Češky hrajú vo finále Fed Cupu s Ruskom 1:1

Petra Kvitová
Petra Kvitová (Autor: SITA/AP)
SITA|5. nov 2011 o 12:59

Po prvom dni finále Pohára federácie je stav medzi Ruskom a Českom nerozhodný 1:1. Kvitová naprv zdolala Kirilenkovú, Kuznecovová potom vyrovnala v súboji so Šafářovou.


MOSKVA. Stav víkendového moskovského finále Pohára federácie 2011 tenisových reprezentačných družstiev žien medzi Ruskami a Češkami je po dvoch sobotňajších dvojhrách 1:1.

Vstupný bod pre hostky získala ich jednotka Petra Kvitová, ktorá na tvrdom povrchu RuKortHard v hale Olympijský štadión splnila papierové predpoklady a zvíťazila nad dvojkou domácich Mariou Kirilenkovou za 70 minút dvakrát 6:2. Následne líderka "zbornej" Svetlana Kuznecovová prekonala dvojku výberu ČR Luciu Šafářovú za 82 minút porovnateľne presvedčivo 6:2, 6:3.

Kvitová potvrdila formu

Kvitová v prvom sete získal všetky gemy od stavu 2:2, sama nečelila ani jednej hrozbe straty podania. V druhej časti okamžite dosiahla brejk na 1:0 a v pohode si udržiavala tento náskok. "Poisťujúci" brejk pridala v siedmom geme, hoci v ňom prehrávala 0:30. Zápas zakončila esom.

Na "harde" pod strechou má v tejto sezóne dokonalú bilanciu 20:0. Podľa oficiálneho ukazovateľa skóre dominovala tradične ofenzívne ladená Kvitová na "winnery" 26:4, len mierne pritom zaostala v úderovej istote (nevynútené chyby 16:12).

"Som rada, že som to zvládla. Počas týždňa som sa necítila stopercentne fit. Výsledok vyznieva jednoznačne, ale nebolo to ľahké. Moja hra spočiatku nebola dosť kompaktná, pomáhal mi však servis," povedala Kvitová pre Českú televíziu.

Čerstvá majsterka sveta WTA z tureckého Istanbulu a nová dvojka svetového rebríčka Kvitová znížila v bilancii zo vzájomných súbojov na 1:2.

Dosiaľ naposledy si zmerali sily v lete 2009 v Toronte, keď niekdajšej zverenkyni Mateja Liptáka Kvitovej, medzičasom wimbledonskej šampiónke, patrila ešte len 69. pozícia v hodnotení. Kirilenková sa teraz nachádza na 27. priečke v poradí, je až piatou najvyššie postavenou Ruskou.

Kuznecovová nemala problém

Petrohradčanka Kuznecovová (19.) rýchlo odskočila proti Šafářovej (24.) na 4:0, a hoci na príjme v siedmej hre nevyužila dva setbaly, neprivodila si tým komplikácie. V druhej časti síce okamžite stratila brejk z úvodného gemu, ale ako returnujúca sa ešte raz presadila na 3:2 a tentoraz si už udržala vedenie.

Navyše, pridala brejk na konečných 6:3. Na víťazné údery bolo skóre 20:20, Češka urobila o 10 nevynútených chýb viac (30:20). V štatistike zo vzájomných súbojov upravila 26-ročná niekdajšia dvojka rebríčka Kuznecovová na 3:1. Víťazka dvoch grandslamových turnajov sa už trikrát radovala z úspechu vo finále Fed Cupu.

V nedeľu od 11.00 h SEČ zápas Rusko - Česko vyvrcholí dvoma dvojhrami (začnú jednotky oboch výberov, po nich dvojky) a štvorhrou, na ktorú kapitáni Šamiľ Tarpiščev a Petr Pála pri piatkovom žrebe programu nominovali Anastasiu Pavľučenkovovú s Jelenou Vesninovou, respektíve Luciu Hradeckú po boku Květy Peschkeovej.

Víťazky ročníkov 2004, 2005, 2007 a 2008 Rusky nemajú v kádri bývalú jednotku renkingu Mariu Šarapovovú, ktorú v jesennej časti sezóny sužovalo zranenie členka, a napokon ani dvojnásobnú grandslamovú finalistku Veru Zvonarevovú limitovanú ťažkosťami s pravým

Na reprezentačnej úrovni je bilancia Ruska a Česka vyrovnaná 2:2. Len jeden z týchto duelov sa však uskutočnil v ére po zániku bývalého Sovietskeho zväzu a niekdajšieho Česko-slovenska. V roku 2001 Rusky na antuke v Španielsku pri vtedajšom inom formáte Fed Cupu zvíťazili 2:1. Z terajších kádrov bola na kurte Peschkeová, a to dokonca vo dvojhre i štvorhre.

Rusky tento rok zvíťazili vo štvrťfinálovom 1. kole svetovej skupiny nad Francúzkami 3:2 (z manka 0:2) a potom si poradili s obhajkyňami trofeje Taliankami vysoko 5:0. V oboch prípadoch sa hralo tiež v Moskve.

Česko sa hlási k víťazstvu federálneho družstva zo sezóny 1988. ČSFR získala dovedna 5 primátov - aj v rokoch 1975, 1983, 1984 a 1985. V spomenutom roku 1988 bolo finálovou "obeťou" práve Rusko a na víťazstve 2:1 v melbournskom Flinders Parku sa podieľala aj Radka Zrubáková.

Češky v tejto sezóne najprv zdolali v Bratislave Slovenky 3:2 (z nezvratného náskoku stavu 3:0) a v semifinále v Charleroi uspeli tiež 3:2 proti Belgičankám, pričom v tomto prípade rozhodli o svojom postupe až vo štvorhre. Dva singlové body získala Kvitová. Češky sa teda môžu prepracovať k titulu bez toho, aby si zahrali doma.

ico

RUSKO - ČESKO 1:1 po sobotňajších dvojhrách

Finále Pohára federácie 2011 (Moskva, tvrdý povrch RuKortHard v hale Olympijský štadión):

Dvojhry:

Maria Kirilenková - Petra Kvitová 2:6, 2:6 za 70 minút

Svetlana Kuznecovová - Lucie Šafářová 6:2, 6:3 za 82 minút

Zostávajúci program:

Nedeľa (postupne od 11.00 h SEČ):

Dvojhry:

Svetlana Kuznecovová - Petra Kvitová / bilancia: 0:0

Maria Kirilenková - Lucie Šafářová / bilancia: 4:1

Štvorhra:

Anastasia Pavľučenkovová, Jelena Vesninová - Lucie Hradecká, Květa Peschkeová

Dvojhry:

Maria Kirilenková - Petra Kvitová 2:6, 2:6 za 70 minút

Svetlana Kuznecovová - Lucie Šafářová 6:2, 6:3 za 82 minút

Zostávajúci program:

Nedeľa (postupne od 11.00 h SEČ):

Dvojhry:

Svetlana Kuznecovová - Petra Kvitová / bilancia: 0:0

Maria Kirilenková - Lucie Šafářová / bilancia: 4:1

Štvorhra:

Anastasia Pavľučenkovová, Jelena Vesninová - Lucie Hradecká, Květa Peschkeová

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Češky hrajú vo finále Fed Cupu s Ruskom 1:1