Banská Bystrica má už štyroch hráčov z NHL

Clayton Stoner (vľavo) a Michal Handzuš
Clayton Stoner (vľavo) a Michal Handzuš (Autor: TASR)
Ondrej Gajdoš|5. dec 2012 o 22:31

Na súpiske Banskej Bystrice pribudnú k Handzušovi a Stonerovi aj Tyrell a Glass.

BRATISLAVA. Počas výluky v tejto sezóne si našlo miesto v európskych kluboch už takmer 200 hráčov NHL, najviac (40) ich je v tímoch KHL a vo Fínsku (35), ale do slovenskej extraligy sa príliš nehrnú.

Jediným klubom, ktorý má v súčasnosti na súpiske hokejistov so skúsenosťami z NHL, je HC 05 Banská Bystrica. K Michalovi Handzušovi a Claytonovi Stonerovi pribudol včera Dana Tyrell z Tampy Bay. V piatok pricestuje Tanner Glass z Pittsburghu.

V tíme je aj ďalší hráč zo zámoria Ned Lukacevic, ktorý však v NHL nehral.

Tyrell je zatiaľ bez výstroja

„Nikdy som nehral za žiadny európsky klub, a tak keď prišla ponuka z Banskej Bystrice, dlho som nerozmýšľal, “ povedal včera Kanaďan Tyrell. Na viedenskom letisku ho čakal športový manažér klubu Vlastimil Plavucha a popoludní sa nakrátko zastavili v Bratislave.

„Viem, že Slovensko je hokejová krajina - v minulosti som hral v jednom tíme s Marekom Viedenským a Jaroslavom Janusom. Teraz zavážilo, že v Banskej Bystrici sú aj ďalší hráči z NHL a tréner Vladimír Országh tam tiež pôsobil. Keď mi dorazí batožina, som pripravený nastúpiť v extralige už v piatok.“

Tyrell cestoval z Floridy cez Amsterdam, ale vaku s výstrojom sa vo Viedni nedočkal. Zatiaľ má len hokejky.

V minulej sezóne hral v Tampe aj na farme v Norfolku, kde sa stretol s brankárom Janusom.

„Chvíľu si budem zvykať na veľké klziská, ale verím, že sa do toho dostanem,“ poznamenal 23-ročný útočník, ktorý môže hrať krídlo aj centra. „Najradšej by som bol, keby sa NHL rozbehla už zajtra, no ak sa naplní najhorší scenár, tak som pripravený hrať v Banskej Bystrici až do konca sezóny.“

((piano))

Handzuš a traja Kanaďania

Lídrom útoku Banskej Bystrice je Handzuš, v obrane by sa ním mohol stať Stoner. A teraz pribudnú do zostavy Tyrell s Glassom. Pre klub, ktorý pred sezónou deklaroval rozpočet 750-tisíc eur, narástli náklady. Pre Tyrella so zmluvou v Tampe na 600-tisíc dolárov do roku 2014 predstavuje mesačná poistka v extralige vyše 10-tisíc eur. Kontrakt podpísal zatiaľ na jeden mesiac.

„Nie je to lacná záležitosť, ale pomohli nám firmy aj súkromné osoby,“ vravel Plavucha. „Chceme, aby počas výluky mali aj naši diváci možnosť vidieť hráčov z NHL a hľadisko sa zapĺňalo. Takáto príležitosť sa už nemusí zopakovať. A je to aj škola pre našich mladíkov - s hráčmi z NHL sú v šatni, trénujú s nimi, v zápase sa môžu porovnávať.“

Banská Bystrica je v extralige na siedmom mieste, s posilami by si mala zlepšiť postavenie v základnej časti.

„Nedávame si prehnané plány na play off, lebo výluka sa môže kedykoľvek skončiť a zostaneme bez hráčov z NHL,“ doplnil Plavucha.

V hre je aj Budaj

Športový manažér priznal, že vedenie HC'05 je v telefonickom kontakte s Petrom Budajom, ktorý žije v Amerike, a nevylučuje, že ak sa výluka v zámorí bude predlžovať, brankár z Banskej Bystrice sa vráti do materského klubu.

Mužstvo Banskej Bystrice so štyrmi hráčmi z NHL odohrá po dohode so súpermi najbližšie extraligové zápasy doma - v piatok so Žilinou a v nedeľu s Nitrou.

Hráči z NHL v Európe

Hokejisti z NHL pôsobia počas výluky v pätnástich ligových súťažiach:

KHL – 40, Fínsko – 35, Švédsko – 23, Švajčiarsko – 22, Nemecko – 21, Česko – 19, Rakúsko – 12, Veľká Británia, Nórsko a Slovensko po 4, Dánsko – 3, Taliansko – 2, Slovinsko, Poľsko a Holandsko po 1.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Banská Bystrica má už štyroch hráčov z NHL