Angličania vyradili Švédov, Ukrajincov fanúšikovia nepodržali

Zápas medzi Ukrajinou a Francúzskom museli pre búrku na takmer hodinu prerušiť.
Zápas medzi Ukrajinou a Francúzskom museli pre búrku na takmer hodinu prerušiť. (Autor: SITA/AP)
Andrej Sarvaš|16. jún 2012 o 01:29

Futbalisti Anglicka dokázali otočiť nepriaznivý stav a po Írsku tak už v skupine končia aj Švédi.

BRATISLAVA. Švédski futbalisti si na Euro nevybrali najlepšiu formu a so šampionátom sa lúčia už po druhých zápasoch v skupine.

V zápase s Anglickom síce neboli výrazne horším mužstvom, no miestami akoby nevedeli, čo chcú na ihrisku robiť. Hre chýbala myšlienka.

Zodpovednosť na seba preberal kapitán Zlatan Ibrahimovič, ale chcel toho príliš veľa. Zbiehať si pre lopty, rozohrávať, centrovať i zakončovať.

Navyše, jeho povaha, ktorej dominuje silná individualita, obrala mužstvo o viaceré príležitosti. A pritom stačilo len včas nahrať a byť menej sebecký.

Carroll, Walcott a Welbeck

Na druhej strane, herný prejav anglického tímu sa oproti nedávnej minulosti výrazne zlepšil. Samozrejme, od Barcelony má ešte ďaleko, ale pokrok je značný.

Tréner Hodgson postavil trochu nečakane proti Švédom do základnej jedenástky aj Andyho Carrolla.

V Anglicku sa pred šampionátom posmievali už len z jeho samotnej nominácie (v Liverpoole mal veľmi slabú sezónu).

No Carroll kritikov podobne ako predtým Nasri rýchlo umlčal. V 25. minúte parádne vyskočil na center Stevena Gerrarda a hlavou otvoril skóre.

Ďalšie zaujímavé chvíle prišli až po zmene strán. Dve štandardné situácie znamenali prekvapivý obrat a Švédi zrazu viedli 2:1.

A možno by aj zápas doviedli do víťazného konca, nebyť hlúpej chyby brankára Isakssona, ktorý neodhadol ľahkú strelu striedajúceho Walcotta.

Hráč Arsenalu chvíľu sám nechápal, ako je možné, že lopta vôbec skončila v sieti.

Aby toho nebolo málo, rýchlonohý ofenzívny hráč onedlho parádne vypracoval aj víťazný gól. Loptu nakoniec trochu neohrabanou pätičkou dopravil do siete Danny Welbeck.

Švédi sa už na odpoveď nezmohli. Na šampionáte doplatili na absenciu lídra, ktorý by dokázal mužstvo vyburcovať, aby využilo svoj hráčsky potenciál, ktorý naozaj má (na rozdiel od reálne slabého Írska).


Ukrajinci prehrali so cťou

V podvečernom zápase D-skupiny sa očakávalo, aký výkon predvedú po úspešnom vstupe do turnaja Ukrajinci. A najmä domáci fanúšikovia očakávali zrejme až priveľa.

Od začiatku zápasu boli lepším tímom Francúzi, ale vyložené šance si dokázali vypracovať aj Ukrajinci. Chvíľu to dokonca vyzeralo na veľký súboj dvoch brankárov.

Francúzsky tím potom postupne získal prevahu, ale koncentrovaná ukrajinská obrana do polčasu odolala. To sa však už nedá povedať o druhom dejstve.

V 56. minúte totiž bolo prakticky o zápase rozhodnuté. Postarali sa o to výborný Menéz a Cabaye, ktorým pripravil šance Benzema.

Ukrajincov dva rýchle inkasované góly dokonale šokovali. Šokovali aj zaplnené tribúny. Hra hostiteľskej krajiny viazla a hráčom to dali pocítiť aj nespokojní fanúšikovia.

Francúzi priebeh zápasu bezpečne strážili a mohli pridať aj ďalší gól.

Čím viac sa ale blížil koniec, tým viac sa Ukrajinci stávali opäť nebezpečnejšími. Znova sa dostali do tempa, no chýbalo im lepšie zakončenie.

Ševčenko zostal až na jednu príležitosť z prvého polčasu takmer neviditeľný. Na hrote ho spoluhráči nechávali často samého bez šance presadiť sa.

No napriek tomu má Ukrajina všetko vo svojich rukách. Nebude to mať ale jednoduché - ak chce postúpiť musí uspieť v zápase so zlepšujúcim sa Anglickom, ktorému navyše pribudne aj Rooney.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Angličania vyradili Švédov, Ukrajincov fanúšikovia nepodržali