Ukončí Cavendish kariéru? V jeho veku už lepší nebude, vraví majster sveta

Mark Cavendish na Tour de France 2021.
Mark Cavendish na Tour de France 2021. (Autor: TASR/AP)
19. júl 2021 o 17:10

Lefevere chce, aby Cavendish skončil v najlepšom.

BRATISLAVA. Päť víťazných etáp, jeden deň v žltom drese v podaní Juliana Alaphilippa a najmä zelený dres pre Marka Cavendisha ako víťaza bodovacej súťaže. A k tomu ešte celková dvanásta priečka Taliana Mattiu Cattanea v jeho premiére.

To je stručná vizitka tímu Deceuninck - Quick-Step na práve skončených najslávnejších cyklistických pretekoch Tour de France.

Najmä v prípade Cavendisha, jeho štyroch etapových triumfov, dotiahnutia sa na etapového rekordéra Eddyho Merckxa a zisku zeleného dresu po desiatich rokoch, ide takmer o rozprávkový príbeh.

Najmä, keď 36-ročný Brit už niekoľko rokov nemal formu a do zostavy na Tour de France sa dostal až na poslednú chvíľu po oznámení neúčasti írskeho šprintéra Sama Bennetta.

Cavendish: Veľmi si to užívam

"Veľmi si to užívam. Mesiac dozadu som ani nevedel, že pôjdem na Tour de France. Nikdy by som nepovedal, že sa ešte raz postavím v Paríži na pódium v zelenom drese. Som tu vďaka úžasným spolujazdcom a vedeniu tímu Deceuninck - Quick-Step, ktorí mi dôverovali, a teraz spolu prežívame tieto krásne emócie," uviedol Mark Cavendish v tlačovej správe svojho belgického zamestnávateľa.

Zatiaľ čo viackrát odpisovaný Brit dostal veľkú chuť na pokračovanie v kariére, viacerí odborníci to vidia presne opačne. Bývalý cestný cyklista aj dvojnásobný majster sveta v cyklokrose Belgičan Sven Nys si myslí, že by mal radšej ukončiť kariéru.

"Jeho víťazstvá pri návrate na Tour de France sú impozantné a je to veľmi silný príbeh. Lenže práve preto je čas, aby ukončil kariéru v tomto bode, teda na vrchole. V jeho veku už lepší nebude a neexistuje vhodnejší čas ani miesto na rozlúčku, ako na víťaznom pódiu v Paríži," cituje Svena Nysa športový web sporza.be.

Lefevere: Chcel by som ho ochrániť

Podobný názor má aj šéf tímu Deceuninck - Quick-Step Patrick Lefevere, ktorý vlani v októbri ponúknutím ročnej zmluvy Cavendisha fakticky zachránil pred ukončením kariéry.

Patrick Lefevere.
Patrick Lefevere. (Autor: TASR)

"Úplne súhlasím s tým, čo hovorí Sven. Mark si musí uvedomiť, že toto sa už nikdy nevráti. A ak sa aj dohodneme na ešte jednom roku, vždy mu už všetci budú pripomínať túto sezónu a štyri víťazné etapy na Tour de France. Radšej by som ho chcel ochrániť pred takými situáciami," skonštatoval Lefevere.

Cavendish na margo toho v dobrej nálade podotkol:

"Asi by som mal kúpiť Patrickovi pár fliaš whisky a sadnúť si s ním. Uvidíme, ako sa to celé skončí. Najprv si chcem v pokoji vychutnať to, čo som dosiahol v uplynulých troch týždňoch a poradiť sa aj so svojou rodinou. Faktom je, že cyklistiku stále milujem."

Tour de France

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2021»Ukončí Cavendish kariéru? V jeho veku už lepší nebude, vraví majster sveta