US Open je lazaret, odstupujú ďalší tenisti

Fyzioterapeut ošetruje na kurte Radka Štěpánka, ale český tenista pre bolesti ramena už nemohol v zápase pokračovať.
Fyzioterapeut ošetruje na kurte Radka Štěpánka, ale český tenista pre bolesti ramena už nemohol v zápase pokračovať. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|2. sep 2011 o 18:59

Končím! – povedal pre bolesť ramena v 1. kole Slovák Beck, odstúpil aj Štěpánek a Berdych zostáva v turnaji aj zásluhou fyzioterapeuta. Na US Open neprišlo pre zranenie viac ako 15 hráčov a každý deň odstupujú ďalší.

Končím! – povedal pre bolesť ramena v zápase 1. kola Slovák Beck, v ďalšej runde musel odstúpiť Čech Štěpánek a jeho krajan Berdych zostáva v turnaji aj zásluhou šikovného fyzioterapeuta. Na posledný grandslam roka neprišlo pre zranenie viac ako 15 hráčov a každý deň odstupujú ďalší.

BRATISLAVA, NEW YORK. US Open je každoročne posledný z turnajov veľkej štvorky a cítiť to na slabšej účasti hráčov aj na pribúdajúcich skrečovaných zápasoch. Prejavuje sa vysoká záťaž, únava.

Pred týmto ročníkom sa odhlásilo jedenásť tenistov vrátane svetovej šestky Robina Söderlinga zo Švédska, ktorý si nestačil doliečiť zápästie. V dvojhre žien chýba pre natrhnutý brušný sval obhajkyňa titulu Belgičanka Kim Clijstersová i ďalšie štyri tenistky.

A každý deň prichádzajú z Flushing Meadows správy o odstúpení ďalších a ďalších hráčov z turnaja.

Akoby ho pichal nožom

„Ku koncu sezóny zranenia pribúdajú, ale tohto roku je ich zrejme viac ako v minulosti,“ všimol si slovenský daviscupový reprezentant Michal Mertiňák. „Žiaľ, ja som sa nedostal ani na Wimbledon ani na US Open.“

Deblový špecialista Mertiňák chýbal na grandslamovom turnaji prvý raz od Roland Garros 2005. V týchto dňoch si lieči boľavý chrbát na Kanárskych ostrovoch u známeho českého fyzioterapeuta Michala Novotného a v televízii sleduje priebeh US Open.

Jeho diagnóza znie: platnička medzi štvrtým a piatym stavcom je vysunutá asi štyri milimetre, tlačí na nervy. O dva týždne bude chýbať v tíme Slovenska v dôležitom barážovom zápase s Ukrajinou o záchranu v „druhej lige“ Davisovho pohára. V lepšom prípade by ešte mohol stihnúť októbrové turnaje.

Mertiňák na diaľku sledoval, ako v 1. kole US Open Karol Beck odstúpil pre bolesti ramena po prvom sete zápasu s Argentínčanom Diegom Junqueirom.

V druhom kole skrečoval Čech Radek Štěpánek stretnutie s ďalším argentínskym tenistom Juanom Monacom, keď v pravom ramene cítil, „akoby ho niekto pichal nožom“.

Štěpánkov krajan Tomáš Berdych si po víťaznom súboji druhého kola s Talianom Fabiom Fogninim sáčkom ľadu chladil rameno a tvrdil, že keby nemal v New Yorku fyzioterapeuta, tak by už sedel doma a nenastúpil by ani na úvodný zápas.

V prvých dvoch kolách skrečovalo stretnutia sedem tenistov, zo známejších aj Japonec Kei Nišikori.

Preťažená Cetkovská

Ani u žien nie je situácia lepšia. Štyri hráčky zápas nedohrali a dve naň ani nenastúpili.

„Zranenie ľavého stehna sa mi prvý raz ozvalo po víťaznom semifinále na turnaji v New Havene. To bol záber. Vrátane kvalifikácie som mala osem zápasov každý deň,“ cituje server iSport.cz českú tenistku Petru Cetkovskú, ktorá nemohla v New Yorku odohrať duel druhého kola so Srbkou Anou Ivanovičovou.

„V Amerike som tri týždne a z toho som mala jediný voľný deň v nedeľu pred US Open kvôli hurikánu.“ Cetkovská sa dostala do životnej formy, postúpila na 32. miesto WTA, no pribrzdilo ju zranenie.

Domáca favoritka Serena Williamsová ide vo Flushing Meadows za štrnástym grandslamovým prvenstvom, ale jej staršia sestra Venus stačila odohrať iba jeden zápas. Proti Nemke Sabine Lisickej už nenastúpila.

„Našli mi Sjögrenov syndróm. Je to autoimunitná choroba, ktorá spôsobuje častú únavu a bolesti kĺbov,“ vysvetľovala bývalá svetová jednotka akreditovaným novinárom. „Mrzí ma, že na turnaji musím skončiť, ale som aj rada, že konečne zistili, čo ma trápi. Môžem sa tak sústrediť na liečbu a skorý návrat na kurty.“

Telo sa nestačí regenerovať

„Keď som pred pätnástimi rokmi začínal profesionálnu kariéru, tenisti nehrali také množstvo turnajov ako dnes,“ hľadal príčiny častých zranení Dominik Hrbatý. Grandslamovú premiéru mal na Australian Open 1997 a potom odohral 44 turnajov veľkej štvorky za sebou. Prezývali ho Železný muž.

„Kedysi sme mali optimum 20 - 24 turnajov za rok, teraz odohrajú niektorí tenisti aj vyše tridsať. To sú už extrémy. Každý naháňa body,“ doplnil Hrbatý, ktorý pred dvoma rokmi ukončil kariéru. „Priemer turnajov na jedného hráča stúpol a nie všetci sú stavaní na to, aby záťaž vydržali. Telo sa nestačí regenerovať, a tak narastá lazaret.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»US Open je lazaret, odstupujú ďalší tenisti