B-skupina - Chorvátsko - Anglicko 2:4

SITA|21. jún 2004 o 22:45

LISABON 21. júna (SITA) - V pondelkovom zápase B-skupiny na futbalových ME 2004 zdolalo Anglicko na Štadióne svetla v Lisabone mužstvo Chorvátska 4:2 a zabezpečilo si postup medzi najlepších osem tímov ...

LISABON 21. júna (SITA) - V pondelkovom zápase B-skupiny na futbalových ME 2004 zdolalo Anglicko na Štadióne svetla v Lisabone mužstvo Chorvátska 4:2 a zabezpečilo si postup medzi najlepších osem tímov na turnaji. Vo štvrťfinále sa zverenci Svena-Görana Erikssona stretnú vo štvrtok s domácim Portugalskom. Skóre zápasu síce otvorili zásluhou Nika Kovača už v 5. min Chorváti, ktorí na trávnik nastupovali s povinnosťou vyhrať. Angličania však ešte do prestávky otočili vývoj po góloch Scholesa a Rooneyho. Nádejná hviezda Evertonu potom pridala v 68. min svoj štvrtý gól na šampionáte a definitívne rozuzlenie otvorenej futbalovej partie priniesol presný zásah Lamparda.


Chorvátsko – Anglicko 2:4 (1:2)

Gól: 5. N. Kovač, 73. Tudor - 40. Scholes, 45.+ a 68. Rooney, 79. Lampard, ŽK: 63. Šimič (Chorv.), rozhodovali: Collina - Ivaldi, Pisacreta (všetci Tal.), 62 000 divákov


Chorvátsko: Butina - Šimič (67. Srna), R. Kovač (46. Mornar), Tudor, Šimunič - Rosso, Živkovič, N. Kovač, Rapaič (55. Olič) - Šokota, Pršo

Anglicko: James - G. Neville, Terry, Campbell, A. Cole - Beckham, Scholes (70. King), Lampard (84. P. Neville), Gerrard - Owen, Rooney (72. Vassell)



Duel začali aktívnejšie Angličania, no už v 5. minúte inkasovali nečakaný úder. Zo štandardnej situácie zacentroval do šestnástky Rapaič, kde loptu nešťastne zasiahol obranca Ashley Cole. Brankár James ju v páde vyrazil iba pred seba a Niko Kovač ju popri Terrym dokázal poslať do siete - 1:0. Chorváti sa v ďalších minútach stiahli dozadu, kde čakali na útoky súpera. Anglicko získalo územnú prevahu, no dlho sa nevedelo dostať k výraznejšej šanci. V 15. min zasiahol pred Owenom vybiehajúci Butina a o desať minút neskôr vyrazil chorvátsky gólman aj hlavičku Terryho po rohovom kope. Zverenci Otta Bariča sa smerom dopredu púšťali iba v malom počte, no aj tak dokázali ohroziť bránku súpera, keď k strelám spoza šestnástky sa dostali Šokota aj Pršo. V 40. min prišla pekná kolmica Lamparda na Owena: vybiehajúci Butina loptu ešte stihol vyraziť, ale Rooney hlavou priťukol Scholesovi, ktorý nikým nekrytý pohodlne hlavou vyrovnal. Tesne pred prestávkou si anglická gólová dvojica úlohy vymenila a Rooney po prihrávke Scholesa prudkou krížnou strelu približne z 20 m nedal chorvátskemu brankárovi žiadnu šancu - 2:1 pre Anglicko. Do druhého polčasu vyšli Chorváti v ofenzívnejšom zložení, keď obrancu Roberta Kovača vystriedal útočník Ivica Mornar. V 50. min však mohol najskôr zvýšiť Scholes, jeho delovku brankár vyrazil. O päť minút neskôr Owen preloboval nielen Butinu, ale aj chorvátsku bránku. Otvorený futbal pokračoval aj v ďalších minútach. Chorváti z mierneho tlaku nič nevyťažili, naopak v 68. min po rýchlom protiútoku opäť inkasovali. Svoj štvrtý gól na šampionáte strelil po sóle cez polovicu ihriska Rooney. Iskierku nádeje na zvrat vykresal v 73. minúte Tudor, ktorý hlavou upravil na 2:3. Chorváti museli vrhnúť všetky sily do útoku a dieru v obrane využil v 79. Lampard, ktorý po samostatnej akcii zvýšil opäť na rozdiel dvoch gólov. Zverenci trénera Svena-Görana Erikssona v poslednej desaťminútovke už s prehľadom doviedli zápas do víťazného konca. Šancu na skorigovanie výsledku mal už iba Pršo, no jeho strelu v 86. min vyrazil James na roh.


Sven Göran Eriksson (tréner Anglicka):
"Ak budeme naďalej hrať tak ako v prvom polčase, nebude jednoduché zdolať nás. Portugalsko je vynikajúce predovšetkým po technickej stránke. Máme dva dni na regeneráciu, potom sa znovu pobijeme o víťazstvo. Rooney iba potvrdil, čo sa o ňom hovorí. Dal dva góly, odviedol množstvo tvrdej práce pre tím, je to skvelý hráč."


Otto Barič (tréner Chorvátska):
"Zápas sme dobre začali, ale Angličania sa postupne začali presadzovať a boli lepším tímom. Najmä Rooney robil veľké starosti našej obrane. Súper zvíťazil zaslúžene, na tomtu turnaji sa môže dostať veľmi ďaleko. Želám mu veľa šťastia."

David Beckham (kapitán Anglicka):
"Bol to veľký zápas pre celé mužstvo aj pre Wayna Rooneyho. Zaslúži si obdiv, opäť sa predviedol v skvelom svetle."

Wayne Rooney (strelec dvoch gólov Anglicka):
"Všetci sme podali výborný výkon a ja som mal to šťastie, že som dvakrát skóroval. Jednoducho sme šli na ihrisko a snažili sa splniť svoju úlohu čo najlepšie. S Michaelom Owenom sa mi hrá veľmi dobre. Síce sa mu strelecky nedarí, ale pripravil mi niekoľko šancí, okrem iného aj môj druhý gól."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»B-skupina - Chorvátsko - Anglicko 2:4