Basketbalistkám pomohli skúsenosti Toliverovej a Žirkovej

Zuzana Žirková
Zuzana Žirková (Autor: TASR)
TASR|19. jún 2014 o 11:34

Slovenská ženská basketbalová reprezentácia zvládla dôležitý stredajší duel v Slovinsku s domácim výberom a o účasť na európskom šampionáte.

KOŠICE. Slovenská ženská basketbalová reprezentácia zvládla dôležitý stredajší duel v Slovinsku s domácim výberom a o účasť na európskom šampionáte 2015 by ju mohla pripraviť len kombinácia viacerých nepredpokladaných výsledkov v ďalších kvalifikačných skupinách. Slovenky položili základ svojho víťazstva vďaka koncentrovanej hre už v prvom polčase.

"Rozhodol veľmi zodpovedný prístup od prvej minúty a skúsenosti Kristi Toliverovej a Zuzky Žirkovej. Dokázali vytvoriť pozície pre ostatné spoluhráčky, ktoré sa odvďačili nejakými bodmi. Výborne strieľala opäť Katarína Tetemondová a Slovinkám sme bodovo odskočili už v prvom polčase. V priebehu tretej štvrtiny sme sa dostali na rozdiel dvadsiatich bodov a už vtedy bolo jasné, že zápas sa bude iba dohrávať," uviedol pre TASR generálny manažér slovenskej reprezentácie Daniel Jendrichovský.

Po tretej štvrtine bolo teda jasné, že zo Slovinska odcestujú zverenky Maroša Kováčika v dobrej nálade a s dvomi kvalifikačnými bodmi. Začiatok záverečnej desaťminútovky však nebol ideálny a súper v priebehu necelých štyroch minút skresal manko na rozdiel jedenástich bodov (46:57). "V tom čase sme mali hluchý úsek, keď sme pri ich pressingu zbytočne stratili tri, štyri lopty. Bola to otázka upokojenia. Zuzka Žirková to zobrala na seba a zaznamenala dôležitý kôš s faulom," konštatoval Jendrichovský.

Vďaka triumfu vo štvrtom kvalifikačnom dueli o postup na ME 2015 si môže slovenský výber v stredu 22. júna v košickej Infiniti aréne schuti zastrieľať proti luxemburskej reprezentácii a sústrediť sa na posledný duel s Poľskom. "V zápase s poľskou reprezentáciou pôjde o to, kto vyhrá A-skupinu. Bez ohľadu na to jej chceme vrátiť tesnú prehru z Poľska, vyhrať čo najvyšším rozdielom, aby sme pri žrebovaní ME boli v čo najvyššom koši," prezradil pre TASR Jendrichovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Basketbalistkám pomohli skúsenosti Toliverovej a Žirkovej