Biatlonistov budú trénovať Nemec a Rakúšan

TASR|29. máj 2012 o 15:53

Dvojročné zmluvy so Slovenským biatlonovým zväzom podpísali Nemec Manfred Geyer a Rakúšan Josef Obererlacher, prvý bude pôsobiť pri mužoch, druhý pri ženách.

BANSKÁ BYSTRICA.

Obaja tréneri si už vyhrnuli rukávy, 48-ročný Josef Obererlacher má za sebou týždeň tréningu so ženami v Osrblí. "Vidím u nich veľkú motiváciu. Majú za sebou tvrdé tréningy, no aj do istej miery zábavu. Vytvorili sme akúsi sprisahaneckú skupinu a urobíme všetko, aby sa už túto zimu objavili zaujímavé pokroky. Rád by som naše snaženie dotiahol čo najskôr do efektu, mám dva roky na to, aby sa pravidelne zbierali body v pretekoch Svetového pohára a nezabúdam ani na štafetu, ktorú si viem na vrcholnom podujatí predstaviť v najlepšej päťke."

Starší 61-ročný Manfred Geyer, so šesťročnou prácou vo Švajčiarsku a polročnou v Južnej Kórei, sa pustí do práce s mužmi až zajtra v tréningovom kempe na Králikoch a ako povedal, až potom bude vedieť viac. "Predpokladám, že o štyri až päť týždňov, teraz potrebujem získať hlavne prehľad. V nadchádzajúcej zimnej sezóne si trúfam s mužmi obsadiť v Pohári národov umiestenie v desiatke, čo by bol výrazný posun vpred. Rád by som však varoval pred prílišným optimizmom, s pomerne tenkou prikrývkou, mám na mysli počet biatlonistov, nemožno robiť zázraky."

Akú alchýmiu namiešajú v tréningoch zostáva zatiaľ v neodhalenej podobe na nich. Manfred Geyer: "Vývoj sa nikdy nezastaví, aj keď sa pravidlá nemenia. Veľa sa ťažilo v minulosti z výskumov na univerzite v Lipsku, zo stoviek diplomových prác sa dalo neustále čerpať. Ja sám na sebe pracujem a niečo nové v tréningu určite vymyslím." Josef Obererlacher čerpal najmä z troch biatlonových škôl. "Obohatila ma nórska, nemecká i rakúska, z každej som si niečo dobré osvojil a z tohto mixu som si vytvoril vlastný tréningový systém. Dnes sa ťažko prichádza s niečím revolučným, pre mňa je momentálne podstatné, že som sa hneď v úvode stretol na Slovensku s veľmi dobrými vzťahmi a s podmienkami, o akých sa môže v Rakúsku len snívať."

Až doteraz pôsobil Tím Kuzminová s dvojnásobnou olympijskou medailistkou Anastasiou ako samostatná jednotka a ňou aj zostane. Prezident zväzu Ján Hyža: "Stretol som sa s nimi v pondelok a Daniel Kuzmin mi na môj návrh o možnosti spoločných tréningov odpovedal nie, že budú trénovať samostatne ako dosiaľ."

V dvojkoľajnosti nevidí problém nový kouč Josef Obererlacher. "Tím Kuzminová kráča vlasnou cestou, situáciu som poznal a rešpektujem ju. Samozrejme, rád by som ju videl v spoločnom tíme, aj preto bude možnosť zmeny úplne otvorená. Budeme ju pozývať na spoločné sústredenia a ak zmení názor, radi ju privítame."

Novinkou v reprezentácii bude funkcia vedúceho realizačného tímu. Pre Milana Gašperčíka, donedávna šéftrénera, nastala zaujímavá situácia. "Realizačný tím sme vytvorili úplne nový, pre mňa osobne je to dosiaľ nepoznaná výzva a len verím, že ju spoločnými silami zvládneme. Momentálne prezradím z tréningových plánov len jedno, mužská a ženská časť reprezentácie sa bude pripravovať samostatne a pred seriálom Svetového pohára čakajú na ňu len tri spoločné zrazy."

Pavol Kobela, viceprezident pre reprezentáciu, nové tváre vychválil. "Vo výberovom konaní boli úspešní dvaja zahraniční tréneri, Manfred Geyer je Nemec zo Suhlu, dlhé roky tréner v Oberhofe, šesť rokov pôsobil ako kouč vo Švajčiarsku a dohliadal trebárs na Mathiasa Simmena, či Simona Hallenbartera, to sú pojmy, ktoré sa presadili aj vo svetovom biatlone. Josef Obererlacher bol minulý rok osobný tréner Mäkäräinenovej a pracoval vo Fínsku."

Pavol Kobela podotkol, že slovenský biatlon sa na zahraničnú cestu automaticky nevydal. "Vypísali sme výberové konanie aj preto, aby sme zistili trénerský potenciál na Slovensku. Niektorí tréneri sa nepríhlásili, iní si netrúfli a nás napokon milo prekvapil záujem zo zahraničia s ôsmimi uchádzačmi."

Zdalo by sa, že sa angažovaním známych trénerských osobností zvýšia náklady na mzdu. Pavol Kobela: "Nie sú to podmienky, ktoré položia zväz. Vychádzali sme z toho, aby sa pokryli najbližšie ZOH a aby sme súčasne vyhovali ďalších trénerov. Čo si od zahraničných trénerov sľubujeme, je jasné, Súhlasím, je to prevratná zmena, niekoľkokrát sa po nej volalo, no až teraz sa našla odvaha."

Dosť nahlas sa hovorilo o spoločnej príprave, nielen mužov a žien, ale aj Tímu Kuzminová, ktorý kráča vlastnou cestou. Pavol Kobela: "Radi by sme zjednotili tréning pri reprezentácii, určite uvítame nové pohľady na tréning a veríme, že výsledky nás opäť pozdvihnú do pozície jednotky zimných športov na Slovensku. Prestíž sa nezaprie, musíme dokázať svoje opodstatnenie a preniknúť na pozície, na aké bude slovenský biatlon hrdý."

Ján Hyža, prezident zväzu, si myslí, že sa neriskuje. "Podľa mňa nie je to až taký experiment, do olympiády zostávajú dve sezóny, času máme dostatok. Niektoré národné federácie sa tiež vydali na takúto cestu. Ak sme chceli zmenu, tak práve teraz."

Momentálne dozrel čas podľa Jána Hyžu aj z iného pohľadu. "Veľa biatlonistov bude mať v Soči na olympiáde najlepší vek a vznikla ideálna šanca na prenikavý výsledok. My musíme vytvoriť optimálne podmienky a keď sa nám prihlásili také osobnosti ako Manfred Geyer a Josef Obererlacher milo sme sa prekvapili. Ich požiadavky boli prijatené, aj predstava o príprave sa zhoduje s našou. Som presvedčený, že vznikne ďalší efekt a mladí tréneri popri nich odborne porastú."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlonistov budú trénovať Nemec a Rakúšan