V Chicagu oslavovali tisícky. Aj mexický Hossa a bezdomovci

(Autor: Tomáš Prokop)
Tomáš Prokop|25. jún 2013 o 08:39

Hokej ovládol ulice „veterného mesta“. Po rozhodujúcom zápase sa vydalo do ulíc pätnásťtisíc fanúšikov, ktorí oslavovali do noci.

prokop-120x90.jpg
Z Chicaga od nášho vyslaného redaktora Tomáša Prokopa

CHICAGO. Stovky ľudí pred vstupom, ešte viac vo vnútri. Vychladené pivo majú pred sebou Toews, Hossa, Sharp, Crawford aj Keith.

Rozhodujúci šiesty zápas ešte ani neodštartoval a v Chicagu začína búrka. Hrmí, blýska sa, akokeby chcelo počasie ukázať, že je pripravené na boj. A na ten je pripravený aj bar plný fanúšikov Chicaga Blackhawks.

Vnútri to vyzerá, akoby sa tam presunula časť z haly United Centre. Všade suveníry Hawks, rovnaká hudba, dokonca aj oficiálne cheerleaderky klubu, len milovaní hokejisti sú tentokrát televízni.

Zápas začína, Boston vyvíja obrovský tlak, po chvíli strieľa prvý gól a má blízko k ďalšiemu. „Ja ich nespoznávam, takto nám pohár neprinesú, ešte že Corey Crawford chytá tak skvele,“ strachuje sa sympatická brunetka.

Atmosféra tlakom Bruins trochu upadá, zdvíha ju až barman Rick Berry, ktorý vyťahuje bubon. „Ľudia nebojte sa, chalani to otočia,“ kričí a striedavo bubnuje do rytmu.

Bar exploduje

V druhej tretine ho počúvne kapitán Jonathan Toews, ktorý vyrovnáva. Ľudia oslavujú, ale to je nič oproti tomu, čo nastáva 44 sekúnd pred koncom, keď ich miláčikovia otáčajú za sedemnásť sekúnd prehraný zápas.

„Pivo je na mňa,“ kričí majiteľ, ktorý si najprv ani neuvedomuje, že v podniku má stovky ľudí. Elixír radosti exploduje a natešení fanúšikovia sa hrnú do ulíc.

„To bude mela. Keď vyhrali bejzbalisti White Socks, oslavoval s nimi polmilión, ale s Blackhawks vyšli do ulíc dva milióny,“ hovorí Slovák Martin Kolesár, ktorý žije v Chicagu desať rokov.

V pondelok v noci si fanúšikovia skúšajú preddavok obrovských osláv, ktoré by sa mali začať v stredu.

Pätnásťtisíc ľudí

Po neuveriteľnej poslednej minúte a pol, kedy Bickell s Bollandom zariadili pre Chicago fantastické otočenie rozhodujúceho zápasu s Bostonom, oslavuje pod holým nebom takmer pätnásťtisíc ľudí.

„Zatvorme to tu a poďme von,“ hovorí s úsmevom kolegyni predavač v nonstop potravinách na ulici Division v centre Chicaga. V blízkosti obchodu sa práve zhromaždili pred obľúbenými barmi dve tisícky ľudí, ktorí zastavujú autá a spolu s nimi oslavujú Stanley Cup.

Nezaujatým pozorovateľom sa naskytá panoptikum, ktoré môže ponúknuť len Amerika. Spolu sa tešia všetky komunity aj národnosti. Každý doma narýchlo vytiahol šiltovku, tričko, dres alebo hocičo s logom obľúbeného klubu.

Dokonca aj bezdomovci, popri ktorých prechádzajú kričiaci fanúšikovia, opakujú s načiahnutým pohárom na drobné: „Let´s go Hawks.“

Pohotoví policajti

Pekný pohľad sa naskytá priamo v srdci oslavujúcich, kde postarší pán z Mexika odušu krúti vlajkou v drese Mariána Hossu, do rytmu mu tlieska dievčina s indiánskou čelenkou na hlave, či mladík s kovbojským klobúkom a plachtou, ktorá pripomína všetkých päť triumfov v NHL v histórii klubu.

Všetko z blízkosti sledujú policajti, ktorí pre istotu uzavreli ulicu a upozorňujú ľudí, aby to nepreháňali s poskakovaním do cesty. Aj keď vysmiatym vodičom to vôbec nevadí. Každý z nich ide pomaly a viac ako volant drží naplno klaksón.

Džíp z celofánovým Stanley Cupom, raperi, ktorí vymenili zlaté budíky okolo krku za dresy Blackhawks, alebo stopäťdesiatkilový hispánec s obrovskou červenou vlajkou Hawks. To je len zlomok pohotových fanúšikov kývajúcich z aút. Oslava sa začala.

hi1.JPG

hi2.JPG

hi3.JPG

hic4.JPG

hi.JPG

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V Chicagu oslavovali tisícky. Aj mexický Hossa a bezdomovci