Bratislava opäť patrí bežcom, medaily bude rozdávať aj Barteková

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|30. mar 2017 o 14:44

Organizátori naplnili kapacitu takmer všetkých disciplín. Prihlásených je 12-tisíc účastníkov.

BRATISLAVA. Tento víkend bude v uliciach Bratislavy patriť bežcom. Už po dvanástykrát sa uskutoční ČSOB Bratislava Marathon a organizátori hlásia rekordnú účasť 12-tisíc účastníkov.

„Ešte je pár voľných miest na detské behy, ale inak sme registráciu už museli ukončiť. Najviac nás teší, že počet maratóncov prekročil prvýkrát tisícku,“ povedal riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič. Maratóncov je až 1260, polmaratón pobeží vyše tritisíc bežcov.

Šampionát v maratóne

Po prvýkrát bude mať podujatie prívlastok majstrovské. V hlavnej disciplíne sa bude rozhodovať o slovenských tituloch.

V Bratislave sa maratónske majstrovstvá pobežia po sedemnástich rokoch. Favoritmi na titul sú medzi mužmi Gabriel Švajda, dvojnásobný šampión Jozef Urban, Boris Kotman či Jakub Valachovič.

Trať by som chcel absolvovať na bicykli celú, uvidím, či to okolnosti dovolia. Veľmi si vážim, že môžem byť ambasádorom tohto projektu, ktorý spája zdravých i hendikepovaných ľudí, a na prvom mieste je pre všetkých túžba športovať. Všetci sme športovci a všetci štartujeme spolu.


Jozef Metelka, ambasádor podujatia

„Boli by sme radi, keby sa už konečne podarilo maratón vyhrať medzi mužmi domácemu bežcovi,“ vraví športový riaditeľ podujatia Marcel Matanin. Organizátori už vlani zmenili filozofiu pretekov a nepozvali silných kenských bežcov.

Z doterajších jedenástich ročníkov mal maratón domáceho víťaza iba dva razy a vždy to boli ženy – Katarína Bérešová a Dana Janečková. „Hádam to tento rok vyjde a zrejme budeme mať aj nového víťaza, keďže vlaňajší Čech Čípa nebol medzi prihlásenými,“ vraví Matanin.

Obmedzenia v meste

Pre maratón budú v Bratislave viaceré dopravné obmedzenia. V nedeľu 2. apríla bude na celej trase behu od 9.00 do 15.00 obmedzená doprava. Riadiť ju bude polícia.

Z najfrekventovanejších ulíc sa to týka Landererovej, Karadžičovej, Zahradníckej, Ružinovskej, Špitálskej, Námestia SNP či Vajanského nábrežia.

Zmeny sa dotknú aj mestskej hromadnej dopravy. Niektoré spoje v čase maratónu v nedeľu nebudú premávať (1, 8), ďalšie pôjdu dočasne po upravenej trase. Všetky zmeny sú na stránke dopravného podniku www.dpb.sk.

V sobotu sa pobežia detské behy (11.00), minimaratón na 4,2 km (14.00) a beh na 10 km (16.00). Hlavné disciplíny sú na programe v nedeľu - maratón, polmaratón a štafetový beh (10.00).

Ambasádorom podujatia je aj dvojnásobný paralympijský víťaz v cyklistike z Ria de Janeiro 2016 Jozef Metelka, ktorý odštartuje hlavné preteky.

"Trať by som chcel absolvovať na bicykli, uvidím, či to okolnosti dovolia. Veľmi si vážim, že môžem byť ambasádorom projektu, ktorý spája zdravých i hendikepovaných ľudí, a na prvom mieste je pre všetkých túžba športovať. Všetci sme športovci a všetci štartujeme spolu," vravel Metelka.

V cieli bude istý čas rozdávať medaily aj slovenská olympionička a členka Medzinárodného olympijského výboru Danka Barteková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bratislava opäť patrí bežcom, medaily bude rozdávať aj Barteková