ATP po US Open odštartuje zmeny pre štvorhru, špecialisti pomaly skončia

TASR|14. júl 2005 o 11:14

Praha 14. júla (TASR) - Asociácia tenisových profesionálov (ATP) o tri roky pravdepodobne administratívnymi úpravami zlikviduje deblových špecialistov.

ATP už po tohtoročnom US Open odštartuje svoj program zmien, ktorý postupne znemožní existenciu "homo deblistov" v bielom športe.

Ako uviedol denník Sport, po US Open 2005 prijmú niektoré turnaje Tour nové pravidlá. Set v mužskom debli sa bude hrať len do piatich gemov, za stavu 4:4 príde k slovu tajbrejk. Nebude existovať zhoda, po 40:40 vyhrá hru ten, ktorý získa nasledujúci fiftín. Pri výmene strán si tenisti nebudú sadať, to iba na konci setov.

Toto sú pritom len čiastočné úpravy, ktoré výrazne idú proti storočnej tradícii. Dramatické vygumovanie deblových špecialistov nastane ale až v roku 2008. Vtedy ATP vytvorí nový rebríček pre štvorhru, ktorý bude z polovice tvorený na základe výsledkov zo singlu. Likvidačným pravidlom ale je umožnenie hrať štvorhru iba tým hráčom, ktorí sa dostanú do pavúka dvojhry. A to zo súčasných deblových špecialistov asi málokto dokáže, väčšina z nich figuruje v Entry systéme ATP až v štvrtej, alebo piatej stovke singlového poradia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»ATP po US Open odštartuje zmeny pre štvorhru, špecialisti pomaly skončia