Nemecko? Radšej by som hral proti Kanade alebo Fínsku, hovorí Graňák

Dominik Graňák.
Fotogaléria (10)
Dominik Graňák. (Autor: TASR)
SITA|10. máj 2024 o 13:17

„Sú veľmi disciplinovaní, výborne bránia a nerobia zbytočné chyby či fauly,“ povedal Dominik Graňák k prvému súperovi Slovenska na MS.

BRATISLAVA. Podľa dlhoročnej opory slovenskej hokejovej reprezentácie a rekordéra v počte štartov za národný tím Dominika Graňáka sa šance Slovákov na úspech na MS 2024 v Prahe a Ostrave odhadujú veľmi ťažko.

„Hokejová verejnosť u nás vždy silu kádra vníma optikou toho, koľko chalanov príde zo zámoria.

Teraz ich bude viac ako po iné roky, ale je potrebné si uvedomiť, že aj ostatné tímy ich budú mať vo svojom jadre,“ povedal v relácii V športovom SITE bývalý obranca, ktorý si zahral na dvanástich svetových šampionátoch.

Fotogaléria z tréningu Slovenska pred zápasom s Nemeckom (MS v hokeji 2024)

Šampionát už nie je o veľkej šestke

Graňák debutoval na MS presne pred 20 rokmi, práve v Ostrave, kde prispel k štvrtému miestu. Vtedy bol súčasťou kádra nabitého hviezdami ako Zdeno Chára, Miroslav Šatan, Marián Hossa, Marián Gáborík či Pavol Demitra.

„Doteraz je to jeden z mojich najväčších zážitkov v kariére. Jediné, čo tomu turnaju chýbalo, bola medaila. Mali sme na to silu a zodpovedali tomu výkony. Neodohrali sme jeden vyložene zlý zápas. Možno ten o 3. miesto proti Američanom.

Ja som sa vtedy cítil ako debutant veľmi dobre a to po hokejovej i ľudskej stránke,“ povedal aktuálne 40-ročný Graňák, ktorý sa v súčasnosti venuje partnerke, 4-mesačnému synovi Filipovi a rodinnému podniku.

Útočník Miloš Kelemen počas dopoludňajšieho piatkového rozkorčuľovania pred zápasom B-skupiny Slovensko - Nemecko
Súvisiaci článok
Kelemen už trénoval s tímom. Som rád za šancu, hovorí pred štartom MS

„Aj teraz máme na papieri silný tím s výraznými individualitami a navyše je stále dosť mladý. To je trocha odlišné ako pred 20 rokmi. Aktuálne sa v reprezentácii pracuje s mladšími hráčmi, pretože hokej je dynamickejší, viac atletický, rýchlejší a v neposlednom rade vyrovnanejší.

Šance na úspech sa preto odhadujú ťažšie ako pred 20 rokmi. Teraz to už nie je o veľkej šestke, veď sme videli, čo dokázali na ostatných turnajoch Lotyši či Nemci,“ doplnil Graňák.

Nemecko je najmenej príjemný súper

Držiteľ titulov z ruskej KHL, českej extraligy a švédskej najvyššej súťaže povedal, že v úvodnom piatkovom vystúpení na turnaji čaká Slovákov náročná úloha spojená s kvalitou súpera a tlakom, ktorý so sebou prináša „domáca“ atmosféra v Ostrave. „Duel proti Nemecku bude preto veľmi dôležitý.

„Keď sa tímu darí, hráči prirodzene viac vnímajú pozitívnu podporu ako tlak. Trúfam si však povedať, že súčasná generácia mladých hráčov je na tlak lepšie pripravená ako napríklad my v roku 2015, keď nás to v Ostrave pohltilo,“ ozrejmil Graňák, ktorý svoje posledné MS odohral v roku 2018, už pod taktovkou Kanaďana Craiga Ramsayho.

Tomáš Tatar a Moritz Seider v zápase Slovensko - Nemecko na MS v hokeji 2022.
Súvisiaci článok
Však ste radi, že Edmonton hrá play-off. Nemcom chýbajú na MS najväčšie hviezdy

Strieborný medailista z MS 2012 priznal, že úvodný súper Slovenska na turnaji nepatril ani zďaleka k jeho obľúbeným.

„Počas mojej reprezentačnej kariéry som Nemcov vždy vnímal ako najmenej príjemného súpera zo všetkých. Ak by som mal prstom ukázať na nejaký reprezentačný tím, proti ktorému som nerád hral, boli by to práve oni. Priznám sa, že radšej by som hral proti Kanade alebo Fínsku.

Zápasy proti nim boli vždy zlomové. Nemci sú veľmi disciplinovaní, výborné bránia a nerobia zbytočné chyby či fauly. V posledných rokoch zapracovali aj na kreativite a hľadaní hokejových riešení. Myslím si, že chlapcov hneď na úvod čaká extrémne náročný súper,“ uzavrel slovenský rekordér v počte reprezentačných štartov.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Nemecko? Radšej by som hral proti Kanade alebo Fínsku, hovorí Graňák