Česi môžu odplatiť Nemcom prehry z ME 1996

SITA|22. jún 2004 o 13:02

LISABON 22. júna (SITA) - Na štadióne Joseho Alvaladeho v Lisabone nastúpia v stredu na svoj posledný zápas D-skupiny európskeho šampionátu futbalisti Nemecka a Česka v úplne rozdielnych pozíciach. Pokiaľ ...

LISABON 22. júna (SITA) - Na štadióne Joseho Alvaladeho v Lisabone nastúpia v stredu na svoj posledný zápas D-skupiny európskeho šampionátu futbalisti Nemecka a Česka v úplne rozdielnych pozíciach. Pokiaľ výber trénera Karla Brücknera ostane aj po prípadnej prehre na prvom mieste D-skupiny, Nemci potrebujú na postupovú definitívu do štvrťfinále vyhrať (remíza by im stačila iba v prípade nerozhodného výsledku Holandska s Lotyšskom). V boji o postup do elitnej osmičky sú stále v hre ešte aj Holandsko a Lotyšsko.

Trojnásobní majstri Európy a dvojnásobní finalisti z Nemecka majú svoj osud vo vlastných rukách, no musia konečne pretrhnúť šnúru piatich zápasov na ME bez víťazstva. Zverenci Ruddiho Völlera si vyradenie nepripúšťajú. "Vôbec nad tým nerozmýšľame. S naším prepracovaným systémom sa dostaneme ďaleko,“ vyhlásil kapitán nemeckého mužstva Oliver Kahn a pokračoval: "Proti Holandsku sme hrali vynikajúco a verím, že tak bude aj proti Česku. Sme veľmi kompaktný tím so silnou defenzívou. Máme všetko vo vlastných rukách." Kvalitu nemeckej defenzívy si uvedomuje aj Marek Jankulovski: "Nemci majú veľmi dobrú obranu a nebezpečných útočníkov. Je to skúsený tím, ktorý vie ako to v dôležitých zápasoch chodí." Česká reprezentácia bude v stredu hrať so značne pozmenenou zostavou. Príležitosť dostane viacero nových hráčov. "Máme dostatočne kvalitný káder. Hráči, ktorí dosiaľ nenastúpili, sú dobre motivovaní a hladní po víťazstve. Som presvedčený, že ukážu svoje kvality,“ povedal asistent trénera Miroslav Beránek.

Nemci sa stretli s Českom alebo Československom v doterajšej histórii už dvadsaťkrát. V trinástich súbojoch zvíťazil nemecký tím, v štyroch súbojoch sa zrodila remíza a trikrát sa tešili futbalisti Česka alebo Československa. Prvý veľký vzájomný súboj sa odohral v roku 1934 na majstrovstvách sveta v Taliansku a skončil sa víťazstvom Českoskolvenska 3:1. V pamätnom finále ME 1976 v Belehrade sa opäť radovali hráči Československa, keď po remíze 2:2 v riadnom hracom čase rozhodol hru nervov v penaltovom rozstrele Antonín Panenka. Odvtedy sa však na záverečných turnajoch tešili už iba Nemci. Na MS v Taliansku v roku 1990 vyradili Nemci Československo vo štvrťfinále 1:0 zásluhou premeneného pokutového kopu Matthäusa. O šesť rokov neskôr na ME v Anglicku prehrali Česi v základnej skupine 0:2 a s Nemeckom sa po druhý raz stretli až vo finále. Zverenci Dušana Uhrina dlho viedli, ale Oliver Bierhoff v závere riadneho hracieho času vyrovnal a v predĺžení "zlatým gólom" rozhodol o nemeckom triumfe. Z hráčov, ktorí si pamätajú na posledné finále ME v Londýne, sú v českom výbere Poborský, Nedvěd a Šmicer, na druhej strane sú pamätníkmi Bobic, Kahn a Ziege.


Predpokladané zostavy:

Česko: Čech (Blažek) - Jiránek, Bolf, Ujfaluši, Jankulovski - Plašil, Týce, Vachoušek, Šmicer - Lokvenc, Heinz

Nemecko: Kahn - Friedrich, Wörns, Baumann, Lahm - Schweinsteiger, Ballack, Hamann, Frings - Klose, Kuranyi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Česi môžu odplatiť Nemcom prehry z ME 1996