Lakers vyradili dres legendy, spolu s Bryantom doviedol tím k dvom titulom

Pau Gasol pri ceremoniáli.
Pau Gasol pri ceremoniáli. (Autor: TASR/AP)
SITA|8. mar 2023 o 10:24

Dres s číslom 16 bude visieť po boku dresu Kobyho Bryanta s číslom 24.

LOS ANGELES. Bývalý španielsky basketbalista Pau Gasol sa stal v utorok oficiálne legendou klubu zámorskej NBA Los Angeles Lakers, ten počas zápasu proti Memphisu Grizzlies (112:103) vyvesil pod strop svojej haly dres s číslom 16 na počesť 42-ročného dvojnásobného šampióna profiligy.

Gasol po boku už zosnulého Kobeho Bryanta žiaril v tíme Lakers v rokoch 2008 až 2014 a pomohol kalifornskému klubu k zisku titulov v NBA v rokoch 2009 a 2010.

"Bolo mi cťou nosiť tento dres, hrať za tento klub a pomôcť mu k úspechom. Nikdy by som neveril, že tento deň raz príde. Potvrdilo sa, že nikdy nehovor nikdy a každý deň sa snaž byť najlepší aký môžeš byť. Tento ceremoniál prekonal všetky moje sny a očakávania.

Znamená to pre mňa veľmi veľa," povedal rodák z Barcelony, ktorého dres visí hneď vedľa toho Bryantovho s číslom 24. Gasol je celkovo 12. hráč Lakers s vyradeným číslom dresu, pričom Bryantovi vyradili aj osmičku.

Pau Gasol sa dočkal pocty symbolicky v zápase proti Memphisu, v ktorom odštartoval kariéru v NBA v roku 2001 a hral tam sedem rokov. Neskôr pôsobil aj v tímoch Chicago Bulls, San Antonio Spurs a Milwaukee Bucks, v Európe hrával za domovský klub FC Barcelona.

So španielskou reprezentáciou sa stal majstrom sveta (2006), trikrát majstrom Európy (2009, 2011, 2015) a získal tri medaily z olympijských hier. Dokopy nazbieral na MS, ME a OH až 11 cenných kovov.

Gasol bol v čase jeho premiéry iba druhý Španiel v NBA, neskôr ako prvý hráč z tejto krajiny získal titul v profilige.

Teší ho, že už roky patria medzi najväčšie hviezdy súťaže Európania - Grék Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Srb Nikola Jokič (Denver Nuggets) a Slovinec Luka Dončič (Dallas Mavericks).

"Sledujem ich s hrdosťou. Inšpirujú nielen deti v Európe, ale na celom svete. Ak naozaj chcete, dostanete šancu. Je skvelé vidieť, ako sa basketbal rozšíril do sveta," vyhlásil Pau Gasol.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Lakers vyradili dres legendy, spolu s Bryantom doviedol tím k dvom titulom