Bundesliga vzdoruje FIFA, nechce uvoľniť olympionikov

SITA|21. júl 2008 o 16:25

BERLÍN 21. júla (SITA, AP) - Neochota nemeckých bundesligových klubov uvoľniť svoje mladé zahraničné akvizície na augustový turnaj olympijských hier v Pekingu sú niektorí postihnutí hráči pripravení riešiť ...

BERLÍN 21. júla (SITA, AP) - Neochota nemeckých bundesligových klubov uvoľniť svoje mladé zahraničné akvizície na augustový turnaj olympijských hier v Pekingu sú niektorí postihnutí hráči pripravení riešiť rebéliou proti svojim zamestnávateľom. Podporu zrejme nájdu u Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a Medzinárodného olympijského výboru (MOV), ktoré už chystajú kroky proti klubom. Hlavným nástrojom by mal byť zákaz štartu v súťažných zápasoch vzťahujúci sa na daných hráčov v čase konania OH (8. - 24. augusta), ak ich klub odmietne uvoľniť. Brazílsky obranca Schalke 04 Rafinha otvorene vyhlásil, nesúhlasné stanovisko klubu mieni ignorovať a spolu s krajanom Diegom z Werderu Brémy odletí do Singapuru linkou z Paríža. Werder sa takisto vyslovil proti Diegovej účasti na OH. "Verím, že nebudem letieť v pondelok so Schalke na tréningový kemp, ale v utorok s Brazíliou na olympijské hry," povedal 22-ročný Rafinha pre nedeľné vydanie Bildu.

FIFA už na svojvôľu klubov reagovala upozornením, že sú "vzhľadom na význam olympijského turnaja pre športové hnutie vo všeobecnosti a pre futbal jednotlivo" povinné uvoľniť nominovaných hráčov do 23 rokov. Bundesligisti operujú s argumentom, že olympijský turnaj nefiguruje v kalendári medzištátnych zápasov FIFA. Olympionici by tímom mohli chýbať v dvoch zápasoch najvyššej domácej súťaže a prípadne aj v európskych pohároch. "Naše stanovisko zostáva negatívne, aj keby nás FIFA požiadala o uvoľnenie," konštatoval v nedeľu tréner Werderu Brémy Klaus Allofs. Vedenie I. bundesligy chce navyše preskúmať právne pozadie hrozby FIFA o suspendácii hráčov. Tým zrejme padla akákoľvek možnosť vzájomnej dohody.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Nemecko»Bundesliga»Bundesliga vzdoruje FIFA, nechce uvoľniť olympionikov