Útokom na hviezdy NHL majú zabrániť aj menšie chrániče

Sidney Crosby tesne po náraze od Davida Krejčího.
Sidney Crosby tesne po náraze od Davida Krejčího. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|14. dec 2011 o 15:35

Zámorská liga prišla v krátkom čase o najväčšiu hviezdu Sidneyho Crosbyho, ktorý má opäť problémy po otrase mozgu. Podobné symptómy má aj najproduktívnejší hráč súťaže Claude Giroux.

BRATISLAVA. Brendan Shanahan dostal úlohu, aby vyčistil v NHL hru. Jeho hlavným cieľom na pozícii viceprezidenta pre bezpečnosť hráčov bolo znížiť počet otrasov mozgov a útokov na hlavu.

Podľa predbežných analýz sa mu podarilo znížiť ich počet o polovicu. V posledných dňoch sa však z marketingového hľadiska súťaže stali asi najhoršie veci. Nielenže sa vrátili nebezpečné symptómy Sidneymu Crosbymu, ktorý opäť nehrá, ale problémy so zranením hlavy má najproduktívnejší hráč súťaže Claude Giroux.

Crosby sa vrátil v novembri po desiatich mesiacoch na ľad fantasticky. Dvoma gólmi a dvoma asistenciami sám zdolal New York Islanders. Celkovo odohral osem zápasov a zaznamenal dvanásť bodov.

Crosbyho stret s Krejčím

Crosby nechce nič uponáhlať

V posledných troch dueloch však opäť nehral. Príčinou je návrat symptómov, ktoré ho trápili počas desiatich mesiacov. Lekári síce nehovoria priamo o otrase mozgu, ale k rýchlemu návratu Crosbyho sú skeptickí. „Niekedy vám vaše telo najlepšie napovie, kedy si máte dávať pozor, preto je lepšie sa nikam neponáhľať,“ povedal dvadsaťštyriročný Kanaďan.

Giroux, ktorý vedie s 39 bodmi produktivitu NHL, sa zranil nešťastne, keď ho kolenom trafil do zátylku Wayne Simmonds, ktorý ho preskakoval na ľade.

„Claudove príznaky sa o dosť zhoršili. Necíti sa dobre, a preto nevieme presnejšie určiť, kedy sa bude môcť vrátiť na ľad,“ povedal pre philly.com manažér Flyers Paul Holmgren. Manažér dodal, že Giroux neutrpel klasický otras mozgu, ale viac má problémy s krkom.

Vo Phildelphii nechcú nič uponáhľať, aby nestratili svoju hviezdu a lídra kanadského bodovania na rovnako dlhší čas ako Penguins stratili Crosbyho. Aj preto si dajú načas s jeho návratom.

Na rozdiel od Girouxa, Crosby nevie presne, kedy sa mu zranenie stalo. Predpokladá sa, že k návratu symptómov mohol pomôcť úder od Davida Krejčího v zápase proti Bostonu. Český útočník trafil hviezdneho centra do hlavy lakťom pri súboji o puk.

Simmondsov nešťastný zásah do Girouxovej hlavy

Chrániče majú byť menšie a mäkšie

Aj preto NHL skúša mäkšie a menšie chrániče ramien a lakťov, ktoré by mali zamedziť zraneniam protihráčov.

„Musíme naďalej pokračovať na úprave chráničov, aby slúžili na to, na čo boli vyvinuté a nie na zranenia protihráčov,“ povedal The Globe and Mail Charles Tator.

Vedenie NHL už testuje menšie chrániče na dvanástich hráčoch. „Pracujeme na tom, aby boli chrániče rovnako účinné čo sa týka ochrany, ale aby na druhej strane nemohli byť použité ako na zranenie súpera. Rokujeme s poprednými značkami a takisto tvrdo budeme vyjednávať s hráčskou asociáciou,“ dodal pre tsn.ca Kris King, viceprezident pre hokejové operácie v NHL.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Útokom na hviezdy NHL majú zabrániť aj menšie chrániče