05.07.2022 13:15
4. etapa
Dunkerque > Calais
171,5 km
sport-ground-additional-data
rovinatý
Wout van Aert
Jumbo - Visma

Van Aert predviedol zdrvujúci útok, Sagan si pódium nevybojoval

Wout van Aert.
Wout van Aert. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|5. júl 2022 o 17:31 (aktualizované 5. júl 2022 o 20:08)

Slovenský cyklista bodoval na prémii.

Tour de France 2022

4. etapa: Dunkerque - Calais (171,5 km):

CALAIS, BRATISLAVA. Víťazom 4. etapy Tour de France 2022 sa stal Wout van Aert.

Tím Jumbo-Visma zvýšil tempo na poslednom stúpaní pred cieľom a Belgičan sa vydal na sólový únik. Etapu vyhral s náskokom ôsmich sekúnd a poistil si prvú priečku v celkovom hodnotení aj v bodovacej súťaži.

Pre van Aerta to bol víťazstvo po troch druhých priečkach v prechádzajúcich etapách.

"Už som nechcel riskovať v záverečných špurtoch. Vďaka Nathanovi van Hooydonckovi a Stevenovi Kruijswijkovi sme boli v perfektnej pozícii. Na kopci za to vzal Tiesj Benoot a cieľ bol ísť až hore úplne naplno s tým, že uvidíme, čo sa stane. Potom to už bolo len desať kilometrov utrpenia," povedal van Aert v cieli.

Peter Sagan finišoval na 5. priečke, o pódiové umiestnenie bojoval až do konca, vybojovali si ho Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck) a domáci Christophe Laporte (Jumbo-Visma).

„Myslel som si, že pôjdu viacerí, ale že mu vyšlo takto samému...,“ vravel Sagan v cieli. „My sme tam boli skoro celý balík, ale kým sa vrátili šprintéri dopredu, bolo už dosť neskoro.“

"Pre mňa nič moc, bol to dosť rýchly šprint, nie veľmi pre mňa a ani som sa necítil veľmi dobre, že by som mal vyhrať," doplnil Sagan pre RTVS.

Nástup Jumba v stúpaní a potom van Aerta bol taký silný, že mu nestačili ani jazdci Ineosu, i keď očakávali, že sa niečo také môže stať.

"Rovnakú vec spravili na Paríž - Nice a mali sme podozrenie, že sa to môže zopakovať. Išli naplno zdola až na vrchol a mne hore odišli nohy," povedal Adam Yates.

Van Aertovi sa podarilo vyhrať v žltom drese, pripísal si siedme víťazstvo na Tour v kariére a prvé tento rok.

Na čele celkovej klasifikácie má aj vďaka bonifikácii náskok už 25 sekúnd pred krajanom Yvesom Lampaertom (QuickStep Alpha Vinyl), obhajca Tadej Pogačar zo Slovinska (SAE Team Emirates) stráca 32 sekúnd.

V súťaži o zelený dres má van Aert na konte už 170 bodov, druhý Fabio Jakobsen stráca 61 a tretí Sagan už 90 bodov.

V stredu pokračuje Tour jednou z najzaujímavejších etáp. Cyklisti musia zdolať jedenásť sektorov s kamennými cestami známymi z klasiky Paríž – Roubaix.

Spolu ide o 19,4 km pavé. Viaceré úseky sú zvlášť náročné. Je to etapa, ktorá by mohla pasovať Petrovi Saganovi.

Celkové poradie - jednotlivé dresy:  

ŽLTÝ  ZELENÝ BODKOVANÝ BIELY TÍMOVÁ KLASIFIKÁCIA

Priebežné celkové poradie

Detailný priebeh 4. etapy

Pelotón sa počas pondelkového voľného dňa presunul z Dánska a utorňajšia etapa sa konala už čisto na francúzskej pôde.

Na cyklistov čakala rovinatá trasa, no so šiestimi krátkymi stúpaniami najnižšej 4. kategórie, posledné Cote du Cap Blanc-Nez (1 km, 7,2%) začínalo necelých 13 km pred cieľom.

Problémy mohol narobiť aj silný bočný vietor a tak nemali šprintérske tímy istotu, že balík príde do cieľa pokope.

V úvode sa dokázali odtrhnúť len dvaja pretekári. V úniku opäť nechýbal líder vrchárskej súťaže Magnus Cort Nielson z Dánska (EF Education-Easypost), ktorý bol vpredu doteraz v každej etape, a pridal sa k nemu domáci Anthony Perez (Cofidis).

Dvojica si čoskoro vypracovala náskok vyše šesť minút a Cort si išiel po ďalšie body do súťaže o bodkovaný dres.

Perez s ním o ne nesúperil, išiel si pre červené číslo pre najbojovnejšieho pretekára, a tak sa dvadsaťdeväťročnému Dánovi podaril nevídaný kúsok, keď v troch cestných etapách vyhral všetkých úvodných jedenásť vrchárskych prémii na Tour.

Všetky boli 4. kategórie za jeden bod. Cort sa po kopci Côte du Ventus 48 km pred cieľom odpojil z úniku a nechal v ňom len Pereza.

Ten však mal k dobru už len niečo okolo dvoch minút a za sebou rozbehnutý pelotón, v ktorom aj so silnejším vetrom stúpla nervozita, no k pádom neprišlo a všetci išli pokope.

Všetko však zmenilo posledné stúpanie Cote du Cap Blanc-Nez. Síce krátke, no tvrdé, čo využil van Aert s kolegami z Jumbo-Visma a držiteľ žltého dresu dokázal pripraviť rozhodujúci útok.

Do záverečných desiatich kilometrov si priniesol náskok štvrť minúty. Svojím útokom navyše úplne roztrhal taktiku šprintérskych tímov a niekoľko hlavných favoritov na zisk etapy z boja úplne vypadlo. Sagan prešiel kopec relatívne vpredu, ale nemal pri sebe nikoho z tímových kolegov.

Van Aert v závere predvádzal svoje časovkárske kvality a päť kilometrov pred páskou mal k dobru 26 sekúnd. Za ním sa ostatné tímy snažili vytvoriť stíhaciu skupinu, ale príliš sa to nedarilo.

Dvadsaťsedemročný Belgičan si tak pripísal 36. víťazstvo.

Najbližší program Tour de France 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Van Aert predviedol zdrvujúci útok, Sagan si pódium nevybojoval