NBA vyradila číslo Billa Russella. Môže ho nosiť LeBron na drese?

Bill Russell.
Bill Russell. (Autor: SITA)
Martin Kozinka|12. aug 2022 o 07:36

NBA sa lúči s legendou najlepším a najcennejším možným štýlom.

BRATISLAVA. Národná basketbalová asociácia (NBA) a Národná asociácia basketbalových hráčov (NBPA) vo štvrtok oznámili, že číslo, ktoré nosil na drese 11-násobný šampión NBA Bill Russell, bude navždy vyradené.

Žiadny hráč v najprestížnejšej basketbalovej súťaži na svete ho nebude môcť nosiť na drese.

To však neplatí pre hráčov, ktorí si momentálne obliekajú číslo šesť. Tí si ho nateraz môžu ponechať. 

„Bezkonkurenčný úspech Billa Russella na palubovke a jeho aktivizmus za občianske práva si zaslúžia oceniť jedinečným a historickým spôsobom. Číslo šesť na drese sa natrvalo sťahuje do dôchodku, čím sa zaručí, že Billova kariéra bude navždy v povedomí,” povedal pred médiami komisár NBA Adam Silver. 

„Je to významná pocta vyhradená pre jedného z najväčších šampiónov, ktorí kedy hrali basketbal.

Billove činy na palubovke i mimo nej počas jeho života pomáhali formovať generácie hráčov k lepšiemu a za to sme mu navždy vďační,” citoval výkonnú riaditeľku Národnej asociácie basketbalových hráčov Tamiku Tremagliovú oficiálny web NBA.com.

V histórii NBA bolo viac ako 250 hráčov, ktorí nosili dres s číslom šesť, vrátane dvadsiatich štyroch, ktorí tak urobili aspoň v jednom zápase minulej sezóny.

Nosený dres Billa Russella z roku 1969 bol vystavený spolu s ďalšími suvenírmi, ktoré išli do aukcie 9. decembra 2021 v Bostone.
Nosený dres Billa Russella z roku 1969 bol vystavený spolu s ďalšími suvenírmi, ktoré išli do aukcie 9. decembra 2021 v Bostone. (Autor: SITA/AP)

Jedným z nich je aj LeBron James, ktorý počas svojej kariéry v NBA striedal čísla šesť a dvadsaťtri.

Všetci hráči NBA budú v blížiacej sa sezóne nosiť nášivku na dresoch pri pravom ramene. Takisto uvidíme na každej ligovej palubovke logo v tvare štvorlístka (logo tímu Boston Celtics) s číslom 6 pri postrannej čiare. Samotný tím Boston Celtics, v ktorom hral Bill Russell by mal mať na jeho počesť pripravené špeciálne dresy.

Kto bol Bill Russell?

Bill Russell zomrel 31. júla tohto roku vo veku 88 rokov. Žiadny iný hráč v histórii nevyhral viac titulov.

Celkovo je 11-násobným šampiónom počas svojej trinásťročnej kariéry. Posledné dva z týchto titulov vyhral ako hrajúci tréner po tom, čo sa v roku 1966 stal prvým afroamerickým trénerom v NBA. Zároveň bol 5-krát najužitočnejším hráčom ligy.

Počas a po svojej mimoriadnej basketbalovej kariére vášnivo obhajoval hodnoty rovnosti, rešpektu a začlenenia sa. Pochodoval za občianske práva s reverendom Martinom Lutherom Kingom mladším a bol neochvejný vo svojej viere, že so všetkými ľuďmi by sa malo zaobchádzať dôstojne.

Russell získal v roku 2010 Prezidentskú medailu slobody od afroamerického prezidenta USA Baracka Obamu, čo je najvyššie civilné vyznamenanie v krajine za svoje športové výkony a celoživotnú oddanosť pre sociálnu spravodlivosť.

Prezident Barack Obama odovzdal v roku 2010 Prezidentskú medailu slobody členovi basketbalovej siene slávy Billovi Russellovi.
Prezident Barack Obama odovzdal v roku 2010 Prezidentskú medailu slobody členovi basketbalovej siene slávy Billovi Russellovi. (Autor: SITA/AP)

Po bejzbale a hokeji prišla na rad NBA

Major League Baseball natrvalo vyradila číslo 42 na počesť Jackieho Robinsona, ktorý prelomil farebnú bariéru v najvyššej bejzbalovej lige sveta. Takisto platilo pravidlo, že tí, ktorí nosili toto číslo, v tom mohli pokračovať.

Bill Russell raz nazval Robinsona hrdinom a povedal, že mu ukázal cestu, ako byť pravým mužom v profesionálnom športe.

Robinson si samozrejme Russella tiež veľmi vážil. Rachel Robinsonová (vdova Jackieho) požiadala Billa Russella, aby niesol rakvu na pohrebe jej manžela v roku 1972.

Mariano Rivera z New York Yankees bol posledným hráčom v MLB, ktorý nosil číslo 42 a to počas svojej poslednej sezóny v roku 2013.

National Hockey League oznámila, že s koncom kariéry Wayna Gretzkého v roku 1999 sa nebude nosiť číslo 99 v žiadnom klube NHL, na počesť lídra bodovania v histórii ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»NBA vyradila číslo Billa Russella. Môže ho nosiť LeBron na drese?