Cibulkovú čaká svetová jednotka. Verí si

Dominika Cibulková sa začiatkom tohto mesiaca pripravovala v Kopčanoch na záhrade Jaroslava Karasa a sľúbila mu, že ak sa dostane do semifinále Wimbledonu, pozve ho na zápas. „Je to na dobrej  ceste,“ odkázala z Londýna.
Dominika Cibulková sa začiatkom tohto mesiaca pripravovala v Kopčanoch na záhrade Jaroslava Karasa a sľúbila mu, že ak sa dostane do semifinále Wimbledonu, pozve ho na zápas. „Je to na dobrej ceste,“ odkázala z Londýna. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|26. jún 2011 o 19:24

Vo Wimbledone sa v nedeľu nehralo. Najstarší turnaj si ctí tradície, prvá nedeľa je voľným dňom. Slovenská tenistka má v Londýne ideálne zázemie, starajú sa o ňu štyria muži.

LONDÝN, BRATISLAVA. Na grandslamových turnajoch sa vraví, že pre dobrých tenistov sa turnaj začína až v druhom týždni. Z piatich zástupcov slovenského tenisu zostala vo Wimbledone v dvojhre už len Dominika Cibulková. V sobotňajšom zápase 3. kola zdolala Nemku Juliu Görgesovú 6:4, 1:6, 6:3 a na druhý deň mohla oddychovať. Slávny Wimbledon si ctí tradície, prvá nedeľa je voľným dňom.

V pondelok čaká Cibulkovú v osemfinále svetová a turnajová jednotka Caroline Wozniacka z Dánska. „Ak budem hrať tak dobre ako doteraz, mám šancu na víťazstvo,“ povedala do telefónu 22-ročná Bratislavčanka.

Pridala aj Wimbledon

Cibulková ako tenistka vyrástla na antuke a na tomto povrchu si zapísala svoj zatiaľ najväčší úspech, na Roland Garros 2009 sa prebojovala medzi štyri najlepšie. Jej rýchla, nátlaková hra našla uplatnenie aj na betóne, na Australian Open 2009 sa dostala do osemfinále a na US Open 2010 do štvrťfinále. Z grandslamových turnajov chýbal už len výraznejší výsledok vo Wimbledone.

Teraz prišiel, Cibulková je medzi 16 najlepšími. Hoci pri nízkej postave nevyniká servisom (aj s Görgesovou prehrala na esá 0:12), ak sa dostane do výmen, s prudkými, nízko letiacimi a dobre umiestnenými loptičkami je pre každú súperku nebezpečná. Pohybom patrí medzi najrýchlejšie hráčky na okruhu WTA.

„Víťazstvo v prvom kole nad Chorvátkou Lučičovou mi dodalo sebavedomie, formu som si udržala aj v ďalších stretnutiach,“ vravela usmievavá tenistka. V 2. kole si poradila so Slovinkou Hercogovou. „Snažím sa hrať aktívne, chodím si pre fiftíny, tlačím na súperku. Taktika zabrala aj v rozhodujúcom sete ťažkého súboja s Görgesovou.“

Tretia v druhom týždni

Cibulková sa ako tretia Slovenka po Daniele Hantuchovej (štvrťfinále 2002) a Kataríne Studeníkovej (osemfinále 1996) dostala do druhého týždňa Wimbledonu.

„V Londýne mám pohodu. Bývam v prenajatom dome s veľkou záhradou asi päť minút od areálu All England Clubu. Ideálne zázemie,“ pochvaľovala si Dominika. Obklopujú ju samí chlapi: tréner Željko Krajan, kondičný odborník Dejan Vojnovič, fyzioterapeut Zdenko Ďuriš i priateľ Michal Navara. „Stravujeme sa po okolitých reštauráciach alebo si dáme jedlo priniesť do domu. Je nám veselo.“

Donedávna bol jej susedom Austrálčan Lleyton Hewitt s rodinou, ale po vypadnutí v druhom kole už odcestoval domov. Cibulková si prenajala dom na dva týždne. Stojí to okolo 3000 libier, ale bude mať z čoho platiť. Už teraz má istú prémiu 68 750 libier.

V nedeľu si slovenská tenistka hodinu zatrénovala, na záhrade čítala knihu a pomaly už myslela na zápas s Wozniackou.

„Tohto roku máme bilanciu 1:1, ale na tráve sme ešte nikdy nehrali,“ vytiahla svoje poznatky. „Je jasné, že musím ísť naplno do úderov, hrať ofenzívne, lebo Caroline sama od seba loptičku nepokazí. Verím si, že môžem ísť ešte ďalej.“

Wozniacka: Bude to tvrdý oriešok

Organizátori zaradili zápas na kurt číslo dva ako druhý v poradí po súboji Číňanky Šuaj Peng s Ruskou Šarapovovou, začne sa okolo 14.30 SELČ.

„S Dominikou sa poznáme od juniorských rokov,“ povedala 20-ročná Dánka s poľskými koreňmi. „Vzrastom nie je veľká, loptičky zahráva hneď po odskoku a snaží sa byť agresívna. Ak chcem uspieť, musím dobre servovať a snažiť sa rozbehať súperku. Bude to tvrdý oriešok.“

Pre Wozniacku bol doteraz vo Wimbledone najlepší výsledok osemfinále z minulých dvoch rokov. Najčastejšie dostáva otázku, kedy už konečne vyhrá grandslamový turnaj. Svetová jednotka dúfa, že to bude práve teraz vo Wimbledone.

Wimbledon, osemfinále
Dominika Cibulková (24-SR) Caroline Wozniacka (1-Dán.)
24. Rebríček WTA 1.
22 Vek 20
161 cm, 55 kg Výška, hmotnosť 177 cm, 58 kg
0 Tituly v kariére 17
2,2 mil. USD Zárobky v kariére 9,7 mil. USD
Vzájomné zápasy 2:6

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovú čaká svetová jednotka. Verí si