Roky po konci kariéry sú neprekonaní. Do Siene slávy uviedli dve legendy

Zľava: Alan Shearer a Thierry Henry.
Zľava: Alan Shearer a Thierry Henry. (Autor: TASR / AP)
Ivan Mriška|26. apr 2021 o 13:50

Dostali významné ocenenie.

LONDÝN. Do dejín najvyššej anglickej súťaže sa zapísali nezmazateľnými písmenami. Svojimi výkonmi a streleckým umením si získali srdcia miliónov fanúšikov po celom svete. 

Angličan Alan Shearer a Francúz Thierry Henry sa stali prvými hráčmi, ktorí boli uvedení do Siene slávy Premier League.

Najvyššie vyznamenanie pre hráča

Myšlienkou novovzniknutého projektu je odmeniť tých najlepších z najlepších, ktorí sa výraznou mierou zaslúžili o úspechy svojich tímov.

„Sieň slávy je najvyšším vyznamenaním jednotlivcov, ktoré liga udeľuje hráčom. Oslavuje tým talent a úspechy vynikajúcich profesionálov, ktorí sa predstavili v lige od roku 1992.

Aby sa hráči mohli do nominácie dostať, musia byť od 1. augusta 2020 na športovom dôchodku,“ informuje portál Sky Sports, v ktorého programe sa dnes o 18:00 h obe legendy predstavia a zaspomínajú si na úspešnú kariéru.

Bývalý útočník Blackburnu Rovers a Newcastlu United Shearer je stále najlepším strelcom Premier League. V 441 vystúpeniach strelil 260 gólov.

„Keď sa pozriem na niektorých z neuveriteľných hráčov, ktorí zdobili Premier League a hrali ju týždeň čo týždeň, rok čo rok, je mi cťou vstúpiť do Siene slávy.

Ďakujem všetkým spoluhráčom a rovnako aj manažérom, trénerom, s ktorými som pracoval,“ povedal legendárny kanonier Alan Shearer.

Shearer: Užíval som si každú minútu

Majstrovský titul získal s Blackburnom v sezóne 1994/95. Bolo to pod vedením legendy FC Liverpool Kennyho Dalglisha.

Bývalý útočník Anglicka zostáva jediným hráčom, ktorý dosiahol sto gólov v dvoch rôznych kluboch Premier League.

„Odmalička som chcel byť profesionálnym futbalistom. Mojim snom bolo vyhrať trofeje a skórovať v St. James's Parku. A stalo sa. Nosiť čiernobiely dres s číslom deväť bolo fantastické. Užíval som si každú jednu minútu na ihrisku,“ dodal.

Henry: Bol som rád, že mám kopačky

Thierry Henry po prestupe z Juventusu do Arsenalu Londýn v roku 1999 získal dvakrát titul v Premier League a bol kľúčovým mužom tímu.

Francúz získal dvakrát Zlatú kopačku pre najlepšieho kanoniera európskych súťaží. Za Arsenal strelil v najvyššej súťaži 175 gólov, čo je dodnes rekord klubu.

„Keby ste sa ma na začiatku kariéry spýtali na vstup do Siene slávy, neveril by som tomu. Je to pre mňa obrovská česť. Stáť po boku takého hráča ako je Alan Shearer,“ uviedol Thierry Henry.

„Keď som bol chlapec, bol som rád, že mám kopačky. Počas kariéry som preto tvrdo pracoval a bojoval. Pretože to je všetko, čo chcú fanúšikovia vidieť,“ dodal.

Rozsvietili Premier League

Podľa oficiálnej stránky ligy, obaja hráči výrazne spropagovali najvyššiu anglickú súťaž. Boli ich ústrednými postavami dlhé roky. 

„Alan Shearer a Thierry Henry sú hráči svetovej úrovne, ktorí rozsvietili Premier League. Obaja boli schopní streliť gól aj z najnemožnejšej pozície,“ uviedol výkonný riaditeľ ligy Richard Masters.

„Presne 260 gólov radí Shearera na popredné priečky dlhého zoznamu výnimočných strelcov. Skutočnosť, že rekord je aj pätnásť rokov od jeho odchodu do dôchodku neprekonaný, svedčí o tom, aký hráč to bol,“ dodal.

Henry lámal individuálne aj tímové rekordy počas ôsmich sezón v Arsenale, kde sa stal futbalovou ikonou. „Bol talizmanom klubu a jeho štyri tituly najlepšieho strelca súťaže odrážajú jeho dopad,“ dodal Masters.

Vedenie Premier League dnes po 19:00 h zverejní užší výber ďalších 23 nominovaných, ktorí sa môžu dostať do Siene slávy v roku 2021.

Fanúšikovia môžu vybrať ďalších šesť účastníkov na oficiálnom webe ligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Roky po konci kariéry sú neprekonaní. Do Siene slávy uviedli dve legendy