Z vrcholu padol na dno. Vykúpením pre Kaká má byť návrat

Kaká
Kaká (Autor: SITA/AP)
Sportnet|14. sep 2013 o 09:22

Bol už najlepším i najdrahším hráčom planéty. Teraz vie, aké je to byť náhradníkom, ktorý prestupuje zadarmo. Keď som videl, ako sa v Reale veci vyvíjajú, stratil som chuť do hry, priznáva Brazílčan Kaká.

BRATISLAVA. Sobotňajší zápas talianskej Serie A medzi domácim AC Turín a hosťujúcim AC Miláno prinesie veľký návrat.

„Kaká bude v základnej jedenástke. Je v dobrej forme, trénoval veľmi poctivo a má entuziazmus malého chlapca,“ povedal na včerajšej tlačovke kouč AC Miláno Massimiliano Allegri.

Vrchol na San Sire

Ofenzívny strednopoliar Kaká prišiel do AC Miláno v roku 2002 ako ďalší z nekonečného radu brazílskych talentov. V červeno-čiernom drese sa postupne po boku ďalších skvelých záložníkov ako Holanďan Clarence Seedorf, Portugalčan Rui Costa či Talian Andrea Pirlo vypracoval na kľúčového hráča.

V roku 2007 najmä jeho priamočiarosť, strelecká produktivita a nápaditosť v predfinálnej fáze priviedli milánske AC k víťazstvu v Lige majstrov. Kaká sa stal s desiatimi gólmi najlepším strelcom aj hráčom súťaže.

O pár mesiacov získal cenu FIFA pre najlepšieho hráča sveta a taktiež aj vytúženú Zlatú loptu – s priepastným náskokom pred druhým Cristianom Ronaldom a tretím Lionelom Messim.

Talianske kluby však v európskom meradle prestávali byť konkurencieschopné, dominovali anglické a španielske mužstvá. Zdalo sa, že Kaká začína stagnujúcu Seriu A prerastať.

Rekordná suma

Využil to Real Madrid - v roku 2009 z neho urobil za 68 miliónov eur najdrahšieho hráča sveta.

Hoci bol jeho prestup o pár týždňov zatienený ešte drahším príchodom Cristiana Ronalda, nič nenasvedčovalo tomu, že sa Kaká v najbližších rokoch stane najdrahším náhradníkom vo futbalových dejinách.

Po prvej, relatívne dobrej sezóne však pred začiatkom tej druhej nasledovala operácia kolena a osemmesačná pauza. Ako sa neskôr ukázalo, návrat po zranení je v takom nabitom kádri extrémne náročný.

Klub navyše na Brazílčanovu pozíciu priviedol nemeckého reprezentanta Mesuta Özila, ktorý zapadol výborne. Pre Ronalda bol dvorným gólovým nahrávačom, pre kouča Mourinha prvou voľbou na poste podhrotového hráča.

Kaká naďalej doplácal na časté zranenia. Hoci sa čas od času blysol výborným výkonom, formu nedokázal ustáliť a v základnej zostave nedostával veľa príležitostí.

Letné vymenovanie Carla Ancelottiho za trénera Realu sa zdalo byť dobrou správou aj pre Brazílčana. Práve pod jeho vedením predvádzal v Miláne najlepšie výkony kariéry, a zdalo sa, že Kaká by v Reale predsa len mohol dostať ešte jednu šancu.

Ancelotti: Je pomalý

Udalosti však nabrali opačný spád. Real začal nakupovať – do ofenzívy prišiel Isco a na polceste už bol Bale - a inak diplomatický Ancelotti dokonca verejne kritizoval Brazílčanovu fyzickú pripravenosť.

„Potrebuje zlepšiť svoju rýchlosť. Robí špeciálne individuálne cvičenia, uvidíme, ako sa to bude vyvíjať,“ povedal taliansky kouč pre denník AS.

To všetko už bolo na bývalého najlepšieho hráča sveta priveľa a Kaká si definitívne uvedomil, že jeho madridská epizóda sa happyendu nedočká.

„Chcem odísť,“ obleteli svet na konci augusta slová, ktorými Kaká tesne pred koncom prestupového obdobia vyslal jasný signál svojmu aktuálnemu klubu aj potenciálnym záujemcom. „Situácia v tíme je teraz pre mňa veľmi zložitá. Je to najlepšie riešenie pre mňa aj klub,“ hovoril so smútkom v očiach Kaká.

Návrat domov

Médiá ho začali okamžite spájať s londýnskym Arsenalom, zúfalo sa snažiacim v závere prestupového okna uloviť veľkú rybu. V skutočnosti však bolo jasné, kto je nápadníkom s najväčšími šancami.

„Vraciam sa domov,“ povedal dojatý Kaká po návrate do AC Miláno. Real kedysi najdrahšieho hráča sveta pustil zadarmo a samotný Kaká súhlasil s výrazným znížením platu.

„Neviem sa dočkať, kedy budem znova hrať na San Sire a budem znova prežívať rovnaké emócie ako predtým,“ povedal pre Sky Sport Italia a jedným dychom dodal, že bude obliekať aj rovnaký dres s číslom 22.

Tréner Allegri sa nečakanému darčeku potešil: „Je to šampión a skvelý hráč. Už len jeho prítomnosť zdvihla sebavedomie ostatných hráčov,“ povedal kouč AC Miláno.

Samotný Kaká sa teší aj na ďalšie veľké meno v tíme: „Mario Balotelli tu predvádza skvelé veci, napokon ako všade, kde hral. Verím, že s ním vytvorím podobne úspešnú spoluprácu, ako kedysi s Pippom Inzaghim,“ povedal Kaká pre klubový web.

Ševčenkovi to nevyšlo

O reštart kariéry podľa podobného scenára sa pokúsila aj ďalšia ikona milánskeho klubu, ukrajinský superstrelec Andrej Ševčenko. Keď v roku 2006 za veľké peniaze prestupoval z AC do londýnskej Chelsea, tiež už mal doma Zlatú loptu. No v Anglicku sa vôbec nepresadil.

O dva roky si chcel pripomenúť slávne časy hosťovaním v AC Miláno, v osemnástich zápasoch však nestrelil jediný ligový gól a odišiel.

Kaká nechce dopadnúť rovnako, no aj jeho bývalý spoluhráč Genaro Gattuso varuje pred prehnanými očakávaniami.

„Nezabúdajme, že počas posledných troch rokov toho veľa neodohral a nebol schopný predvádzať vrcholné výkony,“ povedal Gattuso pre Sky Sport Italia. Zároveň však verí, že forma by sa postupne mohla vrátiť. „Je to skvelý hráč aj človek, no musíme byť trpezliví. Dúfam, že fanúšikovia neočakávajú, že ho okamžite uvidia vo forme z minulosti,“ dodal Gattuso.

Kaká ma pri snahe o vzkriesenie svojej kariéry aj o motiváciu naviac – budúcoročný svetový šampionát v jeho rodnej krajine. Za posledné tri roky sa Kaká objavil v brazílskej nominácii iba trikrát.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Taliansko»Z vrcholu padol na dno. Vykúpením pre Kaká má byť návrat