Čilič dostal za doping stop na deväť mesiacov

Marin Čilič
Marin Čilič (Autor: TASR/AP)
TASR|16. sep 2013 o 18:34

Dištanc vstúpil do platnosti so spätným dátumom od 1. mája.

LONDÝN. Medzinárodná tenisová federácia (ITF) potrestala Chorváta Marina Čiliča zákazom aktívnej športovej činnosti na deväť mesiacov za pozitívny dopingový nález. V pondelok o tom informovala agentúra AP.

Dištanc vstúpil do platnosti so spätným dátumom od 1. mája, takže Čilič sa bude môcť vrátiť na tenisové okruhy 31. januára 2014. Chorváta testovali pozitívne na turnaji v Mníchove na stimulant niketamid.

Znížený trest

Nezávislý tribunál ITF ďalej zistil, že Čilič sa dostal k niketamidu nedopatrením pri užívaní glukózových tabliet a neužíval túto látku na zvyšovanie športovej výkonnosti. ITF preto chorvátskeho tenistu nepotrestal tradičným dvojročným dištancom.

"Pán Čilič tvrdil, že niketamid, na užívanie ktorého nemal oprávnenie a terapeutickú výnimku, sa dostal do jeho tela po prehltnutí glukózových tabliet Coramine, ktoré si kúpil v lekárni," uvádza sa vo vyhlásení ITF.

Dvadsaťštyriročný Čilič nehral súťažný tenis odvtedy, čo v júni odstúpil z Wimbledonu v 2. kole. Tenista, ktorý v roku 2010 figuroval na deviatom mieste svetového rebríčka, mal problémy s ľavým kolenom. Odvtedy vynechal US Open a nebude štartovať ani v januári na ďalšom grandslamovom turnaji Australian Open.

Odvolá sa

ITF ďalej uviedla, že Čilič príde od turnaja v Mníchove o všetky svoje výsledky, body v rebríčku a odmeny. Od spomínaného podujatia v bavorskej metropole sa Chorvátovi najviac darilo na trávnatom turnaji v Queen's Clube, kde prehral až vo finále s Andy Murrayom.

Čilič vo svojom vyhlásení uviedol, že sa odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) vo švajčiarskom Lausanne. Ako svoj hlavný argument opakoval, že látku užil v tabletách kúpených vo francúzskej lekárni.

"Glukózové tablety obsahovali substanciu, ktorá je zakázaná počas súťaže, ale súčasne povolená v mimosúťažnom období," povedal Čilič. "Chcel by som zdôrazniť, že som nikdy v mojom živote vedome alebo zámerne neužíval akúkoľvek zakázanú látku a som proti užívaniu akýchkoľvek látok na podporu výkonnosti v športe."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Čilič dostal za doping stop na deväť mesiacov