Rusi ich stále bombardujú. Nie sú tu žiadni vojaci, vraví biatlonistka

Rusko bombarduje ukrajinské mestá vyše dvoch týždňov.
Rusko bombarduje ukrajinské mestá vyše dvoch týždňov. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|15. mar 2022 o 15:29

Prežila hrôzu a ukazuje zbombardované mesto Černihiv.

BRATISLAVA. Na ich krajinu dopadajú bomby a civilisti zomierajú po stovkách. Ukrajinskí biatlonisti sa rozhodli ostať doma a pomáhať ako sa bude dať.

Dmytro Pidručnij a Julia Džymová sa prihlásili do armády. Malorážky zo Svetového pohára vymenili za automatické zbrane.  

Juniorský reprezentant Jevhen Malyšev dokonca v prvých dňoch bojov zahynul.

Nie všetci ukrajinskí biatlonisti však bojujú. Ďalší pomáhajú civilistom a snažia sa aspoň prežiť.

Darja Blašková v tejto sezóne viackrát obsadila bodované pozície vo Svetovom pohári. V súťaži miešaných dvojíc dokonca skončila s Arťomom Tyščenkom na 3. priečke. Vlani na majstrovstvách sveta získala so štafetou bronz.

Zrejme ani ona nečakala, že v závere tejto sezóny sa bude báť o vlastný život a bude sa schovávať v pivniciach počas bombardovania Černihiva ruskou armádou. 

Pri bombardovaní mali šťastie

Na instagrame sa zverila, ako vyzerali jej posledné dni. Najskôr sa skrývali v pivnici tréningového centra v Černihive. 

„Naokolo sa, samozrejme, strieľalo, ale do istého momentu tam bolo celkom bezpečne. Ale situácia sa zmenila a museli sme sa presunúť. Prichýlili nás ľudia, s ktorými sme sa dovtedy skrývali,“ opisovala 26-ročná Blašková. 

V posledných dňoch už prežívali veľkú hrôzu pri bombardovaní.

„Prvým hrozným momentom boli nálety lietadiel nad miestom, kde sme sa skrývali. Bolo to okolo 4. hodiny ráno. Je to čistá hrôza, pretože bombu nepočuť, ako padá a neviete, či päť sekúnd po prelete lietadla budete medzi živými,“ píše Blašková.  

Pri náletoch mali šťastie, no v nasledujúci deň začala na rodinné domy páliť ruská armáda delami. Zničili niekoľko domov, stodolu, úlomky zasiahli a zničili aj autá, ktoré stáli na ulici. 

„Tlaková vlna rozbila okná na väčšine domov, aj na tom, kde nás prichýlili. Preto sme sa presunuli do iného domu, ktorý má dobrú pivnicu. Deviati, z toho jedno dieťa, sme nocovali v pivnici s rozmermi 2x3 metre.“ 

Na druhý deň však mali veľké šťastie. Pri paľbe ruská armáda zničila väčšinu domov v okolí okrem toho, na ktorom práve biatlonistka s ďalšími ľuďmi pomáhali zadebniť okná.

Bomby zničili aj jeden z domov, kde sa v suteréne schovávali jeho obyvatelia. Keď sa pokúsili z trosiek ujsť, jednu zo žien popálil oheň. 

„Tým, ktorí nevedia, čo sa tu deje. Toto nie je vojenská oblasť. Nie sú tu žiadni vojaci, aj tak nás tu bombardovali asi 40 minút,“ komentuje Blašková video, ktoré ukazuje horiace trosky. 

Ukrajinu vrátili na preteky Česi

V deň ruskej invázie Ukrajinský biatlonový zväz uviedol, že do konca sezóny na pretekoch žiadni reprezentanti nenastúpia. Vzhľadom na vojnu to bolo prakticky nereálne.  

Uplynulý víkend však v Otepää štartovali sestry Julia a Olena Hrodné. Sú to ešte juniorky a pochádzajú z Užhorodu.

Keď sa boje priblížili k mestu zavolal šéf ukrajinského biatlonu Volodymyr Bryndak svojmu českému kolegovi, či by ich nemohli v Čechách prichýliť.

Pôvodne len prosil, aby ich niekde dočasne ubytovali. Lenže prezident českého biatlonu Jiří Hamza rovno navrhol, že ich vezme na náklady českej reprezentácie na Svetový pohár do Otapää. 

Do Estónska ich pomohli previezť Poliaci, Estónci im požičali pušky, Česi pomohli s ďalším zázemím a vybavením. 

Doteraz súťažili na na juniorských IBU Cupoch. Vzhľadom na to, čo prežívajú a nedostatok tréningu, skončili na konci výsledkovej listiny. Zožali však ovácie a na tribúnach bolo mnoho ukrajinských vlajok. 

„Spomínam si, aká som bola nervózna pri svojom prvom sveťáku. V kombinácii s tým, čo sa deje na Ukrajine, to tu pre ne musí byť neuveriteľne náročné. Je ťažké bojovať o umiestnenie, keď u nich doma bojujú ľudia o život. Je to neporovnateľne závažnejšie,“ hovorila pre idnes.cz Jessica Jislová. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Rusi ich stále bombardujú. Nie sú tu žiadni vojaci, vraví biatlonistka