Basketbal: Mužská extraliga v novom šate

Nový ročník slovenskej basketbalovej extraligy začína už v sobotu.
Nový ročník slovenskej basketbalovej extraligy začína už v sobotu. (Autor: ČTK)
Sportnet|28. sep 2007 o 12:44

Bratislava 28. septembra (TASR) - Svoju 16. kapitolu začne v sobotu písať najvyššia slovenská súťaž basketbalistov. Najväčšou extraligovou novinkou je ...

Bratislava 28. septembra (TASR) - Svoju 16. kapitolu začne v sobotu písať najvyššia slovenská súťaž basketbalistov. Najväčšou extraligovou novinkou je štart až 12 tímov, o čom Združenie mužských basketbalových klubov (ZMBK) rozhodlo v priebehu minulej sezóny. Pôvodne mal zostúpiť posledný klub (bol ním MBK Rieker Komárno) a nahradiť ho mal víťaz I. ligy (MBK Pezinok), čím mala zostať najvyššia súťaž pôvodne iba desaťčlenná. Komárno sa však v barážových súbojoch s Legatom Svit (tretí tím I. ligy) zachránilo a do rozšírenej extraligy okrem Pezinka postúpil aj HBK Prievidza.

V porovnaní so sezónou 2006/07 sú teda nováčikmi MBK Pezinok a HBK Prievidza, teda dve veľké bašty prvých rokov samostatného slovenského basketbalu v mužskej kategórii. Na mapu slovenskej extraligy sa teda nedostalo nijaké nové mesto, Prievidza bola majstrom v rokoch 1994 a 1995, Pezinok až šesťkrát, v rokoch 1997 - 2002). Ďalšími desiatimi účastníkmi ostali Slávia TU Košice (obhajuje titul), Inter Bratislava, 04 AC LB Spišská Nová Ves, E.S.O. Club Lučenec, Casta SPU Nitra, Chemosvit Svit, MBK Handlová, BK Dolný Kubín, Slovintegra Levice a Komárno. V základnej časti súťaže (do 19. apríla) sa odohrá 44 kôl, počas ktorých sa všetky tímy stretnú navzájom štyrikrát. Prvých osem klubov postúpi do klasickej play off, ktoré bude mať tri kolá a vo všetkých sa bude hrať na tri víťazné zápasy. Nový či staronový majster môže byť známy najskôr 7. júna 2008, najneskôr 14. júna 2008. Družstvá z 9.-12. priečky tabuľky po základnej časti budú pokračovať v súťaži systémom doma - vonku. Posledný (12.) tím vypadne do I. ligy.

Novým trénerom Slávie TU Košice, obhajcu titulu, sa stal Sviťan Miloš Pažický, ktorý pre TASR zdôraznil: "Z majstrovského družstva odišlo až sedem hráčov, ktorých bude ťažké nahradiť. Ale ešte stále pracujeme na doplnení kádra. Žiaľ, ani príprava nebola dobrá, poznačila ju u nás veľká maródka. Ale vopred nebudem tvrdiť, že nemôžeme mať najvyššie ambície. Do konca extraligy je poriadne ďaleko. Všetko ukáže až súťaž a sila iných súperov, ktorú zatiaľ nepoznám."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Basketbal: Mužská extraliga v novom šate