Kežmarčanom sa bod z Medzilaboriec málil, rozhodlo sa v prvom polčase

(Autor: Štefan Antoňák)
4. apr 2022 o 18:10

Prvé tri kola jarnej odvetnej futbalovej krajskej anabázy z meteorologického pohľadu boli charakterizované slnečnými a bezzrážkovými víkendmi. V závere marca sa však privalila vlhká, studená vlna s dažďovými i snehovými prehánkami. Aj napriek tomu je na ihriskách Prešovského kraja horúco, pretože sa bojuje o prepotrebné boby do naplnenia postupových ambícií, ale i zbieranie bodíkov vyplietajúcich pre niektoré mužstva záchranné siete.

Do tej prvej skupiny mužstiev usilujúcich sa využiť nový postupový reorganizačný rebríček patria aj dve okresné sídla z protipólnych časti Prešovského kraja - MŠK Spartak Medzilaborce a 1. MFK Kežmarok. Oba tradičné kluby s dlhodobou históriou majú za sebou veľa majstrovských súbojov z minulosti. Teraz sa usilujú posunúť svoje ambície o level vyššie.

Kežmarský nováčik je príjemným prekvapením i futbalovým obohatením súťaže a patrí ku čiernym koňom útočiacim na postupové miesto. V kežmarskej futbalovej kuchyni sa v zimnej pauze upiekol dôležitý prestupový koláč v podobe angažovania skúseného popradského lodivoda Stanislava Kocha na post asistenta trénera. Podľa prezidenta klubu Tibora Fridnama ambiciózny káder potreboval dostať impulz od posilnenia trénerského tímu. V osobe asistenta trénera Kocha prišla aj schopnosť sofistikovanejšie rozbehnúť riadenie tréningovej činnosti súčasného hráčskeho kádra. Podtatranci z troch jarných stretnutí dvakrát zvíťazili a naštartovali svoje ambície zapojiť sa do skupiny záujemcov o postup. Naposledy zdolali pod tatranským štítmi jedenástku zo Župčian gólom Matalíka 1:0.

„Po postupe a skonsolidovaní pomerov v klube máme eminentný záujem etablovať sa vo vyššej súťaži. Dlhá a bohatá história nás k tomu predurčuje. Klub investuje financie nielen do mužstva, ale aj do infraštruktúry a očakáva v budúcnosti od týchto krokov benefit v podobe nárastu úrovne futbalu v meste. Skvalitnil sa tréningový proces, ktorý sa dostal do pravidelných obrátok, čo sa premieta do výkonnosti hráčov. Táto sezóna nepostráda hektický priebeh „vďaka“ reorganizácii súťaží. Nesedíme však so založenými rukami a chceme futbal v Kežmarku športovými prostriedkami posunúť o súťaž vyššie. Žiaľ, ako to už u nás na Slovensku býva pri zápolení o postupové priečky, zaznejú aj mnohé falošné tóny rozhodcovských píšťaliek. Nie každý sa spolieha len na výkony hráčov na zelenom trávniku. Verím, že nežiadúcich športových disproporcií bude ubúdať a do postupovej skupiny sa zaradia mužstva na základe výkonnosti. Nechceme v nej pri konečnom bodovom sčítaní chýbať. Čaká nás kopec práce a trpezlivosti. Do Medzilaboriec sme pricestovali s cieľom nielen bodovo uspieť, ale aj prispieť k futbalovej kvalite súboja s domácim mužstvom,“ uviedol tréner 1. MFK Kežmarok Pavol Fejerčák.

Počasie v Medzilaborciach nebolo v nedeľu práve z kategórie "jarné".
Počasie v Medzilaborciach nebolo v nedeľu práve z kategórie "jarné". (Autor: Štefan Antoňák)

V domácom tábore je priaznivo prijatý dobrý jarný štart. Spartakovskú dušu pohladil bod za remízu 1:1 vo Veľkom Šariši. Mohli byť aj tri ,keby nebolo to neslávne, často omieľané „keby“. Keby strelci Spartaka boli rozhodnejší a presnejší v koncovkami. Za hernú prevahu v poli sa body do tabuľky nepripisujú. Spokojnosť musí byť v klube pod Kamjanou aj s bodom, ktorý prišiel v tesnom závere z hlavy Poľaka. „Bod pred zápasom by som určite bral všetkými desiatimi. Priebeh zápasu ukázal, že sme sa mohli tešiť aj z troch. Zasa sme boli aktívnejší až po nevydarenú finálnu realizáciu vytvorených šanciach. Sme však pokorní a každý bod je cenný. Najmä z ihriska súpera. Proti kvalitnému mužstvu Kežmarku sme očakávali mimoriadne náročný súboj. Po dlhšom odmlčaní sme na našom štadióne privítali súpera, s ktorým máme dlhoročné veľmi korektné športové vzťahy. V jeseni nám pod Tatrami poriadne vyprášili kožuch a na cestu domov nám pribalili gólový poltucet. Slušnosťou by bolo vrátiť požičané, ale až tak vysoko nerúbeme. Poteší každý bodový zisk,“ reagoval tréner MŠK Spartak Medzilaborce Víťazoslav Lukáčik.

Bleskový úvod Spartaka vyniesol domácim nielen sľubne príležitosti, ale predovšetkým rýchly gól do kežmarskej bránky. Najprv si brankár Kežmarku Pohoryliak poradil s ostrým centrom Tarču a následne lopta z Gavulovej kopačky len o vlások minula jeho bránku. Gólový moment prišiel v 6.min. Presný Bundov center zakončil hlavičkou Tarča k žrdi. Pohoryliak reagoval excelentne, loptu síce vyrazil, ale dobiehajúci Štec pohodlne rozvlnil sieť za jeho chrbtom. O tri minúty mohol po peknom sóle navýšiť domáce vedenie Porvazník. Jeho prienik brankár hostí včas zlikvidoval. V 13. min. sa Pohoryliak vyznamenal opäť, tentokrát pri ďalekonosnej strele Gavulu, keď loptu vytlačil loptu na roh.

Diváci videli v zápase Medzilaborce - Kežmarok zaujímavý futbal.
Diváci videli v zápase Medzilaborce - Kežmarok zaujímavý futbal. (Autor: Štefan Antoňák)

Od tohto momentu nastal obrat v priebehu zápasu. Aktivitu prebrali pohyblivejší hostia, ktorí domácich postupne zatláčali do defenzívy. Prvým varovný signál pre domácich prišiel v 17. min. Dobre zahraný priamy kop Matalíka bravúrne vyrazil domáci Vodilka. O minútu aktívny Matalík pálil z otočky nad brvno. Spartak odpovedal strelou Poľaka do naručia dobre postaveného Pohoryliaka. Domácej defenzívne dvakrát nepríjemne podkúril agilný Kristan. Najprv vystrelil tesne vedľa Vodilkovej bránky. V druhom prípade jeho strelu zastavila ľavá žrď. Spartak kontroval trestným kopom Gavulu, po ktorom brankár Kežmarku zaváhal, ale vzápätí svoje zaváhanie napravil. V 35. min. Poľakova strela preplachtila tesne nad brvnom .Záver polčasu už bol plne v réžii hostí. Za svoju aktivitu boli odmenení v poslednej minúte prvého polčasu. Lajčák po centri z pravej strany vyrovnal na konečných 1:1.

Aj druhé dejstvo plne režírovali hostia. Vodilka sa v domácej bránke často ocitol v zložitých situáciách. Neraz aj s dávkou potrebného šťastia ich vyriešil. Obrovskú šancu zahodil hosťujúci Fejerčák v 66. min. Dravo sa prebil domácou obranou, no jeho strela tesne minula ľavú žrď. Napriek viditeľnej aktivite hostí mohli domáci gólovo udrieť v 74. min. Po zmätkoch v pokutovom území Kežmarku v dobrej pozícii Fečo len tesne minul. V úplnom závere si domáci skalní poriadne vydýchli pri hlavičke striedajúceho Riša a pohotovom zákroku Vodilku. Domáci brankár zachránil šťastne vybojovaný bod v stretnutí s veľmi kvalitným súperom.

Po zápase bolo zjavné, že v obidvoch táboroch zavládlo všetko dokopy - sklamanie, rozčarovanie, ale i sčasti spokojnosť. Napriek studenému a krajne nefutbalovému počasiu sa hral aktívny futbal. Na prekvapenie domácich fanúšikov nositeľom vyššej aktivity boli hostia. Ich výkon bol založený na kolektívnosti a zohratosti. Prejavila sa ich dobrá fyzická pripravenosť. Domácich až na úvodnú štvrťhodinku nepustili k ich kombinačnej hre. Spartak síce neprišiel o jarnú neporaziteľnosť, ale počas celého zápasu bol vystavený nepríjemnému napadaniu fyzicky zdatných súperových hráčov. Podtatranci vnútili domácim svoj spôsob hry a tí po zápase boli museli byť radi aj za remízu. Tá sa určite málila trénerskému tandemu Kežmarku Pavol Fejerčák a Stanislav Koch. „Podľa priebehu zápasu sme si zaslúžili tri body. Nie sme neskromní a rešpektujeme kvalitu domácich. Potešil nás náš herný prejav. Ak si chlapci v tréningu budú vylepšovať streleckú efektivitu, tak budeme voziť viac bodov aj z ihrísk súperov. Vysoko kvitujem korektné a futbalovo vyspelé prostredie v Medzilaborciach,“ hodnotil P. Fejerčák.

Domáci lodivod Víťazoslav Lukačik aj napriek sklamaniu z predvedenej hry domácich vyzdvihol výkon súpera. „Rýchly prvý gól nám viac uškodil, ako pomohol. Prenechali sme aktivitu kvalitným hosťom a môžeme byť radi za bod. Nepotvrdili sme výkonnosť z predošlých troch kôl. Kežmarok predviedol veľmi kvalitný výkon,“ priznal športovo tréner Medzilaboriec.

MŠK Spartak Medzilaborce – 1. MFK Kežmarok 1:1 (1:1)

Góly: 6.min. Štec – 45. min. Lajčák.

Rozhodca: Vrábeľ - 200 divákov

MŠK Spartak Medzilaborce: Vodilka – Mikita, Pavlík, Pankovčin, Krajník – Bunda (65. Zavacký), Porvazník Poľak, Štec (80. Hrehovčík) – Tarča (65. Fečo), Gavula.

1. MFK Kežmarok: Pohoryliak - Kačír, Novák, Bacula, Harbar – Kristan, Lajčák (90. Ondrejka), Grega, Matalík – Fejerčák, Pirhala (88. Riš).

Vladimír Cepko 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: