Cibulková cez dvojku rebríčka Jankovičovú do semifinále

SITA|1. aug 2008 o 20:49

MONTREAL 1. augusta (SITA) - Dominika Cibulková zastavila Jelenu Jankovičovú na ceste za postom líderky dlhodobého svetového rebríčka a získala renkingovo jednoznačne najväčší úspech svojej doterajšej ...

MONTREAL 1. augusta (SITA) - Dominika Cibulková zastavila Jelenu Jankovičovú na ceste za postom líderky dlhodobého svetového rebríčka a získala renkingovo jednoznačne najväčší úspech svojej doterajšej kariéry. Nenasadená slovenská tenistka zvíťazila v piatkovom štvrťfinále na turnaji WTA Tour Rogers Cup presented by National Bank v kanadskom Montreale (Tier I, dotácia 1,34 milióna USD, tvrdý povrch DecoTurf II) nad favorizovanou Srbkou, dvojkou "pavúka", za 86 minút 7:5, 6:2.

V sobotňajšom semifinále v areáli Uniprix Stadium si Cibulková zmeria sily s postupujúcou z neskoršieho piatkového duelu Marion Bartoliová (10-Fr.) - Ai Sugijamová (Jap.). Zverenkyňa Vladimíra Pláteníka už teraz má v krajine „javorového listu“ istotu 195 renkingových bodov a šeku na 50 600 USD. Slovenka v úvodnom sete svojho tretieho duelu s Jankovičovou prehrávala 0:4 a neskôr zdanlivo beznádejne 1:5, vtedy sa však nadýchla k fantastickému obratu. Získala 8 gemov v rade a svoj prvý setbal v rámci toho premenila po 72 minútach esom.

V tejto fáze zápasu zaznamenala Cibulková aj sériu 12 vybojovaných fiftínov bez prerušenia, unikla na 2:0 v druhej časti a definitívu privodila ďalším brejkom za stavu 4:2. Finalistka aprílového podujatia na zelenej antuke v Amelia Island na Floride sa na profesionálnom okruhu dostala medzi najlepšie štyri po tretí raz vo svojej kariére pri ôsmom pokuse, premiérovo na "jednotkovej" úrovni. Po prvý raz bola v semifinále vlani v čínskom Guangžou. Dvadsaťtriročnej Belehradčanke Jankovičovej, ktorej stačil prienik do montrealského finále na vystriedanie svojej krajanky a rivalky Any Ivanovičovej v úlohe jednotky počítačového poradia, sa Cibulková revanšovala za prehry z vlaňajšej košickej fedcupovej drámy i nedávneho súboja v 3. kole na parížskom grandslamovom Roland Garros.

Pred pokorením dvojky hodnotenia bolo maximom Slovenky utorňajšie zdolanie šestky rebríčka, Rusky Jeleny Dementievovej, ktorým prekonala dávnejšie vybojovanie si skalpov dvoch sedmičiek - Američanky Venus Williamsovej a Rusky Anny Čakvetadzeovej. Devätnásťročná bratislavská rodáčka Cibulková, ktorá vyrastala v Piešťanoch, momentálne figuruje na 31. priečke v renkingu a k budúcemu pondelku si s veľkou pravdepodobnosťou vylepší doterajší rekord spočívajúci v 29. pozícii zo 14. apríla 2008.


Dvojhra - štvrťfinále:

Dominika Cibulková (SR) - Jelena Jankovičová (2-Srb.) 7:5, 6:2 za 86 minút


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková cez dvojku rebríčka Jankovičovú do semifinále