V United majú po skvelej premiére Giggsa dilemu

Fanúšik United drží transparent s nápisom: Veríme v Giggsyho.
Fanúšik United drží transparent s nápisom: Veríme v Giggsyho. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|27. apr 2014 o 09:36

Vedenie Manchestru sa už údajne dohodlo s Van Gaalom. Trénerská premiéra Giggsa však dopadla fantasticky a za hlavného trénera v ďalšej sezóne ho chcú hráči aj Ferguson.

BRATISLAVA. Ešte pred niekoľkými týždňami bol najlepším hráčom Manchestru pri postupe do štvrťfinále Ligy majstrov. V sobotu už viedol United ako hlavný tréner a Manchester podal jeden z najlepších výkonov sezóny.

Domáci sa rozbiehali pomalšie, postupne však začali pripomínať Manchester z éry legendárneho kouča Fergusona. Dva góly Wayna Rooneyho a striedajúceho Juana Matu zariadili víťazstvo 4:0 nad zachraňujúcim sa Norwichom.

Tréner aj spoluhráč

Hráči hrali so zjavne väčším entuziazmom ako za trénera Moyesa a najmä v druhom polčase podali vynikajúci výkon.

„Vyhrať 4:0 je pre nás ako sen. Noc pred zápasom som vôbec nespal. Rozhodnúť, kto ostane na lavičke, bolo nesmierne náročné, pretože nie som len ich tréner, ale aj spoluhráč,“ povedal 40-ročný Giggs po trénerskej premiére pre Sky Sports.

Dočasný kouč ani len do zápasovej nominácie nezaradil talentovaného Adnana Januzaja a 30-miliónovú letnú posilu Marouane Fellainiho.

United vystrelili na súperovu bránu jedenásťkrát - viac než v akomkoľvek zápase pod vedením Moyesa. Napriek debaklu bol najlepším hráčom Norwichu brankár John Ruddy a v médiách dostal za svoj výkon nadpriemerné známky.

„V druhom polčase to bol starý dobrý United, dostávajúci súpera pod obrovský tlak. Sobota pripomenula, čoho je Manchester na Old Trafforde schopný,“ napísal nezávislý športový publicista Peter Staunton.

Práve na kedysi nedobytnom Old Trafforde sa pritom United pod vedením Moyesa veľmi trápili a zo 48 možných bodov získali iba polovicu.

Premiéru pod Giggsovým vedením si užil aj najlepší hráč zápasu Rooney: „Bolo to trochu zvláštne, keďže posledných desať rokov bol mojím spoluhráčom. No bolo fantastické ísť na ihrisko a vyhrať to pre neho,“ povedal pre Sky Sports.

Chcú ho hráči aj Ferguson

Giggsove trénerské skúsenosti sú síce nulové, United by sa však stávka na prirodzeného lídra kabíny mohla vyplatiť. „Giggsy je stvorený na to, aby bol trénerom a podľa mňa má všetky kvality na to, aby bol ďalším koučom United. Ale záleží to od klubového vedenia,“ prihovoril sa za dočasného kouča Rooney.

Podobný risk s klubovou legendou bez trénerských skúsenosti už spravila napríklad Barcelona s Guardiolom a bolo z toho najúspešnejšie obdobie v klubovej histórii.

Taktisto Kenny Dalglish začal svoju trénerskú kariéru v roku 1985 ako hrajúci tréner v Liverpoole a hneď pri svojom prvom trénerskom angažmáne priviedol Reds v priebehu piatich rokov k trom titulom a dvom víťazstvám v Anglickom pohári.

„Skutočne si myslím, že Giggs je ten, koho by mali vymenovať za hlavného kouča United. V klube zažil celú škálu emócii – prešiel si vrcholmi aj pádmi. Veľmi ma potešilo, že si ako asistentov zavolal Paula Scholesa a Nickyho Butta. Rozumejú klubu a dokážu pracovať tvrdo. Dokopy teda máte tú správnu kombináciu, o tom niet pochýb,“ povedal pred pár dňami na charitatívnom klubovom večierku Alex Ferguson.

gg_r3736_res.jpeg

Ryan Giggs tlieska fanúšikom po víťazstve 4:0 nad Norwichom. FOTO - SITA/AP

Radili trénerovi

Kým Moyesovi sa nikdy nepodarilo získať absolútnu podporu hráčskej kabíny, u Giggsa tento problém nehrozí. „Ako hráča som ho sledoval, ešte keď som bol dieťa. Je to pravý chlapec Manchestru United, takmer akoby sa tu narodil. Pre hráčov je radosťou byť s ním na tréningu a pri každom zápase,“ povedal po zápase Juan Mata pre Sky Sports.

Najdrahšia posila v dejinách United pritom začala zápas iba na lavičke. „Videli ste Juanovu reakciu. Namiesto sťažovania a trucovania prísť na ihrisko a podať taký výkon... Ukázal, že je skutočný profesionál,“ chválil španielskeho ofenzívneho záložníka po zápase Giggs.

Ferguson priznal, že už počas trénerskej kariéry sa radil s najskúsenejšími hráčmi United ako Giggs či Scholes: „Často som si v minulosti zavolal starších hráčov a opýtal som sa na ich názor. Napríklad Scholes je typ človeka, ktorý nehovorí veľa, no hovorí k veci a výstižne. V tom je brilantný a myslím, že Ryan to teraz využije,“ povedal Ferguson.

Ani samotný Giggs sa nevzdáva šance na trvalejší angažmán: „Do konca sezóny budem svoju prácu vykonávať v rámci mojich najlepších schopností a potom uvidíme, čo sa stane.“

Úspešný, no kontroverzný

Podľa holandského denníka De Telegraaf sa pritom United už ústne dohodli so 62-ročným holandským trénerom Louisom van Gaalom. Klub ani tréner však túto informáciu nepotvrdili.

Holanďanov životopis je pôsobivý, na klubovej úrovni vyhral všetko. Ligové tituly a národné poháre v troch krajinách, s Ajaxom Amsterdam navyše i Ligu majstrov a už neexistujúci Pohár UEFA.

S Van Gaalom na lavičke prichádza úspech okamžite. V FC Barcelona mal už necelý rok po nástupe do funkcie na konte víťazstvo v lige, Španielskom pohári i Európskom superpohári. Mníchovský Bayern doviedol hneď v prvej sezóne k domácemu double i do finále Ligy majstrov.

Miernou nevýhodou je, že ako tréner holandskej reprezentácie by k mužstvu nastúpil až po svetovom šampionáte, čiže až v druhej polovici letnej prípravy. Holanďan má navyše povesť autoritatívneho a namysleného kouča.

„Van Gaalov problém nie je v tom, že je Boh. On si myslí, že je otcom samotného Boha,“ cituje denník Guardian niekdajšieho prezidenta Bayernu Mníchov Uliho Hoenessa.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»V United majú po skvelej premiére Giggsa dilemu