Cibulková v Montreale už v semifinále

Dominika Cibulková vyradila v Montreale už tretiu nasadenú hráčku a zahrá si semifinále.
Dominika Cibulková vyradila v Montreale už tretiu nasadenú hráčku a zahrá si semifinále. (Autor: SITA, AP)
SITA|2. aug 2008 o 01:48

Dominika Cibulková vyradila v Montreale druhú nasadenú Jelenu Jankovičovú a je už v semifinále.

MONTREAL 1. augusta (SITA) - Dominika Cibulková zastavila Jelenu Jankovičovú na ceste za postom líderky dlhodobého svetového rebríčka a získala renkingovo jednoznačne najväčší úspech svojej doterajšej kariéry. Nenasadená slovenská tenistka zvíťazila v piatkovom štvrťfinále na turnaji WTA Tour Rogers Cup presented by National Bank v kanadskom Montreale (Tier I, dotácia 1,34 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) nad favorizovanou Srbkou, dvojkou "pavúka", za 86 minút 7:5, 6:2. Na tomto podujatí ešte nestratila ani set.

„Idem ako píla,“ povedala D. Cibulková pre agentúru SITA a dodala: „V úvodných gemoch som - neviem prečo - bola nervózna a robila som veľa nevynútených chýb. Neskôr som sa však dostala do rytmu a začala som si veriť. Nestratila som hlavu a za stavu 1:5 som si povedala, že teraz to naplno rozšvihám a budem si chodiť pre loptičky hlbšie do dvorca hneď po odskoku. Zrazu mi to išlo tak dobre, že Jankovičová zostala úplne bezradná, čo som ju pred chvíľou počula priznať aj na tlačovej konferencii.

Naozaj akoby nevedela, čo má vlastne proti mne hrať. Navyše, aj v dlhých výmenách som prestala kaziť. Vôbec si nepamätám, či sa mi už niekedy podarilo získať osem gemov v rade. Ja som ani neuvažovala nad vývojom skóre - brala som to výmenu za výmenou a darilo sa mi. Dnes, s výnimkou toho vstupu, muselo byť ťažké hrať proti mne. Nedokážete si predstaviť, ako sa cítim po zdolaní dvojky rebríčka, hoci som si to vlastne ešte ani nestihla naplno uvedomiť, pretože od premenenia mečbalu tu okolo mňa vypukol riadny cirkus. Je to fakt neskutočný výsledok.“

V semifinále čaká na Cibulkovú Bartoliová

V sobotňajšom semifinále v areáli Uniprix Stadium si Cibulková zmeria sily s desiatou nasadenou, Francúzkou Marion Bartoliová, ktorá v piatom zdolala Japonku Ai Sugijamovú hladko 6:2, 6:3. Proti vlaňajšej wimbledonskej finalistke má Slovenka bilanciu 0:1 od tohtoročného osemfinále v parížskej hale (5:7, 1:6). Siedmeho februára premenila len jeden z jedenástich brejkbalov.

„Sugi dnes nehrala príliš dobre. Nespoznávala som ju. Ja sa v sobotu budem snažiť nebyť prehnane vytešená z víťazstva nad Jankovičovou. Musím si zachovať chladnú hlavu. Proti Bartoliovej som pri našom predchádzajúcom súboji hrala v hale, nielen v tomto smere to však bude úplny iný zápas. Vtedy to bolo trochu zvláštne - nemala som ešte toľko skúseností z čelenia špičkovým hráčkam ako teraz.“

Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka už teraz má v krajine „javorového listu“ istotu 195 renkingových bodov a šeku na 50 600 USD. Slovenka v úvodnom sete svojho tretieho duelu s Jankovičovou prehrávala 0:4 a neskôr zdanlivo beznádejne 1:5, vtedy sa však nadýchla k fantastickému obratu. Získala 8 gemov v rade a svoj prvý setbal v rámci toho premenila po 72 minútach esom.

Svetovou jednotkou naďalej Ivanovičová

V tejto fáze zápasu zaznamenala Cibulková aj sériu 12 vybojovaných fiftínov bez prerušenia, unikla na 2:0 v druhej časti a definitívu privodila ďalším brejkom za stavu 4:2. Finalistka aprílového podujatia na zelenej antuke v Amelia Island na Floride sa na profesionálnom okruhu dostala medzi najlepšie štyri po tretí raz vo svojej kariére pri ôsmom pokuse, premiérovo na "jednotkovej" úrovni. Po prvý raz bola v semifinále vlani v čínskom Guangžou.

Dvadsaťtriročnej Belehradčanke Jankovičovej, ktorej stačil prienik do montrealského finále na vystriedanie svojej krajanky a rivalky Any Ivanovičovej v úlohe jednotky počítačového poradia (šancu stať sa líderkou nevyužila už na štvrtom turnaji v rade počnúc grandslamovým vo francúzskej metropole, potom vo Wimbledone a minulý týždeň v Los Angeles), sa Cibulková revanšovala za prehry z vlaňajšej košickej fedcupovej drámy (5:7, 6:1, 7:9) i nedávneho súboja v 3. kole na parížskom grandslamovom Roland Garros (5:7, 3:6 zo setbalu v prvom sete pri skóre 5:4).

Pred pokorením dvojky hodnotenia bolo maximom Slovenky utorňajšie zdolanie šestky rebríčka, Rusky Jeleny Dementievovej, ktorým prekonala dávnejšie vybojovanie si skalpov dvoch sedmičiek - Američanky Venus Williamsovej a Rusky Anny Čakvetadzeovej.

Devätnásťročná bratislavská rodáčka Cibulková, ktorá vyrastala v Piešťanoch, momentálne figuruje na 31. priečke v renkingu a k budúcemu pondelku si s veľkou pravdepodobnosťou vylepší doterajší rekord spočívajúci v 29. pozícii zo 14. apríla 2008. V Montreale ide jej o miestnu premiéru. Vlani sa na torontskej verzii "putovného" kanadského turnaja ako kvalifikantka dostala do 2. kola hlavnej súťaže dvojhry, v ktorom nestačila na Francúzku Tatianu Golovinovú (4:6, 3:6).


Dvojhra - štvrťfinále:

Dominika Cibulková (SR) - Jelena Jankovičová (2-Srb.) 7:5, 6:2 za 86 minút


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková v Montreale už v semifinále