Španieli v nadstavenom čase nepremenili penaltu. EURO U21 ovládli Angličania

Anglickí reprezentanti sa tešia po triumfe nad Španielskom vo finále ME vo futbale do 21 rokov 2023.
Anglickí reprezentanti sa tešia po triumfe nad Španielskom vo finále ME vo futbale do 21 rokov 2023. (Autor: TASR/AP)
Sportnet, TASR|8. júl 2023 o 20:05 (aktualizované 8. júl 2023 o 21:25)

Anglickí futbalisti vyhrali na šampionáte všetky zápasy.

ME vo futbale do 21 rokov 2023 - finále

Anglicko U21 - Španielsko U21 1:0 (1:0)

Gól: 45.+4. Jones

Nepremenená penalta: 90+9. Ruiz (Španielsko), brankár Trafford zneškodnil

ČK: 90+10. Gibbs-White (Anglicko)

Rozhodovali: Eskås - Engan, Bashevkin

Anglicko U21: Trafford - Garner, Harwood-Bellis (C), Colwill, Aarons - Palmer (83. Elliott), Gomes (73. Skipp), Jones, Smith Rowe (67. Madueke) - Gibbs-White (73. Archer), Gordon (83. Doyle)

Španielsko U21: Tenas - V. Gómez (74. Barrenetxea), Paredes, Pacheco, Miranda - Blanco (83. Camello), Baena (59. Oroz) - R. Sánchez (59. Riquelme), Sancet (59. Veiga), S. Gómez - Ruiz (C)

BATUMI. Anglickí reprezentanti sa stali víťazmi ME vo futbale do 21 rokov 2023, ktoré hostilo Gruzínsko.

Vo finále v meste Batumi zdolali rovesníkov zo Španielska najtesnejším rozdielom 1:0. Jediný gól strelil záložník Liverpool FC Curtis Jones.

Španieli mali v 9. minúte nadstaveného času výbornú príležitosť na vyrovnanie, ale brankár James Trafford chytil pokutový kop Abela Ruiza.

Angličania turnajom prešli bez zaváhania, keď vyhrali všetkých šesť zápasov bez inkasovaného gólu a so skóre 11:0.

Pre Anglicko je to tretí titul po rokoch 1982 a 1984 a v historických tabuľkách sa vyrovnalo na treťom mieste Nemecku. Na čele sú s piatimi triumfami Taliani a Španieli.

Trafford ako prvý v histórii odchytal na ME všetkých šesť zápasov bez inkasovaného gólu a Angličania taktiež ako prví neinkasovali. Najlepšími strelcami turnaja sa stali trojgóloví Španieli Abel Ruiz a Sergio Gomez a Georgij Sudakov z Ukrajiny.

Priebeh zápasu Anglicko U21 - Španielsko U21

I. polčas:

V prvom polčase boli o niečo nebezpečnejší Angličania a ich najväčšie šance prišli tesne pred prestávkou.

V 44. minúte trafil po štandardke Levi Colwill len do brvna, no v štvrtej minúte nadstaveného času sa už skóre zmenilo.

Cole Palmer namieril síce z priameho kopu len do múru, no v ňom sa lopta odrazila od Curtisa Jonesa do siete - 1:0.

II. polčas:

Španieli nastúpili do druhého dejstva nabudení a v 51. minúte sa im podarilo dostať loptu za Trafforda, no Abel Ruiz hlavičkoval z ofsajdu.

Po hodine hry mohol rozhodnúť Jones, ale jeho technickú strelu vytlačil brankár Arnau Tenas. Angličania sa potom zatiahli a bránil náskok, Španieli mali šance, ale nedokázali ich dotiahnuť.

V 89. minúte sa opäť zaskvel Tenas, keď na čiare vyrazil pokus Noniho Maduekeho z uhla.

Hrdinom zápasu však bol jeho náprotivok James Trafford, ktorý v deviatej minúte nadstaveného času chytil veľmi prísne zapískanú penaltu Ruiza i následnú dorážku.

Hlasy po zápase

/zdroj: UEFA.com/

James Trafford, brankár a hrdina Anglicka: "Som nesmierne šťastný za celý tím, trénerov a mojich kamarátov. Bola to obrovská tímová snaha a dosiahli sme na titul. S týmto sme išli na šampionát. Sme na seba hrdí. Dnes ráno som všetkým povedal, že chytím penaltu a keď k tomu prišlo, vedel som, že ju chytím. V skutočnosti to bolo celkom ľahké. Rekord bez gólu pre nás veľa znamená, keďže bude veľmi ťažké ho zlomiť."

Taylor Harwood-Bellis, kapitán Anglicka: "Veľa sme o tom hovorili a cítili sme, že prišiel náš čas. Máme dobrý tím, takže sme boli pod tlakom. Sme jedna veľká rodina, akoby sme boli v klube. Dnes budeme všetci oslavovať. Traff si zaslúži veľké uznanie, ale pričinili sa o to všetci."

Santi Denia, tréner Španielska: "Som nesmierne hrdý na všetkých, nie len na hráčov, ale všetkých, ktorí boli členmi tejto rodiny."

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Španieli v nadstavenom čase nepremenili penaltu. EURO U21 ovládli Angličania