02.02.2022 00:00
Deň -2
Peking 2022
Koniec

Slováci získajú tri medaily, predpovedajú v USA. Nóri môžu prekonať rekord

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. feb 2022 o 10:50

Česko by malo byť v Pekingu menej úspešné ako Slovensko.

PEKING. Americká spoločnosť pre analýzu športových dát Gracenote Sports predpovedá, že Slovensko získa na ZOH v Pekingu tri cenné kovy (1-1-1).

Podľa Gracenote tak bude slovenská výprava spolu s fínskou osemnásta najúspešnejšia.

Hrám by mali podľa finálnej stredajšej predikcie dominovať Nóri s bilanciou 21-13-10 a so 44 kovmi by tak prekonali vlastný rekord v celkovom počte medailí zo zimných hier.

Líderkou by mala byť Vlhová

Spoločnosť v prípade Slovenska nezverejnila konkrétne disciplíny, v ktorých by olympionici mali získať medaily. Lyžiarku Petru Vlhovú však na svojom portáli spomína ako najväčšiu rivalku americkej nádeje Mikaely Shiffrinovej.

V prípade zisku kompletnej kolekcie medailí Slováci zopakujú výsledok z Vancouveru 2010, o ktorý sa vtedy postarali biatlonisti Anastasia Kuzminová (1-1-0) a Pavol Hurajt (0-0-1).

Bilanciu troch cenných kovov mali zásluhou Kuzminovej Slováci aj pred štyrmi rokmi v Pjongčangu (1-2-0).

Zaujímavosťou je, že Hurajt je jediným slovenským držiteľom bronzovej medaily zo ZOH v ére samostatnosti.

Česko bude horšie ako Slovensko

Od Nórska sa očakáva dominancia v behu na lyžiach i biatlone a prekonanie vlastného rekordu v celkovom počte medailí z Pjongčangu. V roku 2018 ich severania získali 39, v Pekingu by to malo byť o päť viac.

Až 28 cenných kovov by mohli Nóri získať v disciplínach bežeckého lyžovania.

Druhou najúspešnejšou krajinou bude podľa Gracenote Nemecko (11-11-8). Prvú trojku uzatvára tím Ruského olympijského výboru s predpokladanou bilanciou 10-12-8.

Tridsať medailí by bol najvyšší počet, aký sa na podaril športovcom ZSSR či Ruskej federácie získať na ZOH, ktoré nehostili.

Ostatné krajiny v top10 sú za sebou vo veľmi tesnom závese. Očakáva sa, že Spojené štáty a Kanada získajú celkovo 22 medailí. Američania by si mohli odniesť o jednu zlatú viac než Kanaďania (7) resp. (6).

Poradie od šiesteho miesta je nasledovné: Švajčiarsko (6 zlatých, celkovo 21), Holandsko (8-20), Švédsko (7-19), Francúzsko (4-19) a Japonsko (3-19).

Druhú desiatku predpovede najúspešnejších krajín tvoria Rakúsko s bilanciou (3-15), Čína (6-13), Taliansko (2-13), Kórejská republika (2-7), Austrália (3-4), Nový Zéland (3-3), Veľká Británia (2-3), Fínsko (1-3), Slovensko (1-3) a Česko by malo skončiť s bilanciou až na 20. mieste.

Predpoveď môže ovplyvniť aj pandémia

Nielsen-Gracenote je spoločnosť, ktorá predpovedala medailové bilancie už na niekoľkých olympijských hrách. Rovnako poskytuje rôzne analýzy športových líg po celom svete.

Dáta sú vyhodnocované pomocou počítačových modelov, ktoré analyzujú všetky najnovšie výsledky súťaží v období pred olympijskými hrami v Pekingu.

Hlavné mesto Číny je prvým dejiskom, kde sa konajú letné aj zimné olympijské hry.

"Vzhľadom na vplyv globálnej pandémie COVID-19 predpokladáme, že Peking 2022 bude nepredvídateľnejší než za normálnych okolností,“ skonštatovala Gracenote vo svojej konečnej predpovedi.

Simon Gleave, ako hlavný vedúci športových analýz pre Gracenote, uviedol, že cieľom bolo zoradiť 10 najlepších krajín v najsprávnejšom možnom poradí.

"Je vysoká pravdepodobnosť, že niektorí favoriti, ktorí sú v našej top trojke, nebudú môcť súťažiť z dôvodu pozitívneho testu na koronavírus," dodal experti s ústredím v americkej Kalifornii.

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Slováci získajú tri medaily, predpovedajú v USA. Nóri môžu prekonať rekord