Američanka či Srb Slovákmi? Naturalizácia v basketbale už neprekvapuje

Američanka Kristi Toliverová pomohla Slovensku na majstrovstvá Európy 2015.
Američanka Kristi Toliverová pomohla Slovensku na majstrovstvá Európy 2015. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|18. aug 2014 o 16:54

Globalizácia zasiahla aj šport, vraví o cudzincoch v národných tímoch trénerka Natália Hejková

To, že naše basketbalové reprezentácie majú Američanku či Srba, nie je nič prekvapujúce. Pre naturalizáciu sa rozhodli aj najsilnejšie európske krajiny. Cudzincov majú v tíme Španieli, Rusi, Česi i Francúzi.

BRATISLAVA. Americká basketbalistka v slovenskom drese či srbský hráč u mužov? V dnešných časoch nič neobvyklé. Slovensko malo naturalizovaného hráča už pred desiatimi rokmi, keď v jeho drese nastúpil Američan Peter Lisicky, ktorého starí rodičia pochádzajú spod Tatier.

Jeho krajanka Erin Lawlessová si zahrala v našom drese na majstrovstvách Európy v roku 2011. Tento rok ju v kvalifikácii o postup na kontinentálny šampionát nahradila Kristi Toliverová.

„Robí sa to po celej Európe. Keď bola možnosť, bolo by chybou ju nevyužiť. Okrem toho Kristi chcela hrať za nás sama,“ hovoril manažér reprezentácie Roman Adamčík.

milosevic_tasr_res.jpg

Nenad Miloševič. FOTO - TASR

Srb hrá u nás už roky

Trochu odlišný názor má uznávaná trénerka Natália Hejková. „Globalizácia zasiahla aj šport, nie je to nič nové. Trochu mi prekáža, že Toliverová neodohrala v slovenskej lige ani zápas a zrazu je Slovenkou. Toto bolo úplne iné s Lawlessovou a odlišné je to aj v prípade Nenada Miloševiča.“

Srb Miloševič momentálne hrá za mužskú reprezentáciu. Jeho účasť v tíme však bola logickejšia, keďže na Slovensku pôsobí takmer desať rokov a do srbského národného tímu by nemal šancu sa nikdy dostať.

Paradoxom je, že za Slovensko stále pre zákon o občianstve nemôže hrať skúsený Anton Gavel, ktorý stratil pas, lebo prijal nemecký.

Američanka pomohla

Rozohrávač Bayernu Mníchov bol prekvapený, keď sa vedenie ženskej reprezentácie rozhodlo osloviť Toliverovú. Šikovného Američana by radšej prijal u mužov.

„Myslím si, že skôr by to pomohlo mužskej reprezentácii. Čo sa týka žien, tak mám pocit, že sme to nepo〜trebovali. Stále máme dobré výsledky a hráčky,“ hovoril Gavel.

Krok s Toliverovou sa ukázal ako dobrý, keď pomohla slovenskému tímu vyhrať kvalifikačnú skupinu. Mala dobrú streľbu a výborný priemer asistencií.

Miloševič zas zaskakuje na poste rozohrávača, aj keď kvalitatívne nemá na Gavela alebo Richarda Grznára, ktorý je momentálne zranený.

holden_kobe_res.jpg

John Robert Holden vystrieľal Rusom titul majstra Európy, dvakrát vyhral Euroligu a zahral si aj na olympijských hrách. FOTO: Russia Today

Rusom vystrieľal zlato Američan

Celkovo však naturalizácia cudzincov v basketbale nie je vo svete ničím neobvyklým. Deje sa to takmer v každej krajine, obzvlášť v Európe.

Najlepším príkladom je dvojica amerických hviezd v ruskom drese. Legenda ženskej NBA Becky Hammonová má bronz z olympijských hier v Pekingu.

Ešte výraznejšou postavou zbornej bol John Robert Holden. Ten hral roky za CSKA Moskva a reprezentácii pomohol víťazným košom v posledných sekundách k titulu majstra Európy v roku 2007.

Asi najvýraznejším naturalizovaným americkým basketbalistom je však rozohrávač Bo McCalebb. Hlavne vďaka nemu šokovali macedónski basketbalisti Európu pred troma rokmi.

V Poľsku zdolali Chorvátov, Grékov, Slovincov či Litvu. V súboji o bronz len tesne prehrali s Rusmi.

london_olympics_basketball_men-55cc5f1b2_r2682_res.jpeg

Serge Ibaka je hviezda Španielska. FOTO - SITA/AP

Cudzinci sú hviezdami v Španielsku

Z cudzích krajín si vyhliadli posily aj dve najsilnejšie európske krajiny – Španielsko a Francúzsko.

Španieli, ktorí majú dostatok vlastných hráčov v NBA a preslávili ich bratia Gasolovci či Ricky Rubio, naturalizovali dvoch basketbalistov. Na blížiacich sa majstrovstvách sveta ich dres môže obliecť podľa pravidiel len jeden. Voľba padla na najlepšieho blokára NBA Sergea Ibaku, ktorý je pôvodom z Konga a svojej novej krajine pomohol už k striebru na olympijských hrách.

V budúcnosti Španieli môžu využiť služby pivota Nikolu Mirotiča, ktorý bol hviezdou ich juniorských národných tímov, euroligy a už si vybojoval aj kontrakt od Chicago Bulls. Narodil sa v Čiernej Hore.

V slávnom klube bude jeho spoluhráčom Francúz Joakin Noah. Syn slávneho francúzskeho tenistu Yannicka pritom mohol reprezentovať po mame aj USA. Vyrastal na Floride a aj jeho francúzština má viac americký prízvuk. Podobnú posilu majú tiež Gréci, ktorým pomôže na MS syn gréckych prisťahovalcov Nick Calathes.

Basketbalistov už naturalizovali aj Česi, Chorváti, Švajčiari, Turci, Nemci, Švédi, Izraelčania či Angličania.

Za Veľkú Britániu si zahral na olympijských hrách v Londýne skvelý Sudánec Luol Deng. V jeho krajine zúrila občianska vojna. Keď mal desať rokov dostal sa do Británii. To mu zrejme zachránilo život. Dnes je už hviezdou NBA.

Cudzinci v iných dresoch

l Becky Hammonová – Američanka hrala za Rusko, pomohlo mu na OH v Pekingu k bronzu

l John Hobert Holden – Američan dal za Rusov víťazný kôs, ktorý znamenal titul majstra Európy

l Serge Ibaka – Narodil sa v Kongu, Španielom pomohol k striebru na OH v Londýne.

l Bo McCalebb – Američan hral za Macedónsko na ME 2011. Jeho tím skončil štvrtý.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Američanka či Srb Slovákmi? Naturalizácia v basketbale už neprekvapuje