MS U18: Za USA hrá hokejista so slovenským menom a Česi majú skvelý tím na zlato

Radosť hráčov USA po góle proti Slovensku v semifinále MS v hokeji do 18 rokov 2023.

MS U18: Za USA hrá hokejista so slovenským menom a Česi majú skvelý tím na zlato

Radosť hráčov USA po góle proti Slovensku v semifinále MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Radosť hráčov USA po góle proti Slovensku v semifinále MS v hokeji do 18 rokov 2023.
Radosť hráčov USA po góle proti Slovensku v semifinále MS v hokeji do 18 rokov 2023. (Autor: Puckfans.at / Andreas Robanser)
Samuel Tirpák|22. apr 2024 o 16:15

MS hráčov do 18 rokov štartujú vo štvrtok.

ESPOO, VAANTA. Bude to ďalšia prehliadka výnimočných hokejových talentov. Vo štvrtok 25. apríla sa vo Fínsku začínajú hokejové MS hráčov do 18 rokov 2024. Hrá na nich desať reprezentácií, najskôr v dvoch základných skupinách.

V tomto preview pred šampionátom si predstavíme účastníkov elitnej kategórie, s výnimkou Slovenska, ktorému venujeme samostatný text.

Niektoré súpisky zatiaľ nie sú sfinalizované a pred príchodom do dejiska šampionátu ešte jednotlivé realizačné tímy uskutočnia niekoľko škrtov. Predpoklady jednotlivých zostáv sa teda môžu líšiť od konečnej reality.

Jednotlivé projekcie boli pripravené s ohľadom na kvalitu hráčov i prípravu pred šampionátom.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Za domácich aj syn legendy

Začíname domácim výberom. Ten chce priniesť najsilnejší káder a na jeho čele bude stáť kandidát na vysokú pozíciu v tohtoročnom drafte Konsta Helenius, ktorý prednedávnom debutoval v seniorskom výbere národného tímu pred šampionátom v Česku. Bude jednou z najväčších hviezd turnaja.

Medzi ofenzívne hviezdy bude patriť taktiež kandidát na voľbu v prvom kole tohtoročného draftu a útočník TPS Turku Emil Hemming, efektívny silový útočník so skvelou rýchlosťou.

Medzi hráčov, ktorých sa oplatí sledovať z útoku fínskeho tímu, patria centri Joona Saarelainen, Heikki Ruohonen a Aatos Koivu, ktorého otcom je Saku Koivu.

Fínsky štandard bol v prípravnej fáze aj vďaka domácemu šampionátu vysoký a to sa ukázalo aj pri formovaní zostavy. Medzi piliere mali patriť praváci Sebastian Soini a Nilopekka Muhonen, dvaja defenzívni beci, no ani jeden z nich sa do zostavy nezmestil z dôvodu výkonnostných nedostatkov. A tak bude Fínsko hrať bez pravákov v obrane.

Domáci sa budú spoliehať na rýchlosť a silné schopnosti s pukom, lebo ich obrana je pomerne nízka a hráčov majú stavaných presne na to. Majú iba dvoch hráčov vyšších ako 182 centimetrov. Najväčšou zbraňou proti Fínom bude napádanie a agresívny forčeking.

Momentka zo štvrťfinále na MS do 18 rokov 2023 Fínsko - Slovensko.
Momentka zo štvrťfinále na MS do 18 rokov 2023 Fínsko - Slovensko. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)

K lídrom tímu bude patriť dvojica obrancov Aron Kiviharju a Veeti Väisänen. Kiviharju bol pred týmto ročníkom kandidát na najvyššie priečky v drafte, no pre horší štart do sezóny a následné skoré zranenie, ktoré ho vyradilo na väčšinu ročníka, sa pravdepodobne prepadne až do jeho druhej polovice.

Väisänen je všestranný obranca, ktorý exceluje vo všetkých situáciách. Je to hráč, ktorému tréneri môžu dôverovať vďaka jeho bezchybnej a pokojnej hre.

V bránkovisku bude pôsobiť dvojica Kim Saarinen a Petteri Rimpinen. Podľa prípravy môžeme usudzovať, že budú chytať striedavo a brankár s lepšou formou dostane prednosť vo vyraďovacích bojoch.

Ako každý rok, súboj proti Fínom bude extrémne náročný. Ide o komplexný tím plný vynikajúcich korčuliarov a môžeme ich označiť za veľkých favoritov turnaja spolu s typickou trojkou USA, Kanada a Švédsko.

Predpokladaná zostava Fínska na MS U18 2024:

Joona SAARELAINEN – Konsta HELENIUS – Emil HEMMING
Tuomas SUONIEMI - Aatos KOIVU - Markus LOPONEN
Roope VESTERINEN – Heikki RUOHONEN – Kasper PIKKARAINEN
Ville VÄÄRÄLÄ – Anton KETTUNEN – Natan TESHOME

(Benjamin PIETILÄ / Lauri SINIVUORI)

Aron KIVIHARJU - Niklas NYKYRI
Mitja JOKINEN – Veeti VÄISÄNEN
Daniel NIEMINEN - Onna AMHAMDI
Veikka MONONEN


Petteri RIMPINEN
Kim SAARINEN

(Patrik KERKOLA)

V tíme USA aj hráč so slovenským menom

Výber Spojených štátov amerických patrí každoročne medzi favoritov na výhru turnaja a to aj vďaka ich skvelému vývojovému systému v NTDP a USHL.

Pri tomto výbere čerpali najmä z vývojového programu do 18 rokov, ktorý má vďaka pravidelnej spolupráci vytvorenú chémiu. Doplnia ho hráčom, ktorý exceluje v USHL a tento rok ním je jedna z ich najväčších útočných hviezd Trevor Connelly, adept na pozíciu tesne za prvou desiatkou tohtoročného draftu. Je to skvelý tvorca hry, ktorý je extrémne rýchly a agresívny smerom k bránkovisku.

Úplne najväčšou hviezdou tímu bude Cole Eiserman, ktorý je najväčším streleckým talentom od čias Austona Matthewsa. Ďalšou hviezdou bude center James Hagens, top prospekt pre Draft 2025. Spolu s Eisermanom nastupoval hráč so slovenskými koreňmi Kamil Bednarik.

V defenzíve sa bude výber trénera Nicka Fohra spoliehať na ofenzívne schopnosti dvojice Cole Hutson a Logan Hensler. Cole je brat Lanea Hutsona, spoluhráča Juraja Slafkovského v Montreale.

Zápasy Slovenska

25. apríla 13.00 Slovensko - USA, 26. apríla 13.00 Slovensko - Lotyšsko, 28. apríla 13.00 Slovensko - Fínsko, 30. apríla 13.00 Slovensko - Nórsko. Všetky zápasy naživo na Joj šport

Logan Hensler je top prospekt a jeden z kandidátov na pozíciu obrancu číslo jeden pre budúcoročný draft. Je to všestranný obranca, ktorý sa momentálne zameriava na ofenzívne činnosti a defenzívu necháva svojmu kolegovi Willovi Skahanovi.

Hráčom, ktorého by som osobne sledoval, je E.J. Emery. Je to vysoký pravák, ktorý má skvelé hokejové rozmýšľanie, rozvahu v defenzíve a návyky, ktoré sa trénerom veľmi páčia.

V bránkovisku bude pôsobiť tandem Nicolas Kempf a John Parsons, hlavná dvojka vývojového programu.

Predpokladaná zostava USA na MS U18 2024:

Max PLANTE – Kamil BEDNARIK – Cole EISERMAN
Teddy STIGA – James HAGENS – Brodie ZIEMMER
Trevor CONNELLY – Christian HUMPHREYS – L.J. MOONEY
Lucas VAN VLIET – Austin BAKER – Shane VANSAGHI

(Brendan McMORROW / Charles PARDUE)

Cole HUTSON – E.J. EMERY
Will SKAHAN – Logan HENSLER
Sam LAURILA – Dakota RHÉAUME-MULLEN
John WHIPPLE – Noah LAPOINTE


Nicolas KEMPF
John PARSONS

(Caleb HEIL)

Základom defenzíva a forčeking

Lotyšov sa neoplatí podceniť. Ich herný štýl je náročný aj pre silnejšie tímy. Sú jednoducho otravní, fyzickí a neustále napádajú, čím dokážu zaskočiť aj technicky výborne pripravených hráčov.

Na druhej strane však nemajú veľa vyčnievajúcich individualít. Útočníci Maksims Haritoncevs a Aleksandrs Zaprivoda sú jedni z mála, čo dokážu konkurovať najlepším na tomto turnaji. Kristers Ansons je navyše jediný navrátilec z minulého roka spomedzi útočníkov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»MS U18: Za USA hrá hokejista so slovenským menom a Česi majú skvelý tím na zlato