Curlingom sa uživí len zopár hráčov. Kto sú hviezdy tohto športu?

Obhajcovia olympijského zlata zo Spojených štátov amerických si na úvod mužského turnaja poradili s Ruským olympijským výborom.
Obhajcovia olympijského zlata zo Spojených štátov amerických si na úvod mužského turnaja poradili s Ruským olympijským výborom. (Autor: TASR/AP)
Jakub Bobovič|10. feb 2022 o 13:30

Medzi mužmi obhajujú zlato USA, medzi ženami Švédsko.

BRATISLAVA. Na ZOH 2022 v Pekingu súperia curleri o ďalšiu sadu medailí. Po turnaji zmiešaných dvojíc rozohrali aj mužský turnaj. 

V hre už boli všetci traja medailisti z olympiády v Pjongčangu. Obhajca olympijského zlata zo Spojených štátov si to rozdal s Rusmi, strieborní Švédi s Čínou a bronzoví Švajčiari s Nórskom. Najväčším favoritom turnaja je však Kanada.

Kanaďania získali na olympiádach doteraz najviac zlatých medailí (3). Pod piatimi kruhmi triumfovali postupne v Turíne (2006), Vancouveri (2010) aj Soči (2014). Vždy v inom zložení.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčjangu ich zlatá olympijská séria skončila. Na tróne ich vystriedali curleri Spojených štátov amerických. Bolo to prekvapenie. Napríklad aj z toho dôvodu, že na zlato z majstrovstiev sveta čakajú Američania už od roku 1978.

Aj čo sa týka svetového šampionátu, v počte získaných zlatých medailí dominuje v mužskej kategórii Kanada. Na konte ich má už 36.

Olympijský návrat Gushueho

V mužskej kategórii zostala Kanada bez medaily na posledných olympijských hrách aj majstrovstvách sveta a je bezpochyby jasné, že tím postavený okolo Brada Gushueho si bude chcieť v Pekingu napraviť chuť.

O to viac, ak vezmeme do úvahy fakt, že javorové listy ostali mimo medailových pozícii v rámci turnaja zmiešaných dvojíc, kde ich vyradilo Taliansko, ktoré neskôr na turnaji triumfovalo.

Gushue sa na olympiádu vo veku 41 rokov prebojoval iba druhýkrát. Naposledy bol v tíme Kanady, vedno aj s Markom Nicholsom, v roku 2006, na olympiáde v Turíne. Kým oni dvaja to spolu ťahajú už od sezóny 1998/1999, ostatní dvaja členovia tímu, Brett Gallant a Geoff Wallker, sa pridali až neskôr.

Na olympiádu sa tím kvalifikoval vďaka víťazstvu v kanadskej olympijskej kvalifikácii na sklonku novembra minulého roku. V ňom tím Gushue zdolal v tesnom finále tím Jacobs, ktorého líder Brad Jacobs, olympijský víťaz zo Soči 2014, aj z dôvodu tejto porážky v Pekingu chýba.

Kanadský tím Gushue na ZOH 2022:

Kanada, ktorá je curlingovou veľmocou by mohla poskladať pokojne aj niekoľko kvalitných mužstiev. Potvrdzujú to aj slová Františka Pitoňáka, slovenského curlingového trénera.

„Majú viac ako milión registrovaných hráčov. Curling je tam populárny asi tak, ako na Slovensku futbal. Tak, ako máme u nás futbalové ihrisko takmer v každej dedine, oni majú k dispozícii to curlingové."

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Curling»Curlingom sa uživí len zopár hráčov. Kto sú hviezdy tohto športu?