Bolt si na rozlúčku s Ostravou aj skočil do diaľky

Jamajský šprintér Usain Bolt zdraví publikum počas vyhlasovania víťazov behu na 100 m na atletickom mítingu Zlatá tretra.
Jamajský šprintér Usain Bolt zdraví publikum počas vyhlasovania víťazov behu na 100 m na atletickom mítingu Zlatá tretra. (Autor: TASR/AP)
SITA|29. jún 2017 o 09:38

Šprintér Usain Bolt sa lúčil s Ostravou, mestom, kde okrem rodnej Jamajky počas kariéry súťažil najčastejšie.

OSTRAVA. Tradičné gesto trhača bleskov a po ňom víťazstvo. Spievanie jamajskej hymny s rukou na srdci a veľké ďakujem v žlto-zelenej farbe od fanúšikov na južnej tribúne.

Šprintérsky kráľ Usain Bolt sa lúčil s Ostravou, mestom, kde okrem rodnej Jamajky počas kariéry súťažil najčastejšie. V stredu večer síce nebol extrémne rýchly (10,06) a pred mocne dobiedzajúcim Kubáncom Yunierom Pérezom si nemohol dovoliť ani oslavné gesto pred cieľom, ale stihol ešte raz zvíťaziť.

Poskakoval a strúhal grimasy

V Ostrave po deviaty raz a na rozlúčku. "Ďakujeme za všetky tie roky, ale u nás si naďalej kedykoľvek vítaný," vravel Boltovi riaditeľ Zlatej tretry Alfons Juck. "Vďaka, prídem," odvetil Bolt.

Najrýchlejší šprintér atletickej histórie na pohľad nebol veľmi dojatý, ale to Boltovi ani nepristane. Rozlúčku si užil iným spôsobom. Tradične poskakoval a strúhal víťazné grimasy do nachystaných kamier či fotoaparátov, ale najmä k nadšeným fanúšikom.

Neskôr sa im hodnú chvíľu podpisoval, z vítkovického štadióna sa mu nechcelo. K tomu mu znela do uší celosvetovo známa skladba šampiónov "Simply the Best", čiže "Jednoducho najlepší."

Na Ostravu to bol až príliš teplý letný podvečer, ale v chrbte a na rukách príjemne mrazilo. S Boltom odchádza nielen držiteľ 8 zlatých medailí z olympijských hier, ale najmä šoumen a najväčšia atletická celebrita.

(Autor: TASR/AP)

V Londýne pobeží posledný raz

A nebol by to Bolt, ak by na záver nevymyslel čosi neplánované. Dávno po tom, čo dozneli ovácie tribún aj hudba z reproduktorov, sa objavil v sektore skoku do diaľky a za potlesku približne dvoch desiatok organizačných pracovníkov si len tak vyskúšal dva pokusy.

Nemerali sa, ale oslavné gesto nechýbalo. Bolta baví baviť sa aj na sklonku kariéry. Svetový rekordér v diaľke Mike Powell (895 cm) svojho času povedal, že práve tento Jamajčan je so svojou výškou a rýchlymi nohami adeptom na prekonanie 9-metrovej hranice.

Už to nestihne, lebo dal prednosť naplneniu statusu legendy šprintu. A v auguste na MS v Londýne súťažne pobeží posledný raz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Bolt si na rozlúčku s Ostravou aj skočil do diaľky