ho poslal lakeť Petra Sagana. A rozhodcovia za to slovenského cyklistu vyradili z pretekov.

Ako sa neskôr ukázalo, Sagana vylúčili neprávom, pretože pád on nezavinil. Lenže už bolo neskoro a nebolo možné ho vrátiť na Tour.

Medzi Saganom a Cavendishom však nikdy nebola ostrá rivalita. Rešpektovali sa a vychádzali spolu dobre.

„S Petrom sme priatelia. Nie je v záujme nášho športu, aby vznikla polemika. Hovorili sme spolu a je to v poriadku. Prišiel za mnou, vysvetlili sme si to. Ospravedlnil sa mi. Vždy som s Petrom vychádzal dobre a naďalej budem,“ povedal Cavendish deň po páde na Tour 2017.

Okrem cestnej cyklistiky sa mu darilo aj v dráhovej. Z olympiády v Riu má striebro a je trojnásobným majstrom sveta. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Na víťazstvo čakal viac ako tisíc dní. Tento pocit nikdy neomrzí, hovorí Cavendish