Chára starší by pohár dožičil aj Handzušovi

Naposledy sa zo slovenských hokejistov tešil zo Stanleyho pohára Zdeno Chára v drese Bostonu v roku 2011.
Naposledy sa zo slovenských hokejistov tešil zo Stanleyho pohára Zdeno Chára v drese Bostonu v roku 2011. (Autor: SITA)
Vojtech Jurkovič|11. jún 2013 o 18:36

Trenčín má oslavy Stanleyho pohára isté. K hokejovému mestu sa však môže pridať aj Banská Bystrica.

BRATISLAVA. Michala Handzuša vyhlásili v ankete Zlatý puk v roku 2005 za najsympatickejšieho hráča extraligy, počas lockoutovej sezóny v NHL. Nikdy predtým ani potom sa podobná kategória nevyhlasovala.

Dvaja Trenčania, absolventi Základnej hokejovej školy na Hodžovej ulici Zdeno Chára a Marián Hossa už vedia, ako chutí ryžový nákyp či pirohy z najslávnejšej klubovej trofeje.

Otec František Hossa s manželkou Marikou v utorok odleteli do Chicaga za synom a vnučkou Miou.

„Šťastný som už teraz. Maroš sa po ťažkom otrase mozgu dlho zotavoval a postupne sa rozohral na svoju plnú výkonnostnú kapacitu. Marián s Michalom Handzušom hovoria, že ich výhodou môže byť pohoda v kabíne, kde sa okrem dvojice Slovákov o náladu starajú aj dvaja Česi – Michal Rozsíval a Michael Frolík,“ hovorí Hossa starší, bývalý tréner Slovenska.

Chára velil Hossovi

František Hossa je dobrý priateľ aj so Zdenom Chárom starším. Bývalý zápasnícky reprezentant mal dokonca svojho času hokejového obrancu Františka Hossu na starosti v Dukle Trenčín.

Šesťdesiatjedenročný Zdeněk Chára pred dvoma rokmi oslavoval triumf Bostonu nad Vancouvrom u brata v Plzni v kruhu širšej rodiny. Po plzenskom pive buchlo šampanské. Pri pohľade, ako jeho syn dvíha Stanley cup, vyhŕkli Chárovmu otcovi slzy.

„Priznávam, že keď sledujem syna na ľade aj teraz, "cukajú" mi nohy, prežívam to niekedy celým telom. Keď sa v sérii s Pittsburghom Zdeno v páde vrhol na Malkinov puk, oblial ma smrteľný pot, len aby sa mu to podarilo. Srdce som mal v hrdle, našťastie to dobre dopadlo.“

Pred tohtoročným finále je Chára senior fanúšikovsky trochu nalomený.

„Po prvé držím palce synovi, čo mi azda nemôže nik zazlievať. A potom by som dožičil Mišovi Handzušovi, aby si tiež siahol na pohár. Marián Hossa už ten pocit pozná. Ľúto mi je už teraz Jaroma Iginlu. Viem, že namiesto Pittsburghu chcel ísť radšej do Bostonu.“

Podľa Chárovho otca má Boston objektívne lepšie vyhliadky na víťazstvo v sérii s Chicagom.

„Vo všetkých štyroch formáciách má Boston kvalitnejších hráčov a v obrane je nezlomný. Okrem toho dokáže vyvinúť drvivú silu v útoku ako v poslednom zápase série s Torontom, keď potrebovali na postup rýchle góly. V konferenčnom finále zase Zdeno perfektne ustrážil Crosbyho aj s Malkinom.“

Chára starší tvrdí, že za stabilitou výkonnosti jeho syna je stále to isté. Tvrdá individuálna príprava v lete.

Sám maká tvrdšie

„Zvykol si na ňu už v detstve, keď sme kondičnú prípravu robievali spolu. Tvrdím, že keď je pritom viac ľudí, je čas na zbytočné reči. Sám človek maká tvrdšie.“

Chára je už roky pyšný na syna, ktorého pozná celý hokejový svet. „Ale nerád by som ukrivdil 38­-ročnej dcérke Barborke. Tá s rovnakou zodpovednosťou a vytrvalosťou trénuje malé deti plávanie. Má podobný prístup k povinnostiam ako Zdeno, len nie je tak mediálne zviditeľnená.“

Michala Handzuša okrem manželky Zuzany podporuje v Chicagu mama Elena, dlhoročná učiteľka z Banskej Bystrice. Sestra Dáša pracujúca v Bratislave mala pred finále trému.

„Ešte ani neviem, či sa mi podarí vidieť Miša na vlastné oči ako v Helsinkách či v Göteborgu. Ale nejaké prognózy odo mňa, prosím, nežiadajte. Iste, na Miša som hrdá, je veľmi cieľavedomý. A citlivý človek. Po Stanleyho pohári túži od detstva.“

Nástenka čaká na pohár

Keď mal Handzuš desať rokov, stratil otca. Bol športovcom telom a duchom. V banskobystrickom regióne zachytával športový život fotograficky i novinársky. Sila jeho odkazu Michala vždy poháňala dopredu.

Michal doma stále opatruje korkovú nástenku s otcovými novinovými výstrižkami a fotografiami so športovou témou. Keď mu odišiel zo života, predsavzal si, že raz k jeho nástenke postaví ten ozrutný Stanley Cup.

Trojica džentlmenov

Nikdy v histórii Stanley Cupu sa vo finále nezišli traja Slováci naraz.

„Každý z nich je vľúdny človek, prístupný. Žiadny horenos. Bez prirodzenej skromnosti by sa vlastne ťažko dostali na úroveň, kde sú,“ vraví neúspešný finalista Stanley cupu s tímom Floridy v roku 1996 Róbert Švehla, uznávaný železný muž v NHL.

Po Švehlovi prišla do NHL skupina hráčov Dukly ako Marián Hossa, Demitra, Gáborík, Kopecký, zásluhou ktorej sa v zámorí udomácnil pojem trenčianska hokejová akadémia. Teraz vyznieva súboj jej dvoch skvostov vo finále trochu nostalgicky. Chára má 36 rokov, Marián Hossa 34. A za nimi priepasť.

Ďalší Trenčan Richard Lintner so smiechom sľubuje, že jeho garda v nových funkciách vyhasínajúcu akadémiu ešte vzkriesi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára starší by pohár dožičil aj Handzušovi