Albánci oslavovali už pred zápasom. Matič: Nechceli sme byť klaunmi

Portugalskí futbalisti oslavujú postup na ME 2016.
Portugalskí futbalisti oslavujú postup na ME 2016. (Autor: TASR/AP)
SITA|9. okt 2015 o 09:16

Albánci zbabrali záver štvrtkového zápasu proti Srbom, keď v nadstavenom čase dvakrát inkasovali a prehrali 0:2.

BRAGA/ELBASAN. Portugalská futbalová reprezentácia zvíťazila vo štvrtkovom dueli proti Dánsku (1:0) v rámci I-skupiny kvalifikácie o postup na ME 2016 do Francúzska a stala sa ďalším účastníkom budúcoročného kontinentálneho šampionátu.

Jediný gól zápasu zaznamenal v 66. min stredopoliar Joao Moutinho. Hráč AS Monaco si na hranici šestnástky pripravil streleckú pozíciu a poslal loptu nechytateľne do ľavého vinkľa bránky dánskeho gólmana Kaspera Schmeichela.

Dáni sa musia spoliehať na Arménov

"Moji hráči to zvládli. Ich chuť reprezentovať a úsilie na ihrisku boli kľúčom k úspechu v tejto kvalifikácii. Zabezpečili sme si účasť vo Francúzsku, čo je skvelé. Budeme tam mať prakticky domáce prostredie, vzhľadom na početnú portugalskú komunitu," cituje oficiálna stránka Európskej futbalovej únie (UEFA) slová portugalského kouča Fernanda Santosa.

portugal_denmark_euro_soccer994042291412_r1108.jpg

Cristiano Ronaldo je najväčšou hviezdou portugalskej reprezentácie. Proti Dánom však neskóroval. FOTO - TASR/AP

"Možno to navonok vyzerá, že bolo ľahké postúpiť, ale nebolo. Moje mužstvo hralo zakaždým na víťazstvo. Aj proti Dánsku sa snažilo zatlačiť súpera a vysoko napádať. Vytvorili sme si veľa streleckých príležitostí," doplnil 60-ročný rodák z Lisabonu.

Dánsky tréner Morten Olsen napriek prehre nestráca nádej na priamy postup.

"Gratulujeme Portugalsku k postupu na šampionát. Dúfam, že sa tam napokon dostaneme aj my. Potrebovali sme u súpera získať tri body. Naša situácia nie je zďaleka vyriešená. Snažili sme sa hrať jednoduchý a účinný futbal, ale nestačilo to. Portugalsko má dobrý tím, nie náhodou sa na posledných ME dostal do semifinále," skonštatoval 66-ročný Olsen, ktorý pôsobí na reprezentačnej lavičke Dánska od roku 2000.

Portugalsko zvíťazilo 1:0.

Dánsko síce aktuálne figuruje na druhom mieste v tabuľke I-skupiny so šesťbodovým mankom za prvým Portugalskom (18), priamy postup však nemá vo vlastných rukách.

Odohralo už všetky zápasy a musí sa spoliehať, že Albánsko (11) v nedeľu nezvíťazí v Arménsku. V opačnom prípade bude historický postup na ME oslavovať balkánska krajina.

Triumf pre kosovských Srbov

Albánci zbabrali záver štvrtkového zápasu proti Srbom, keď v nadstavenom čase dvakrát inkasovali a prehrali 0:2. Úspešnými strelcami boli Aleksandar Kolarov a Adem Ljajič.

Zápas sa hral sa mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Nad jeho priebehom sa navyše vznášal aj silný politický kontext.

Ešte v stredu večer autobus prepravujúci srbskú futbalovú výpravu z letiska do hotela zasypala spŕška kameňov. Provokácia zo strany domácich priaznivcov sa zaobišla bez zranení, na dopravnom prostriedku zostalo vybité jedno okno.

Albánski organizátori sa obávali zopakovania vlaňajších problémov v Belehrade, kde vzájomný zápas nezmieriteľných balkánskych rivalov nedohrali pre potýčku medzi domácimi priaznivcami a hosťujúcimi futbalistami.

Tú vyvolala nacionalistická vlajka "Veľkého Albánska" s menami revolučných vodcov, ktorá sa vznášala nad štadiónom zavesená na diaľkovo ovládanom drone. Albánsko si napokon pripísalo kontumačné víťazstvo 3:0.

Srbi zdolali Albáncov 2:0.

"Tešíme sa, že sme zvíťazili. Tento triumf je najmä pre kosovských Srbov, ktorí sa tam narodili, žijú tam a museli sa presídliť. Potešili sme náš národ a obnovili dôveru v reprezentačný tím," povedal podľa portálu sport.blic.rs brankár Srbska Vladimir Stojkovič.

"Nechceli sme byť klaunmi na albánskej oslave postupu. Albánci oslavovali ešte pred začiatkom duelu. Nakoniec sa prejavila naša kvalita, zvíťazili sme zaslúžene. Nebolo to ľahké, vyvíjali na nás veľký tlak zo všetkých strán. Ukázali sme cestu, akou sa treba vydať do budúcna," doplnil hráč FC Chelsea Nemanja Matič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Albánci oslavovali už pred zápasom. Matič: Nechceli sme byť klaunmi