Vladimír Pláteník povedie Rumunku Cirsteovú

SITA|1. dec 2009 o 17:56

Pláteník, ktorý donedávna úspešne viedol Dominiku Cibulkovú, zvažoval viaceré ponuky, ale možnosť trénovať členku širšej svetovej špičky v známej francúzskej Akadémii Patricka Mouratogloua s maximálnou pravdepodobnosťou dostane prednosť.

BRATISLAVA. Slovenský tenisový tréner Vladimír Pláteník je blízko k podpisu zmluvy s Rumunkou Soranou Cirsteovou.

Akadémiou pri Paríži v minulosti prešli napríklad Chorvát Mario Ančič, Cyperčan Marcos Baghdatis či Francúz Paul-Henri Mathieu. V súčasnosti tam zdokonaľujú svoje tenisové umenie Bulhar Grigor Dimitrov, Portugalčanka Michelle Larcherová de Britová či Ruska Anastasia Pavľučenkovová.

"Minulý piatok sme sa v Paríži so Soranou Cirsteovou osobne stretli, informovali sme sa navzájom o predstavách a plánoch. Povedala, že sa mi ozve začiatkom tohto týždňa. Dnes mi napísala, že chce ísť so mnou do toho. Všetko je teda na 90% jasné. Chýba v podstate už len podpis zmluvy, čo momentálne bude z prevádzkových dôvodov trošku zložitejšie, pretože Patrick Mouratoglou medzičasom odcestoval na sústredenie na Maurícius a jeho zástupca odišiel na juniorský turnaj na Floridu. Doriešime to dvoch - troch dní," uviedol Vladimír Pláteník pre agentúru SITA a ďalej k svojej návšteve Akadémie Mouratoglou podotkol: "Uchvátilo ma to. Majú tam všetky druhy povrchov a výborné zázemie pre hráčov - okrem iných aj troch kondičných trénerov, troch fyzioterapeutov a lekára. Pán Mouratoglou má 39 rokov, jeho tenisové sny sa nesplnili, ale finančne je na tom veľmi dobre a o akadémiu sa stará na profesionálnej úrovni. Ponúkol mi miesto v trénerskom štábe už v októbri po tom mojoch rozchode s Dominikou, čo som si veľmi cenil, ja som mu však vtedy odpovedal, že budem k dispozícii, ak by sa našiel konkrétny zverenec. Teraz sa to stalo. Väzbou je aj marketingová spoločnosť Octagon, pod ktorú patria Dominika i Sorana."

Pláteník (33) počas takmer trojročnej spolupráce doviedol Cibulkovú až na 12. miesto v rebríčku z druhej stovky, teraz bude dohliadať na tenistku, ktorá je vďaka svojím výkonom už naplno zapísaná v povedomí. Bola v tomto roku vo štvrťfinále parížskeho grandslamového Roland Garros.

Aktuálne jej patrí 46. priečka v renkingu WTA, ale figurovala už aj na 23. pozícii. Aké má teda Pláteník plány s 19-ročnou Rumunkou?

"Chcem, aby bola do roka vo svetovej dvadsiatke. V Akadémii Mouratoglou mi povedali, že ich ambíciou je posunúť každú hráčku do najlepšej desiatky. Treba však ísť postupnými krokmi. Tá dvadsiatka do roka by mohla byť reálna. Viem, že Sorana bola nedávno šesť týždňov zranená. Potrebuje kvalitnú prípravu na celú novú sezónu, nesmieme sa unáhliť. Jej začiatok v Austrálii teda nebude smerodajný," komentoval Pláteník, ktorého s ponukou trénovať oslovil aj Slovenský tenisový zväz.

"Mrzí ma to, že nebudem ďalej pomáhať slovenskému tenisu, ale Mouratoglou mi ponúkol neporovnateľne lepšie podmienky a keď už mám ´makať´, nech aspoň viem za čo. Deti mám v predškolskom veku, takže s rodinným životom v zahraničí nie je problém."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Vladimír Pláteník povedie Rumunku Cirsteovú