Diaľkar Meňkov môže ísť na MS ako neutrálny športovec

Bývalý svetový šampión v skoku do diaľky z Moskvy 2013 Rus Alexander Meňkov môže súťažiť ako neutrálny športovec.
Bývalý svetový šampión v skoku do diaľky z Moskvy 2013 Rus Alexander Meňkov môže súťažiť ako neutrálny športovec. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. júl 2017 o 22:59

IAAF umožnila ďalším 16 ruským atlétom štartovať pod neutrálnou vlajkou.

MOSKVA. Bývalý svetový šampión v skoku do diaľky z Moskvy 2013 Rus Alexander Meňkov môže súťažiť ako neutrálny športovec.

V nedeľu to vo vyhlásení uviedla Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF), ktorá udelila štatút neutrálneho športovca dovedna ďalším šestnástim ruským atlétom v čase, keď pre celú Všeruskú federáciu ľahkej atletiky (VFLA) platí medzinárodný dištanc.

Rusi by na MS 2017 v Londýne (4. - 13. augusta) mohli mať pomerne veľký, no neoficiálny tím. Možnosť štartovať ako neutrálny športovec (nie pod vlajkou svojej krajiny) dostalo už 41 ruských atlétov.

Otázne je, koľko z nich sa na svetový šampionát kvalifikuje. Obhajovať tituly v Londýne sú pripravení zatiaľ šampión v behu na 110 metrov prekážok Sergej Šubenkov a skokanka do výšky Maria Lasickiené (za slobodna Kučinová).

Ako neutrálni atléti môžu najnovšie štartovať Viktor Butenko (disk), Timofej Chalyj (400 m prek.), Danil Danilov (kladivo), Oľga Jelisejevová (chôdza - platí len pre MEJ 2017 v Grossete), Alexej Fiodorov (trojskok), Irina Gumeňuková (trojskok), Irina Gordejevová (výška), Viačeslav Kolesničenko (šprinty), Alexander Lesnoj (guľa), Konstantin Ľadusov (guľa), Julia Malcevová (disk), Alena Maminová (šprinty), Alexander Meňkov (diaľka), Viktoria Prokopenková (trojskok), Ilia Škureňov (desaťboj), Valentin Smirnov (stredné trate).

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Diaľkar Meňkov môže ísť na MS ako neutrálny športovec