C-skupina - Dánsko - Švédsko 2:2, oba tímy postúpili

SITA|22. jún 2004 o 22:42

PORTO 22. júna (SITA) - V stretnutí 3. kola C-skupiny ME 2004 vo futbale na štadióne Bessa v Porte sa v súboji Dánov so Švédmi zrodila remíza 2:2 (1:0). Víťazom skupiny sa stalo Švédsko, do štvrťfinále ...

PORTO 22. júna (SITA) - V stretnutí 3. kola C-skupiny ME 2004 vo futbale na štadióne Bessa v Porte sa v súboji Dánov so Švédmi zrodila remíza 2:2 (1:0). Víťazom skupiny sa stalo Švédsko, do štvrťfinále postupuje z 2. miesta aj Dánsko. O dánske góly sa v 28. a 66. min zaslúžil Jon Dahl Tomasson, za Švédov vyrovnával v 47. min z pokutového kopu Henrik Larsson a tesne pred koncom v 89. min Mattias Jonsson.


Dánsko - Švédsko 2:2 (1:0)

Góly: 28. a 66. Tomasson - 47. Larsson (11 m), 89. Jonson

ŽK: 36. Edman, 62. Källström (obaja Švéd.), rozhodovali: Merk - Schräer, Salver (všetci Nem.), 28 000 divákov

zostavy

Dánsko: Sörensen - Helveg, Laursen, Henriksen, Niclas Jensen (46. Bögelund) - Gravesen, Tomasson, Daniel Jensen (66. Poulsen) - Grönkjaer, Sand, Jörgensen (57. Rommedahl)

Švédsko: Isaksson - M. Nilsson, Mellberg, Jakobsson, Edman - A. Andersson (81. Allbäck) - Källström (72. Wilhelmsson), Jonson, Ljungberg - Ibrahimovič, Larsson



Severské derby sa hralo za neustáleho dažďa a v nečase mali navrch Dáni, ktorí potrebovali viac vyhrať ako Švédi. Už v 5. min sa v dobrej pozícii ocitol Jörgensen, ale zle trafil loptu a švédska obrana zachránila. Po štvrťhodine hry dánski fanúšikovia už-už dvíhali ruky, ale rýchlik Grönkjaer v dobrej pozícii trafil iba bočnú sieť. Aktivita červeno-bielych vyvrcholila v 28. min krásnym gólom Tomassona, ktorý z vyše 20 m vnútorným priehlavkom trafil loptu tak, že tá dopadla do ľavého rohu Isakssonoveuj bránky. Podiel na góle má aj švédsky gólman, ktorý stál dosť ďaleko od svojej bránky. Po polhodine sa dostali k slovu aj Švédi a Sörensenovu pozornosť vyskúšali Ljungberg i Ibrahimovič. V 39. min zahrávali švédski futbalisti roh a hlavička kapitána Mellberga pristála na žrdi dánskej bránky. Minútu pred koncom I. polčasu opäť nebezpečne hlavičkoval Mellberg, ale mieril 1 m vedľa ľavej žrde. Druhé dejstvo sa začalo pre Švédov ako zo sna. Larsson v šestnástke teatrálne prepadol cez vybehnuvšieho brankára Sörensena a rozhodca Merk ukázal na biely bod. Sám postihnutý sa postavil k pokutovému kopu a chladnokrvne do stredu bránky vyrovnal na 1:1. Bola to vôbec prvá strela, ktorá prešla za chrbát dánskeho gólmana na ME 2004. V tej chvíli sa Švédi posunuli na čelo skupiny, ale do konca ešte zostávalo dosť času. Žlto-modrí získali územnú prevahu. Strela Larssona zo 61. min len tesne minula pravú žrď dánskej bránky. Udrelo však na opačnej strane. Po rohovom kope a zmätkoch v šestnástke Švédov sa lopta ako na podnose dostala k Tomassonovi a útočník AC Miláno ju s prehľadom umiestnil k ľavej žrdi Isakssonovej svätyne - 2:1. Vzápätí mohol pridať dánsku poistku k víťazstvu v skupine po skvelej Gravesenovej prihrávke Sand, švédsky brankár jeho strelu kryl. Zo záverečného tlaku sa Trom korunkám napokon podarilo vyrovnať, keď úspešným strelcom bol po prieniku a centri Wilhelmsona v 89. min Jonson. V severskom derby sa zrodila očakávaná remíza, ktorá otvorila cestu do štvrťfinále obom tímom.

Morten Olsen (tréner Dánska): "Moje mužstvo fantasticky zabojovalo. V posledných 20 minútach sme premárnili množstvo šancí. Určite sme chceli vyhrať, aj keď sme nehrali až tak dobre, ako by som si to predstavoval."


Mattias Jonson (strelec druhého gólu Švédska): "Pri mojom góle som vôbec nerozmýšľal. Chcel som len trafiť loptu."


Henrik Larsson (útočník Švédska): "Fantastické, fantastické! Je to radostný pocit, ktorý sa nedá opísať. Sme šťastní."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»C-skupina - Dánsko - Švédsko 2:2, oba tímy postúpili