Basketbalista z Iowy strelil rekordných 138 bodov

Jack Taylor
Jack Taylor (Autor: Grinnell College)
Tomáš Prokop|21. nov 2012 o 12:52

Po polčase si myslel, že strelil maximálne tridsať bodov. Na konte ich mal však 58 a na konci zápasu do konca 138. Jack Taylor z univerzity Grinnell v Iowe stanovil nový rekord v americkom basketbale, ktorým prekonal aj legendárneho Wilta Chamberlaina.

BRATISLAVA. Mal to byť obyčajný basketbalový zápas tretej divízie americkej vysokoškolskej ligy. Podobné stretnutia zväčša zaujímajú len zopár fanúšikov a rodinných príslušníkov. Podobne tomu bolo aj v utorok v noci, keď hrala univerzita Grinnell proti škole Faith Baptist Bible a vyhrala 179:104.

Už po polčase sa však začali diať veci. Rozohrávač domácich Jack Taylor nastrieľal 58 bodov. „Myslel som si, že som dal maximálne 30 bodov, ale tréner doniesol štatistiky, kde bolo 58, bol som prekvapený,“ povedal espn.com mladý hráč.

Jeho hlavné predstavenie však prišlo po polčase. Svoju hru ešte zlepšil a výsledkom bolo neuveriteľných 138 bodov.

Taylorove štatistiky na konci večera ohúrili basketbalový svet. Vystrelil 108-krát, z toho premenil 52 pokusov, vrátane 27 trojbodových.

Nezačal oslnivo

„Ďakujem Bohu, ktorý pomohol môjmu talentu,“ povedal šikovný hráč z Iowy, ktorý sa pomodlil so spoluhráčmi aj pred zápasom v šatni.

Taylor pritom vôbec nezačal oslnivo, keď z prvých 44 striel premenil len jedenásť. Podľa svedkov sa však veľmi nedalo hovoriť o tom, že hviezdu domácich vôbec nebránili. Svedčí o tom aj to, že súper David Larson nastrieľal 70 bodov

Taylorov výkon ihneď obletel basketbalový svet. Na sociálnych sieťach sa k nemu hromadne vyjadrovali najväčšie hviezdy NBA.

„Nikdy som o niečom podobnom nepočul, to je ako keby ste pozerali videohru. Keď mi niekto bude teraz vyčítať, že strieľam pričasto, pripomeniem mu, že je to stále menej ako 108 striel,“ napísal líder vedúceho tímu NBA New York Knicks Carmelo Anthony.

Vtipne ho doplnil Kevin Durant z Oklahomy, ktorého v súčasnosti považujú za najlepšieho strelca na svete. „Jack Taylor si zaslúži po tomto výkone pohárik Jacka Danielsa, neuveriteľné.“

O 38 viac ako Chamberlain

Ani nie 180-centimetrový rozohrávač prekonal rekordy v počte nastrieľaných bodov. Síce len v tretej divízii, ale súperov prekonal o obrovské čísla. V NBA drží rekord legendárny Wilt Chamberlain, ktorý ako jediný nastrieľal sto bodov.

Podobnú métu dosiahol vo vysokoškolskej lige Bevo Francis, ktorý v roku 1953 nastrieľal v zápase 113 bodov. K rekordu mu dopomohol aj systém jeho tímu, ktorým je škola dlhodobo známa. Jeho podstatou je rýchly basketbal založený na útoku, v ktorom sa väčšina akcií zakončuje v prvých sekundách.

Už vlani útočil Griffin Lentsch na stobodovú hranicu, keď sa jeho strelecké skóre zastavilo na čísle 89.

Tréner David Arsenault učí svojich zverencov, že v každom zápase musia vystreliť minimálne 94-krát, z čoho je polovica trojbodových. Kouč angažuje hlavne rozohrávačov, ktorí sú schopní hrať rýchly basketbal. Aby ich udržal v tempe, strieda päťky po pár minútach ako v hokeji. V utorok urobil výnimku, Taylor hral 36 minút.

Pri svojom nadľudskom výkone len strieľal, zaznamenal len tri doskoky a žiadnu asistenciu.

Guinnessovým rekordom je 272 bodov

Spolupracovník ESPN Eamonn Brennan na záver svojho blogu trefne poznamenal: „Nikto nebude riešiť ako Taylor podobné čísla dosiahol. On predsa strelil 138 bodov. To je rekord, ktorý bude ešte pekne dlho, pokým sa ho niekto z Grinnelovej školy nerozhodne prekonať.“

Keď sa pozrieme hlbšie do štatistík, ktoré prináša wikipedia, dajú sa nájsť vo svete aj rekordnejšie zápisy, aj keď o ich regulérnosti by sa dalo polemizovať. V Amerike to je však absolútne najlepší strelecký výkon. Predtým ho držal Danny Heater, ktorý strelil v roku 1960 v zápase stredoškolskej ligy 135 bodov.

Medzi štatistikami sa dajú nájsť aj lepšie výkony. Aristeidis Moumoglou nastrieľal v gréckej lige v roku 1972 145 bodov. Guinnessova kniha rekordov uvádza ako absolútny rekord výkony trinásťročného Švéda Matsa Wermelina, ktorý strelil v zápase regionálneho turnaja v roku 1974 272 bodov. Jeho tím vyhral 272:0.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Basketbalista z Iowy strelil rekordných 138 bodov