Biatlonista Čudov zvažuje protest, asi nepreberie medailu

Maxim Čudov tesne po dojazde v stíhacích pretekoch.
Maxim Čudov tesne po dojazde v stíhacích pretekoch. (Autor: ap)
SITA|16. feb 2009 o 22:22

Ruský biatlonista Maxim Čudov na niekoľko hodín okúsil, ako chutí titul majstra sveta.

PJONGČANG. Ruský biatlonista Maxim Čudov, ktorý v nedeľňajších stíhacích pretekoch mužov na 12,5 km v juhokórejskom Pjongčangu na niekoľko hodín okúsil, ako chutí titul majstra sveta, možno na protest proti rozhodnutiu Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) neprevezme striebornú medailu.

Ruský biatlonista: To, čo sa stalo, je pre mňa neprijateľné

Čudov o tejto možnosti informoval ruskú agentúru All-Sport. "To, čo sa stalo, je pre mňa neprijateľné. Viacerí moji súperi porušili pravidlá a nepotrestali ich za to. Po takomto precedense si niečo podobné budú môcť dovoliť aj iní, veď by to malo ostať bez trestu. V hlave mi víri toľko rôznych myšlienok. Uvažujem aj o tom, či si vôbec na utorkovom slávnostnom ceremoniále preberiem striebornú medailu," priznal Čudov.

Stíhacie preteky na 12,5 km vyhral Nór Ole Einar Björndalen, ale neskôr fenomenálneho Nóra i ďalších biatlonistov jury potrestala jednominútovou penalizáciou za to, že v úvode pretekov nešli po vytýčenej trati. Björndalen klesol z 1. na 3. miesto, lenže nórska výprava a aj ďalšie, ktorých pretekári dostali penalizáciu, sa proti rozhodnutiu odvolali.

Po trojhodinových vášnivých diskusiách a študovaní videozáznamu vedenie Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) potvrdilo pôvodné výsledky dosiahnuté na trati. Dôvod: tí, ktorí išli po nesprávnej trati, nezískali voči súperom nijakú výhodu. Čudov, ktorému mal po Björndalenovej penalizácii patriť titul, tak ostal strieborný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlonista Čudov zvažuje protest, asi nepreberie medailu