V mladosti mala spor aj s Pinim, suspendovali ju za to z pretekov SP. Kto je Gutová-Behramiová?

Lara Gutová-Behramiová s malým glóbusom za obrovský slalom.

V mladosti mala spor aj s Pinim, suspendovali ju za to z pretekov SP. Kto je Gutová-Behramiová?

Lara Gutová-Behramiová s malým glóbusom za obrovský slalom. (Autor: TASR/AP)
Lara Gutová-Behramiová s malým glóbusom za obrovský slalom.
Lara Gutová-Behramiová s malým glóbusom za obrovský slalom. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|22. mar 2024 o 07:00

Príbeh čerstvej držiteľky veľkého krištáľového glóbusu.

BRATISLAVA. Patrí k najkontroverznejším lyžiarkam v kolotoči Svetového pohára a nebojí sa otvorenej kritiky. 

V minulosti kritizovala domácich organizátorov, zväz alebo bývalého trénera Maura Piniho, ktorý v súčasnosti vedie slovenskú reprezentantku Petru Vlhovú

Za neprístojné vystupovanie ju zväz suspendoval na dva preteky Svetového pohára. 

Kto je Lara Gutová-Behramiová?

„Prešla transformáciou osobnosti. V minulosti všade, kde prišla, ju bolo vidieť a počuť. Posledné roky je veľmi diskrétna a pôsobí v malom tíme. Veľmi sa zmenila. Vždy však bola profesionálka,“ opísala ju v štúdiu RTVS bývalá slovenská lyžiarka Veronika Zuzulová. 

Hlavná postava je otec

Čerstvá držiteľka veľkého krištáľového glóbusu v sezóne 2023/2024 sa narodila 27. apríla 1991 v Sorengu, v kantóne Ticino. 

Otec Pauli Gut viedol obe deti k lyžovaniu. Larin mladší brat Ian reprezentoval Lichtenštajnsko. 

„Trénuje ma môj otec. On je osoba, ktorá mi pomáhala na začiatku mojej kariéry a pozná ma zo všetkých najviac. Je to pre mňa veľmi dôležité a vytvára to okolo mňa potrebnú rovnováhu. 

Lyžovanie neustále napreduje a aj veci okolo mňa sa zmenili. Každý sa sústredí na podávanie čo najlepších výkonov. Pre mňa je naozaj dôležité, že môžem mať pri sebe niekoho, komu môžem dôverovať. 

Možno nie je najlepší tréner na všetko a najvzdelanejší vo všetkých oblastiach, ale môžem sa na neho spoľahnúť. Pozná ma a môže spolupracovať so všetkými členmi tímu. 

Mám otca a kondičného trénera, ktorý chodí so mnou všade, aj na sneh. Hlavná postava je však môj otec,“ prezradila tridsaťdvaročná lyžiarka pre kamery RTVS.

Mladú Laru Gutovú označovali ako talent storočia.
Mladú Laru Gutovú označovali ako talent storočia. (Autor: REUTERS)

Talent storočia

Keď Gutová súťažila v prvých FIS-ových pretekov, švajčiarsky lyžiarsky tím nebol v dobrej pozícii. Švajčiari nezískali ani jednu medailu na majstrovstvách sveta v alpskom lyžovaní v roku 2005. Stalo sa tak prvýkrát od roku 1966. 

Od januára 2004 nevyhrali ani jedny preteky SP. Keď mladá lyžiarka vyhrala striebornú medailu na juniorskom šampionáte v roku 2007 a skončila druhá v hodnotení zjazdu v Európskom pohári, hovorilo sa o talente storočia. 

Ako šestnásťročná debutovala v obrovskom slalome v Lienzi 2007. Do druhého kola sa však neprebojovala.

V tej istej sezóne debutovala aj v zjazde v domácom stredisku St. Moritz, kde mladučká lyžiarka prekvapila tretím miestom. 

Počas jazdy bola dokonca prvá v zelených číslach. Sto metrov pred cieľom však v rýchlosti okolo 110 km/hod stratila kontrolu nad ľavou lyžou a spadla. Mladá lyžiarka sa kĺzala na chrbte do cieľa a preťala čiaru so stratou iba jednej stotiny sekundy na víťazku. 

„Toto sa mi nikdy predtým nestalo. Úžasné, však?“ smiala sa v cieli. 

Aj napriek pádu skončila vo svojom prvom vystúpení v zjazde na pódiu. Preteky však vyhrala iná vychádzajúca hviezda s vysokým štartovým číslom 47 – Tina Mazeová. 

„Bolo to úžasné. Po prehliadke Lara poznala každý prechod, každú vlnu, každú krivku. Mala v krvi túto pretekársku inteligenciu, tento inštinkt. 

Mala všetko, čo nikto iný nemal. V šestnástich rokoch jazdila ako tridsaťročná skúsená lyžiarka,“ zaspomínal si pre Blick bývalý tréner Huguese Ansermoze. 

Najmladšia víťazka

Nasledujúcu sezónu už naplno súťažila vo Svetovom pohári a pripísala si prvé víťazstvo. Gutová vyhrala super-G v domácom St. Moritzi vo veku sedemnásť rokov a stala sa najmladšou víťazkou SP v superobrovskom slalome. 

Dva mesiace pred osemnástimi narodeninami si pripísala prvé medailové úspechy z majstrovstiev sveta. Získala strieborné medaily v zjazde a v alpskej kombinácii.  

Jej sľubne rozbiehajúcu sa kariéru pribrzdilo zranenie, ktoré si privodila pred začiatkom olympijskej sezóny 2009/2010. Pre zranenie bedrového kĺbu prišla o zimné olympijské hry vo Vancouveri a celú sezónu. 

Lara Gutová na OH v Soči 2014 získala bronzovú medailu v zjazde.
Lara Gutová na OH v Soči 2014 získala bronzovú medailu v zjazde. (Autor: REUTERS)

Mladá lyžiarka sa pomaly vracala do formy. V roku 2011 zmenila značku lyží, keď prešla z Atomicu na Rossignol. 

V decembri 2012 vyhrala svoje prvé preteky zjazdu. Na olympijských hrách v Soči 2014 získala prvú olympijskú medailu. V zjazde brala bronz. V hodnotení Svetového pohára získala prvý malý glóbus za super-G. 

V máji 2015 opäť zmenila značku lyží na Head. 

Vytúžená trofej

Gutová získala medaily na majstrovstvách sveta, olympiáde a malé glóbusy za super-G. 

K spokojnosti jej chýbal veľký krištáľový glóbus. Nemusela na neho čakať dlho. Počas celej sezóny 2015/2016 predvádzala výborné a stabilné výsledky.

Celkové víťazstvo si zabezpečila už v predstihu v pretekoch alpskej kombinácie v domácom stredisku Lenzerheide, kde skončila tretia. Štyri preteky pred koncom sezóny sa tešila z vytúženej trofeje. 

Sezónu 2016/2017 odštartovala dokonca lepšie ako tú prechádzajúcu vďaka víťazstvu v obrovskom slalome v Söldene. 

Tlak na úspešnú lyžiarku sa zvyšoval. Švajčiarka mala byť jednou z najväčších nádejí na domácom šampionáte 2017 v St. Moritzi. Očakávania boli obrovské. 

Šampionát odštartovala jej najsilnejšou disciplínou – super-G. Gutová šla naozaj výborne, ale nakoniec nebola najrýchlejšia. Získala však bronzovú medailu. Tretie miesto nebolo to, čo lyžiarka od seba očakávala. 

Jazda Gutovej v super-G na MS 2017:

Zlom v kariére

Stále mala ďalšie možnosti na zisk zlata. Mala súťažiť v alpskej kombinácii, zjazde a obrovskom slalome. 

V alpskej kombinácii bola po zjazdárskej časti na treťom mieste, ale v slalome nešťastne vypadla. Pre mnohých to bol šok, pre samotnú lyžiarku útek, ktorý potrebovala. 

Gutová si roztrhla predný krížny väz v ľavom kolene a sezóna sa pre ňu skončila.

Tento moment však s odstupom času označila za pozitívny zlom v živote. Cítila sa voľná.

Všetky očakávania boli preč, necítila žiadny tlak. Nikto sa jej nepýtal na výsledky. Po deviatich rokoch športového života sa mohla lyžiarka sústrediť sama na seba. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»V mladosti mala spor aj s Pinim, suspendovali ju za to z pretekov SP. Kto je Gutová-Behramiová?