Ženský futbal sa otvoril svetu, hoci postrašil dopingom

Majsterkami sveta sa stali v Nemecku prekvapujúco Japonky.
Majsterkami sveta sa stali v Nemecku prekvapujúco Japonky. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|18. júl 2011 o 08:00

Ženský svetový futbalový šampionát v Nemecku sa záujmom takmer vyrovnal mužskému. Žiaľ, priniesol aj dopingovú záhadu.

BRATISLAVA. Na otváracie stretnutie šampionátu Nemecko – Kanada prišlo v Berlíne 73 680 divákov. Z celkového počtu 900-tisíc vstupeniek vypredali takmer osemstotisíc. Televízna sledovanosť sa blížila k dvadsiatim miliónom divákov.

Nový rozmer

O štyri roky sa na MS v Kanade prvýkrát predstaví 24 tímov. „Ženský futbal sa otvára svetu,“ reagoval švajčiarsky šéf svetovej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter.

Porovnávanie s mužskou hrou je hlúposťou. Svet objavil nový rozmer najpopulárnejšej hry sveta, pre mnohých rovnako príťažlivý.

Porovnateľné je azda jedno. Každý tím mal zlý deň. Dvojnásobné šampiónky z posledných MS Nemky vo štvrťfinále, čo bol ich koniec. Japonky stratili všetky body v základnej skupine s Anglickom, Američanky prehrali so Švédkami.

Finále USA so senzáciou turnaja Japonskom skončilo opäť nečakane, výhrou ázijskej krajiny. Japonky dokázali zdolať Američanky na pokutové kopy. Nezlomilo ich ani to, že v zápase dvakrát prehrávali. Vyrovnať na 2:2 sa im podarilo až tri minúty pred koncom predĺženia. Za svoju obrovskú bojovnosť sú zaslúžene majsterky sveta, zaujímavosťou je, že predtým nikdy nevyhrali ani ázijský šampionát.

V boji o tretiu priečku vyhralo Švédsko nad Francúzskom 2:1. Tituly získali doteraz USA, Nemecko po dva razy a Nórsko.

Dopingová tajnička

Ženský šampionát priniesol jednu z najvážnejších dopingových tajničiek. Nepozná ju mužský futbal, ba ani šport. Vo futbale je na svetovom šampionáte známy jediný prípad. V roku 1994 užil slávny Argentínčan Diego Maradona zakázaný stimulant.

Päť hráčok Severnej Kórey však malo pozitívny dopingový nález ťažkého kalibru. Látka, ktorú zobrali, patrí do kategórie najznámejších zakázaných látok na svete, medzi steroidy. Na tie platí nulová tolerancia a automatický dvojročný dištanc. Problém je v tom, že sa nevie určiť, o aký druh ide. Vedenie reprezentácie KĽDR argumentuje, že nejde o úmyselný doping. Steroidy mali byť v liekoch tradičnej čínskej medicíny.

„Riešenie bude zložité. Extrakt prírodného pôvodu nie je na zozname zakázaných látok. Je to po prvý raz, čo sa objavil,“ cituje portál espn soccer šéflekára MS v Nemecku Jiřího Dvořáka. Kórejčanky na MS dva razy prehrali, raz remizovali, nedali ani gól.

Liečivý výťažok pochádza z pižmovej žľazy jeleňov žijúcich v rozľahlej oblasti od Sibíri po Kóreu.

Či ide o liečebný proces, alebo pozbudzujúci účinok, je v zásade jedno. Problémom je zloženie.

Nezmapované územie

Severokórejská federácia poslala ospravedlňujúci list s dodatkom, že je pripravená znášať následky. Ale aké? „Je to doslova nezmapované územie,“ povedal Dvořák. Prípad bude riešiť expertná skupina Svetovej antidopingovej agentúry, ktorá má potvrdiť alebo zamietnuť, že sa Kórejčanky dopustili prehrešku. FIFA každoročne vynakladá na boj s dopingom asi 30 miliónov dolárov a vykoná 35-tisíc testov. „Doping je vo futbale okrajový jav,“ povedal

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Ženský futbal sa otvoril svetu, hoci postrašil dopingom