Prečo mu nórski lyžiari výkonnostne ušli? Jazdia pod tlakom. Teo Žampa zvolil pomalšiu cestu

Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023.

Prečo mu nórski lyžiari výkonnostne ušli? Jazdia pod tlakom. Teo Žampa zvolil pomalšiu cestu

Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023. (Autor: TASR)
Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023.
Slovenský lyžiar Teo Žampa počas obrovského slalomu na MS 2023. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|17. okt 2023 o 15:00

S profesionálnym lyžovaním začal vo veku pätnásť rokov.

Slovenský lyžiar TEO ŽAMPA opäť zabojuje o účasť na pretekoch Svetového pohára. Rád by sa postavil na štart spoločne s bratmi Adamom a Andreasom. 

Najmladší z bratskej trojice verí, že nasledujúca sezóna bude prelomová. Na preteky chodieva v spoločnosti otca, ktorý je okrem trénera aj kuchár alebo vodič. Lyže si pripravuje najradšej sám. 

„Stále mám v sebe dravosť a chcem si lyže robiť sám. Robím individuálny šport a najviac verím sám v seba. Preteky vyhrávam a prehrávam sám. Rád získavam skúsenosti aj v tomto obore,“ prezradil v rozhovore pre Sportnet dvadsaťjedenročný reprezentant. 

V rozhovore sa dozviete:

- Čo mu chýba na postup medzi svetovú špičku? 
- Ktoré preteky môžu byť prelomové? 
- Aké má skúsenosti s prípravou lyží? 
- Prečo ho nórski mladíci predbehli míľovými krokmi? 
- Ako často radí bratom? 

Sezóna sa blíži. Ako ste na tom zdravotne? 

Musím si zaklopať (úsmev). 

Dva roky ma zranenia obchádzajú. Od kedy som si porezal nohu, tak sa mi nič nestalo. Som šťastný, že zdravie funguje tak, ako má. Uvedomujem si, že ak chcem byť profesionálny športovec, tak zdravie je veľmi dôležité. Až potom môžem ukázať svoje umenie. 

Počas prípravy ste trénovali tradične na Novom Zélande. Ako by ste sústredenie zhodnotili? 

Sústredenie na Novom Zélande bolo dlhé, ale produktívne. Boli sme tam deväť týždňov, ale zvládli sme to. Navzájom sme si pomáhali. Som veľmi rád, že sa mi v príprave podarilo bodovať v Austrálsko-novozélandskom pohári v stredisku Coronet Peak. V obrovskom slalome som skončil desiaty. Adam skončil tretí a Andreas siedmy. 

Andreas Žampa obsadil tretie miesto v obrovskom slalome v príprave na Novom Zélande.
Adam Žampa sa umiestnil v pretekoch obrovského slalomu na treťom mieste.
Teo Žampa.
Adam Žampa (v popredí) s bratom Andreasom v stredisku Coronet Peak.
Príprava bratov Žampovcov v stredisku Coronet Peak.
Východ slnka v stredisku Coronet Peak.
Bratia Žampovci počas prípravy na Novom Zélande (zľava Adam, Teo a Andreas).
Bratia Žampovci počas prípravy na Novom Zélande (zľava Teo, Andreas a Adam).

Som veľmi rád, že sme sa spolu pripravovali a ideme ako jeden tím. Vzájomne sa ťaháme za cieľom, ktorý spoločne máme. Chceme sa všetci traja predstaviť na štarte Svetového pohára. 

Šport ma veľmi baví. Milujem pocit pretekania a je úplne jedno, či je to Svetový pohár alebo iná súťaž. Napĺňa ma to a robím to iba pre to. Môj cieľ je užívať si preteky. Každé jedny chcem ísť naplno. Pocit pretekania je úžasný a nedá sa s ničím na svete porovnať. 

Vlani ste na Novom Zélande absolvovali viac pretekov ako toto leto. Prečo? 

Organizátori pripravili viac pretekov a aj poveternostné podmienky boli lepšie. Žiaľ, tento rok zrušili dvoje preteky pre nedostatok snehu a silnému vetru. Postavil som sa na štart iba trikrát. Najlepšie som bol desiaty, potom dvanásty a jedny preteky som nedokončil. 

Počas jazdy sa mi odopla lyža. Bola to smolná situácia, ktorá ma trochu mrzí. Bol som veľmi namotivovaný a chcel som podať lepší výkon. Chcel som zaútočiť na top tri, pretože deň predtým mi na najlepšiu trojicu chýbalo jeden a pol sekundy. 

Minulý rok sa vám tam podarilo vyhrať jedny FIS-ové preteky a získali ste peknú porciu bodov. Ako ste na tom s bodmi teraz? 

Minulý rok som bol na tlačovej konferencii pred sezónou na 289. mieste. Teraz som 247. Chýba mi stále nejakých sto miest, aby som mohol štartovať na Svetovom pohári (pozn. právo má najlepších 150.). Verím, že keď zdravie bude fungovať, tak tam naozaj čoskoro budeme všetci traja. 

Na dosah to bolo už minulý rok. Prečo to nakoniec nevyšlo? 

Stále to je na dosah a rozhodujú malé detaily. Špička je nabitá. Niekedy sa síce snažím, ale nemusí to zapasovať, ako má. Musím ostať trpezlivý a drieť aj ďalej. 

Bratom už pribúdajú roky. Dospeli ste do veku, keď aj vy radíte im? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Prečo mu nórski lyžiari výkonnostne ušli? Jazdia pod tlakom. Teo Žampa zvolil pomalšiu cestu