Chelsea vyhrala FA Cup, Liverpool zdolala 2:1

John Terry a Ashley Cole z Chelsea.
John Terry a Ashley Cole z Chelsea. (Autor: TASR/AP)
TASR|5. máj 2012 o 20:17

Chelsea sa sobotňajším úspechom vyrovnala Liverpoolu a oba kluby majú na konte po sedem trofejí v FA Cupe.

LONDÝN. Futbalisti FC Chelsea sa v sobotu podvečer stali víťazmi 131. finále najstaršej klubovej súťaže na svete FA Cup-u, vo Wembley si poradili s FC Liverpool tesne 2:1 (1:0). "The Blues" vyšli začiatky oboch polčasov, keď sa presadili Ramires a Drogba, za Liverpool znížil Carroll.

V červenom drese odohral celý zápas slovenský stopér Martin Škrtel. Liverpoolčania nenadviazali na víťazstvo v Ligovom pohári, Chelsea môže získať o dva týždne ďalšiu trofej, v Mníchove ju čaká finále Ligy majstrov proti domácemu Bayernu.

Dočasný tréner Londýnčanov Roberto Di Matteo napodobnil svojho náprotivka Kennyho Dalglisha a po úspechoch v hráčskej kariére (1997, 2000) triumfoval s Chelsea v FA Cup-e aj ako kouč.

Najviac úspechov - jedenásť má na konte Manchester United. Chelsea sa sobotňajším úspechom vyrovnala Liverpoolu a oba kluby majú na konte po sedem trofejí.

Najviac dekorovaným hráčom v histórii súťaže je obranca Chelsea Ashley Cole, ktorý má štyri prvenstvá v drese svojho aktuálneho zamestnávateľa a tri z čias pôsobenia v Arsenale.

"Je to neuveriteľné. Cítim veľké zadosťučinenie z toho, čo sa mi podarilo v FA Cupe. Je to pre nás veľké povzbudenie pred finále Ligy majstrov, ktoré nás čaká už za dva týždne," povedal po dueli šťastný obranca FC Chelsea Ashley Cole, ktorému sa podarilo vyhrať FA Cup už siedmykrát. Štyri razy zdvihol túto trofej v drese "The Blues" a trikrát v drese konkurenčného Arsenalu Londýn.

"Je to skvelé víťazstvo. FA Cup je pre každý tím veľmi dôležitá súťaž a tento triumf nám takisto pomôže aj vzhľadom na blížiace sa finále Ligy majstrov," uviedol brankár FC Chelsea Petr Čech. Český brankár a jeho spoluhráči sa stretnú vo finále Ligy majstrov 19. mája v Alianz Aréne s domácim Bayernom Mníchov.

ico

Finále anglického pohára:

Chelsea Londýn - FC Liverpool 2:1 (1:0)

Góly: 11. Ramires, 52. Drogba - 64. Carroll. ŽK: Mikel - Agger, Suarez. Rozhodoval: Dowd.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Ivanovič, Terry, Cole - Lampard, Mikel, Ramires (77. Meirelles) - Mata (90. Malouda), Kalou - Drogba

Liverpool: Reina - Johnson, ŠKRTEL, Agger, Jose Enrique - Spearing (55. Carroll), Henderson - Downing, Gerrard, Bellamy (78. Kuyt) - Suarez


1:0

2:0
2:1
Šanca Carrolla na vyrovnanie

Stretnutie rozbehli lepšie "domáci", keď už v 11. minúte sa radovali z vedenia. Mata našiel v behu Ramiresa, ktorý prešprintoval Joseho Enriqueho, obohral aj Aggera a asi z 10 metrov prestrelil rukavice Reinu. Prvý polčas však od tohto momentu relatívne sklamal, brány boli v nebezpečí do jeho konca len sporadicky a tempo hry bolo priemerné. Úvod druhého dejstva posunul znovu bližšie k triumfu Chelsea.

V 52. minúte si prebral na hranici šestnástky loptu od Lamparda Drogba a spoza nedôrazného Škrtela trafil vzdialenejší dolný roh liverpoolskej brány. Zdalo sa, že priebeh už Blues ukontrolujú, najmä preto, lebo tím z Merseyside nebol vôbec svojimi akciami hrozbou pre brankára Čecha.

Všetko však zmenila 65. minúta. Bosingwa nedôsledne odkopával loptu, Downing ju vkĺzačkou zachránil pre striedajúceho Carrolla, ktorý po chvíľke otáľania zavesil loptu zo šiestich metrov pod brvno. Liverpool "zacítil krv" a od tej chvíle sa musela zvŕtať vzadu Chelsea.

Kontroverzie vyvolala a ďalšie diskusie podmienila 82. minúta. Carroll si nabehol na center Suareza a jeho hlavička prekonala aj bránkovú čiaru, no podľa rozhodcu Dowda nie dostatočne na to, aby z toho bol gól. Hráči Pool protestovali, ale Dowd nezmenil rozhodnutie ani po porade.

Tri minúty pred koncom mohol vyrovnať ku koncu stretnutia už takmer stále na hrote zamestnaný Škrtel, ale jeho strelu zblízka zblokoval bravúrne Ivanovič.

Nachádzate sa tu:
Domov